23/05/2024

DUŠAN BORKOVIĆ NA ZAJEDNIČKOM ZADATKU SA AGENCIJOM ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Dušan Borković, najbolji srpski automobilista i Agencija za bezbednost saobraćaja juče su potpisali Protokol o saradnji i zajedničkom radu na podizanju svesti građana o važnosti bezbednog ponašanja u saobraćaju. Ispred Agencije protokol je potpisala direktorka Jasmina Milošević i tom prilikom istakla da kampanje o bezbednosti saobraćaja, posebno one koje se odnose na brzinu vožnje i ponašanje vozača mogu da doprinesu da vozači bolje prihvate i bolje poštuju propise.

–  Svima nam je jasno da vozači, po pravilu, znaju ograničenja brzine na putu, ali značajnoj je da se sprovode kampanje koje će da unapređuju njihove stavove i ponašanja, tj. koje će povećati procenat vozača koji poštuju i prihvataju ograničenja brzine na putu. Svetska istraživanja ukazuju na činjenicu da smanjenje prosečne brzine vozila ima višestruki doprinos unapređenju bezbednosti saobraćaja. Recimo, smanjenje prosečne brzine za 5 km/h za posledicu ima smanjenje broja saobraćajnih nezgoda sa poginulima za 22%.

Već četiri godine unazad Agencija vrši redovno praćenje indikatora bezbednosti saobraćaja vezanih za brzinu vozilu. U prethodnim godinama najviše prekoračenja zabeleženo je u naselju (oko 55% vozila prekoračuje brzinu), zatim na autoputevima (oko 40-45%), a najmanje na putevima van naselja (oko 35%). Rezultati istraživanja pokazuju da su vozači muškog pola skloniji prekoračenju brzine od žena vozača.

Mladi vozači predstavljaju grupu vozača koja ima najveću sklonost ka činjenju ove vrste prekršaja.
Vozačko iskustvo je prepoznato kao značajan uticajni faktor kada je reč o prekoračenju brzine, tačnije sa porastom vozačevog iskustva verovatnoća prekoračenja brzine se smanjuje. Dakle, najveće prekoračenje brzine je primetno kod vozača koji imaju do dve godine vozačkog staža.

Prema najnovijem istraživanju stavova učesnika u saobraćaju o rizicima i opasnostima u saobraćaju, koje smo sproveli ove godine, pokazalo se da su građani kao svoje nebezbedno ponašanje najviše prijavili da prekoračuju dozvoljenu brzinu (oko 80% ispitanika je izjavilo da često vozi brže od ograničenja brzine).

Prema aktuelnim podacima, do sada je u 2017. godini u saobraćajnim nezgodama poginulo 535 lica, što je za 5% manji broj u odnosu na isti period prošle godine. Statistika takođe kaže da je brzina faktor rizika koji u najvećoj meri dovodi do saobraćajnih nezgoda, ali i određuje njihovu težinu. Dušan Borković se upravo pod parolom “Ulica nije trkačka staza! Uspori!” i pridružio Agenciji za bezbednost saobraćaja u zajedničkoj borbi za podizanje svesti građana o važnosti bezbednog ponašanja u saobraćaju.

–  Hvala ABS na tome što je u meni prepoznala prijatelja i nekog ko može da pomogne da se podigne svest javnosti o bezbednosti u saobraćaju. Koliko je to važna tema dovoljno govori podatak da u Srbiji imamo oko dva miliona automobila, i trećina stanovništva je za volanom. Iskoristio bih priliku i da apelujem na sve koji slave, ili idu na slavu, da ne piju dok voze i da se ponašaju odgovorno u vožnji. Ceo zivot se trudim da na svom primeru pokažem koliko je važno poštovati saobraćajne propise, i voziti po pravilima. Ulica nije trkačka staza, vozite oprezno, rekao je Borković na konferenciji

U Agencija za bezbednost saobraćaja kažu da kampanje o bezbednosti saobraćaja, a posebno one koje se odnose na brzinu vožnje i ponašanje vozača mogu da doprinesu da vozači bolje prihvate i bolje poštuju propise, kao i da imaju za cilj da vozači bolje prihvate i poštuju propise.