24/05/2024

Dačija – 50 godina brenda i fabrike u Rumuniji

Brend Dačija i fabrika Mioveni ove godine slave pola veka postojanja. Kompanija Automobil Dacia je danas najvažnija kompanija u Rumuniji. Dačija je dinamičan brend sa ključnom ulogom u uspehu strateškog plana Groupe Renault – “Drive the Future”. Ova kompanija je simbol uspeha na veoma konkurentnom tržištu, osvojila je kupce iz 44 zemlje sveta putem atraktivnih, kvalitetnih modela po najpovoljnijim cenama.

“Ona je automobilska industrija koja se nametnula kao ključni igrač na svim zahtevnim evropskim tržištima, a Rumunija ima legitimitet da nastavi ovaj uspeh, i Dačija će uvek biti u srcima Rumuna “- rekao je Antoine Doucerain, generalni direktor Automobile Dacia i Groupe Renault Romania na prigodnoj prezentaciji pred grupom novinara specijalizovanih redakcija posvećenih auto industriji, među kojima je bila i ekipa naše emisije Mobil Auto.

Pre 50 godina, u neposrednoj blizini sela Colibasi (trenutno naselje Mioveni) 1966. odvijaju se poslednji radovi na osnivanju fabrike vozila Pitesti. Industrijska lokacija, izgrađena kao rezultat ugovora o saradnji sa Renaultom, ubrzo je počela sa proizvodnjom svojih prvih automobila, čime je obeleženo rođenje jednog od najomiljenijih rumunskih brendova – Dačija.

Nakon proizvodnje prvog vozila, Dačije 1100, po licenci Renault-a 8, Dačija doživljavaa velike promene – susreće se sa rastom i optimizmom sedamdesetih godina, preživljava ekonomsku krizu osamdesetih i uspeva da prevaziđe poteškoće i karakteristike nesigurnosti za poslednju deceniju prošlog veka.

Preuzimanje od strane Grupe Renault, 1999. godine, predstavlja početak nove faze za brend Dačija i fabriku Mioveni. U srcu ambicioznog programa Dačija razvija niz modernih vozila, koji bi trebalo da osiguraju mobilnost automobila najvećem broju ljudi i simbol je atraktivnih, kvalitetnih modela po najpovoljnijoj ceni.

Industrijska lokacija Mioveni poznata je spektakularnom razvoju, a više od 14.000 zaposlenih obavlja svoju delatnost u modernom i bezbednom radnom okruženju. Fabrika vozila, sa proizvodnim kapacitetom od 350.000 jedinica godišnje, ima pogon agregata i šasije (najveća aluminijumska livnica u zemlji, motori, menjači, šasije), vrlo složen logistički centar, ali i najsavremeniji inženjering i obezbeđuje značajan doprinos ekonomiji okruga Arges i čitave Rumunije.

Dačija – Najbolji Rumunski ambasador

Dačija, najbolji ambasador u Rumuniji industrijski i komercijalno, prisutna je u 44 zemlje i na 4 kontinenta, a kompanija Automobil Dacia je danas najvažnija kompanija u Rumuniji. Sa svojom ulogom u lokalnoj ekonomiji, Dačija se uspostavila kao strukturalni faktor rumunske privrede, sa značajnom težinom u BDP-u (3%) i izvozu zemlje (8%).

Za 50 godina, Dačija je prešla sa statusa lokalnog brenda na onu međunarodnog karaktera i značaja, u kontinuiranom proširenju.  Dačija je postala brend automobila u pravom smislu, sa punim asortimanom, pokrivajući najvažnije segmente tržišta.

Uspešan je proizvođač automobila sa važnom ulogom u uspheu strateškog plana Groupe Renault-a pod nazivom  “Drive the Future”. Prošle godine proizveli su 650.000 jedinica u fabrikama u Rumuniji, Maroku i Alžiru.

Talent zaposlenih i profesionalnost pretvorili su Dačiju u simbol kvaliteta i performansi. I danas su u potrazi za zapošljavanjem mladih kadrova različitih specijalizacija: tržišne studije, dizajn, inženjering, proizvodni i lanac snabdevanja, prodaja, poslovne usluge i finansije.

U skladu sa najsavremenijim trendovima imaju aktivnu i strastvenu zajednicu od 5 miliona fanova na društvenim mrežama.