Efikasno skladištenje energije –  Bosch, GS Yuasa i Mitsubishi Corporation udvostručuju kapacitete akumulatora za električna vozila

Efikasno skladištenje energije – Bosch, GS Yuasa i Mitsubishi Corporation udvostručuju kapacitete akumulatora za električna vozila

06/05/2014 Off By admin@mobilpublic

Štutgart/Kjoto/Tokio – Robert Bosch GmbH i japanske kompanije „GS Yuasa International Ltd.“, stacionirana u Kjotu, i „Mitsubishi Corporation“, sa sedištem u Tokiu, osnovale su društvo sa zajedničkim ulaganjem. Centrala nove kompanije, poznatije kao “Lithium Energy and Power GmbH & Co. KG”, biće u Štutgartu. U njoj će se razvijati nova generacija litijum-jonskih baterija kako bi električno vozilo postalo uspešan masovni proizvod u narednoj deceniji. “Osnivanjem društva sa zajedničkim ulaganjem želimo da postignemo veliki napredak u razvoju tehnologije baterija. Naš cilj je da litijum-jonske baterije postanu duplo efikasnije“, izjavio je dr. Folkmar Dener, koji je, kao predsednik Upravnog odbora firme “Robert Bosch GmbH“, odgovoran za istraživanje i razvoj.

Za električna vozila, efikasnije baterije znače veći domet. I krajnjim kupcima će elektro-automobil biti pristupačniji pošto će baterije biti manje. Robert Bosch GmbH i njegovi partneri su uvereni da će elektromobilnost postati masovno tržište od 2020. Ona je važan korak prema ekološki prihvatljivoj i održivoj mobilnosti.1-UBK-19837

Društvo sa zajedničkim ulaganjima “Lithium Energy and Power GmbH & Co. KG” osnovano je u novembru 2013. Bosch ima udeo od 50 posto, dok „GS Yuasa International Ltd.“ i „Mitsubishi Corporation” imaju po 25 procenata. To se odrazilo i na sastav upravnog odbora čiji su članovi dr. Rolf Memori iz “Robert Bosch GmbH”, Tošio Ohara iz “GS Yuasa International Ltd”, i Utaka Kashivagi iz “Mitsubishi Corporation”. Oni će u početku predvoditi tim od oko 70 saradnika u Nemačkoj i Japanu.

Znanje o pakovanju baterija i ćelijama baterija

Bosch će podržati ove zajedničke aktivnosti svojim celokupnim portfoliom komponenti za elektromobilnost. Na osnovu stručnosti u oblasti pakovanja akumulatora i sistema upravljanja akumulatorom, Bosch je specijalizovan za praćenje i regulaciju ćelija i kompletnih sistema, kao i za njihovu integraciju u vozila. Pored toga Bosch će iskoristiti i svoje znanje o proizvodnim procesima i upravljanju kvalitetom koje se potrebno za veliku serijsku proizvodnju složenih proizvoda.

„GS Yuasa” će doprineti svojim dugogodišnjim iskustvom u proizvodnji litijum-jonskih ćelija baterije čija velika gustina omogućava veći domet, kao i svojim znanjem o materijalima i elektrohemiji. Kao dokazani proizvođač automobilskih i ne-automobilskih litijum-jonskih baterija, „GS Yuasa” ima jak inženjerski tim i savremene proizvodne linije sa visokim stepenom automatizacije.

“Mitsubishi Corporation” donosi svoju globalnu prodajnu mrežu i iskustvo  integrisanog globalnog poslovnog preduzeća. Mitsubishi će pored toga iskoristiti i svoje prednosti u uspostavljanju globalnih lanaca – što uključuje sirovine, polu-gotove proizvode i marketing – kako bi zajednički poduhvat pogurao napred.