14/06/2024

DUŠAN BORKOVIĆ SPREMAN ZA ŠAMPIONAT TCR EVROPA 2019.

Najbolji srpski automobilista Dušan Borković u drugoj sezoni TCR Evropa nastupiće kao vozač NIS Petrol racing tima u saradnji sa Target competition u automobilu Hyundai i30 N TCR. Srpski as će I ove godine nositi broj 62. Target je jedan od najuspešnijih timova u TCR takmičenju sa petnaestogodišnjim iskustvom u auto sportu. Sa Stefanom Kominijem su 2015. godine bili prvi šampioni TCR International serije. Iste godine su osvojili I timsku titulu, a 2016. i 2017. godine bili su prvaci TCR Nemačka sa Džošom Filesom. Prošle sezone, Target je u timskom delu šampionata osvojio drugo mesto velikim delom zbog sjajnih vožnji našeg asa. Zbog pokazane profesionalnosti I ogromnog iskustva Borković je odlučio da I ove godine ostane u istom timu.  Još uvek nije poznat tačan broj učesnika i timova, ali se sa sigurnošću zna da će biti više od 30 vozača na stazi svakog vikenda

Dušanove klupske kolege (spisak nije konačan) su: Slovak Mato Homola koji je protekle sezone vozio FIA WTCR šampionat, a sa kojim je Borković bio timski kolega i 2016.godine u  madjarskom B3 timu, Britanac Džoš Fajls, dvostruki šampion TCR Nemačka I šestoplasirani u generalnom plasmanu prošlogodišnjeg TCR šampionata. Tu su i rođeni brat I sestra iz Švedske Andreas i Jesika Bäckman koji su prošle godine počeli da voze TCR trke, ali već u prvoj sezoni TCR UK osvojili su treću I četvrtu poziciju u generalnom plasmanu.Oboje su prethodno prošli razne trkačke škole, i prema mišljenju našeg asa biće veoma kokurentni od samog starta. Zanimljivo je I da su oboje trostruki šampioni Švedske u kartingu.

TCR Evropa imaće sedam trkačkih vikenda i ukupno 14 trka. Dodeljuju se dve titule: za najboljeg vozača i timska.Jedna runda takmičenja ima dva slobodna treninga, kvalifikacije (Q1 I Q2) i dve trke u trajanju od 25 minuta.Kvalifikacije se održavaju iz dva dela I to tako što 12 vozila posle prvog dela nastavlja drugi deo kvalifikacija. Na osnovu kvalifikacija formira se redosled na startu prve trke, a inverzno prvih 10 na startu druge trke. Najbržih pet u kvalifikacijama dobijaju bodove I to na sledeći način: 5-4-3-2-1.

Sistem bodovanja na trkama je ove godine promenjen I to tako što će bodove osvajati prvih 15 vozača koji prođu kroz cilj po sledećem principu: 40-35-30-27-24-21-18-15-13-11-9-7-5-3-1.Polovina bodova će se dodeliti ukoliko vodeći pređe 2 kruga ili manje od 75% ukupnog broja krugova. Rezultati sa pet rundi TCR Evropa biće bodovani za regionalno prvenstvo TCR Beneluks, trakački vikend na stazi Spa Frankošamp bodovaće se za TCR Velika Britanija, a Hungaroring, Red Bul Ring I Monca za novoformirani TCR Istočna Evropa.