DVOSTRUKA SVETSKA PREMIJERA TOYOTE – Novi Aygo X-style i X-cite debituju na Salonu automobila u Ženevi

Kombinujući prepoznatljivi prednji deo karoserije i impresivne mogućnosti personalizacije, druga generacija modela AYGO preporučuje se vozačima koji žele automobil originalnog dizajna i prvoklasnog kvaliteta – model koji više ne bira isključivo razum. Prodajni rezultati nisu izostali, pa je Toyota AYGO prethodne godine bila u samom vrhu A-segmenta, sa 7,4 procenta tržišnog udela, sa čak 91.700 primeraka koji su isporučeni kupcima širom sveta.

Inženjeri i dizajneri japanske kompanije obnovili su vitalnost AYGO linije 2018. godine, istovremeno učinivši da pogonske jedinice postanu još efikasnije. Takođe, posvećenim radom usavršene su performanse i upravljanje, pa je AYGO postao zabavniji nego ikada za vožnju. U enterijeru, u zavisnosti od verzije dominiraju jedinstvene kombinacije boja i detalji opreme, pa je stvorena prijatna atmosfera i pozitivan ambijent naglašen ventilacionim otvorima koji su uokvireni atraktivnim bojama.

Nove X-style i X-cite edicije predstavljaju najnovije verzije u okviru ponude AYGO modela. Osmišljene s idejom isticanja originalnosti i izdvajanja u neretko monotonom saobraćaju, obe verzije radoznale će poglede privlačiti interesantnim kombinacijama boja karoserije i unutrašnjosti. Toyota ponosno ističe da obe verzije AYGO noviteta postavljaju nove standarde po pitanju opremljenosti u klasi.

Da su nove AYGO edicije u potpunosti prilagođene generaciji savremenih vozača potvrdio je i multimedijalni sistem dijagonale 7 inča, koji je moguće povezati putem Apple CarPlay i Android Auto sistema integracije s mobilnim telefonima. Takođe, u sklopu osnovne opreme Toyota nudi i prikaz kamere za vožnju unazad. Toyota Safety Sense grupiše sisteme aktivne bezbednosti i tehnologije koje su dizajneri namenili za prevenciju ili ublažavanje posledica saobraćajnih nezgoda. Kao dodatnu sigurnost Toyota promoviše PCS sistem koji omogućava dodatnu kočnu silu u trenucima kada vozač upotrebi kočnicu.

Kompanija Toyota poverenje je ukazala nagrađivanom agregatu zapremine 998 kubnih centimetara, sa 3 cilindra i 12 ventila, DOHC konstrukcije i Dual VVT-i tehnologije varijabilnog otvaranja ventila. Rezultat je motor idealnog balansa snage, unapređene isporuke obrtnog momenta na nižim brzinama i efikasnije potrošnje goriva. Motor raspolaže snagom od 53 kilovata, odnosno 72 KS (DIN) pri 6000 obrtaja, uz 93 Nm obrtnog momenta na 4400 obrtaja. Ubrzanje 0-100 km/h iznosi 13,8 sekundi, dok je maksimalna brzina 160 km/h.

Specijalne edicije modela AYGO obuhvataju standardnu i Eco verziju, koja raspolaže produženim četvrtim i petim stepenom prenosa, Stop&Start sistemom i poboljšanjima aerodinamike. Opremljen X-shift automatizovanim manuelnim menjačem, AYGO beleži prosečnu potrošnju od 4.2 litra/100 km, uz generisanje CO2 emisije od 95 g/km.