Euro NCAP objavila ocene sigurnosti za dva manja SUV-a: novi Citroën C5 Aircross i Range Rover Evoque .

Nakon što su tri velika terenska vozila testirana u februaru ove godine, Nezavisna Evropska organizacija za ispitivanje bezbednosti vozila,  Euro NCAP, objavila je ocene sigurnosti za dva manja SUV-a: novi Citroën C5 Aircross i Range Rover Evoque .

4 zvezdice u Euro NCAP testovima postigao je francuz C5 Aircross,  novi  clan u Citroënovoj porodici Aircross kompaktnih SUV vozila. C5  nudi većinu sigurnosne opreme u standardnoj varijanti ​, uključujući naprednu kameru koja omogućava funkcije pomoći vozaču i sigurnosti. 5 zvezdica za sigurnost, ovaj model je dobio uz dodatni Safety + paket. 

S druge strane, novi britanac Range Rover Evoque je svih pet zvezdica dobio već i sa standardnim paketom. Nova, druga generacija Evoque-a bolja je od prvobitnog izdanja na svim poljima kada je reč o bezbednosti u oblasti zaštite odraslih putnika i dece unutar vozila. Tako je Evoque postao najbolje ocenjeni Land Rover na svim dosadasnjim Euro NCAP testovima. Maksimalnu paznju i najvise bodova Evoqe-u,  doneo je AEB sistem za otkrivanje pešaka i biciklista i autonomnog aktivnog kočenja narocito funkcionalan pri korišćenju u urbanim sredinama.

I C5 Aircross i Evoque testirani su kao dizel modeli, uprkos padu popularnosti ovog tipa motora u Evropi. Međutim, ocene vrede i za druge varijante navedene  na internet stranici Euro NCAP-a.