Dizajnerska nagrada ‘Grand Prix’ za Kijinog Petera Schreyera

Na svečanoj večeri održanoj uoči 29. festivala automobila u Parizu, Kijinom glavnom dizajneru, Nemcu Peteru Schreyeru uručena je nagrada ‘2014 Grand Prix du Design’. Schreyer je takođe predsednik i glavni dizajner sestrinske kompanije Hyundai Motor Group.

Govoreći pred više od 600 VIP gostiju  iz automobilske, modne, muzičke, filmske, medijske i reklamne  javnosti  Jean-Michel  Wilmotte,  predsednik  žirija,  rekao  je:  „Ovo  priznanje prepoznaje  fantastičan  dizajnerski  rad  u  međunarodnim  okvirima.  Peter  Schreyer  je nagrađen  Grand  Prix-om  zbog  svojih  dizajnerskih  dostignuća  u  grupaciji  Hyundai-Kia“  i dodao: “Za ovih sedam godina otkako je glavni dizajner u Kiji Peter koordinira dizajnerske studije u Koreji, Americi i Evropi i uspešno transformiše Kijin dizajn u poželjan. Izvanredna evolucija proizvoda južnokorejskog giganta neodvojivo je povezana s Peterovom predanošću i znanjem koji ga čine dobro poznatim protagonistom savremenog  automobilskog dizajna”.

Peter_Schreyer Grand_Prix_Design (Medium)

Osim toga na festivalu su podelili i nagrade za najlepše proizvode u kategorijama najbolji superauto, najbolje konceptno vozilo i najbolja unutrašnjost vozila – a pored toga su podelili i priznanja za knjigu, fotografiju, reklamu, umetnički rad i arhitekturu godine, pretežno s auto- moto tematikom.

Ovogodišnji 15-člani žiri festivala uključuje vrhunske dizajnere i top menadžere velikana kao što su Dassault Systems, Louis Vuitton, Eurosport, Le Point, AD i Bell & Ross.

Tokom 5-dnevne izložbe ‘2014 Concept Cars’, koja je održana od 29. januara do 2. februara i koja je imala više od 20.000 posetilaca, Kia je izložila konceptno vozilo Provo (premijerno predstavljeno na salonu automobila u Ženevi 2013.).