24/05/2024

Kia je nedavno na sajmu električnih vozila na korejskom ostrvu Džedžu razotkrila novu električnu varijantu modela Niro. Sportski i svestrani Niro EV, koji kombinuje užitak u vožnji sa atraktivnim dizajnom i upotrebljivošću, spreman je za novo poglavlje ekološki prihvatljivijih kompaktnih sportskih terenaca. Niro EV, plod zajedničkog rada Kijinih dizajnerskih centara u Kaliforniji i Namyangu (J. Koreja) utelovljava praktičnost i privlačnost kompaktnog sportskog terenca elegantne, aerodinamične karoserije i suptilno izvajanih površina.

Moderan spoljni izgled inspirisan čistim i hi-tech crtama
Niro EV, u januaru premijerno predstavljen kao koncept na sajmu zabavne elektronike u Las Vegasu, donosi ekskluzivnu masku motora, futurističke otvore za protok vazduha i LED dnevna svetla u obliku strelica. Inspirisan Kijinim čistim i high-tech crtama konceptnog vozila, vitkim izgledom i uskim staklenim površinama naglašava elegantan profil i nudi više prostora za mišićave blatobrane Nira EV.

Novi Kia Niro EV obećava domet od 450 km sa jednim punjenjem
Nira EV pokreće Kijin električni pogon nove generacije, koji koristi nove proizvodne tehnologije, namenjene Kijinim električnim vozilima. Niro EV, opremljen snažnim litijum-polimerskim baterijskim sklopom kapaciteta 64 kWh, moći će preći više od 450 km sa jednim punjenjem (kada je opremljen većim baterijskim sklopom) po WLTP ciklusu – radi se o ciklusu po kojem će model biti homologovan, ili do 350 km kada je opremljen baterijskim sklopom kapaciteta 39,2 kWh.

Niro EV predstavlja značajne korake, koje je Kia prešla u zadnjih nekoliko godina sa ciljem da ponudi udobna, zabavna vozila, koja voze u mobilnost sa nultim emisijama izduvnih gasova.
Prodaja Nira EV kreće u drugoj polovini godine u Južnoj Koreji, dok ga kod nas i širom Evrope očekujemo početkom 2019.

Napomena:
Svi tehnički podaci su očekivani rezultati, koji zavise od daljeg razvoja i homologacije. Svi podaci podložni su promenama.