CES 2019: Pametna rešenja koja će Bosch predstaviti u Las Vegasu

CES 2019: Pametna rešenja koja će Bosch predstaviti u Las Vegasu

29/12/2018 Off By admin@mobilpublic

Na sajmu CES 2019 u Las Vegasu, u centralnoj hali, štand br. 14020, od 8. do 11. januara 2019. godine, Bosch predstavlja tehnološke odgovore na izazove današnjice, uključujući urbanizaciju, porast stanovništva i klimatske promene. Bosch kao dobavljač tehnologije i usluga staviće naglasak na inovativna rešenja i usluge za mobilnost budućnosti i za pametan dom.  Bosch želi da posetioci CES sajma dožive novu vrstu mobilnosti u obliku koncepta električnog autonomnog šatla sa integrisanim uslugama. Ova vrsta mobilnosti uskoro će se pojaviti na ulicama velikih gradova širom sveta: bešumni autonomni šatlovi, koji su savršeno povezani sa svojim okruženjem. Bosch će obezbediti potreban hardver, softver i nove digitalne usluge, koje će omogućiti korisnicima da rezervišu vozila, plate vožnju ili je podele sa drugim putnicima.

Bosch je dobio ukupno šest nagrada za inovacije na sajmu CES. 

Sveobuhvatni sistem za povezanost vozila: Za budućnost povezane automatizovane vožnje, vozila moraju imati sposobnost neometane međusobne komunikacije, kao i komunikacije s okruženjem. U tu svrhu Bosch je razvio univerzalnu jedinicu za povezivanje za sve tehnologije koje se upotrebljavaju za komunikaciju vozila sa svime (vehicle-to-everything, V2X) i zasnivaju se na Wi-Fi i bežičnom prenosu.

Kamioni bez spoljašnjih retrovizora: Novi Actros kompanije Mercedes-Benz prvi je kamion u serijskoj proizvodnji koji ima sistem kamera umesto konvencionalnih centralnih i širokougaonih retrovizora. Ovaj sistem, poznat kao Mirror Cam, nudi bolji pregled okoline od 360 stepeni. Osim povećane sigurnosti, postavljanje kompaktnih digitalnih kamera, umesto retrovizora, poboljšava potrošnju goriva kamiona zahvaljujući značajnim aerodinamičnim prednostima kamera.

Pametni telefon kao ključ automobila: Bosch Perfectly Keyless sistem za pristup uskoro će omogućiti vozačima automobila, upravnicima voznih parkova i logističkim kompanijama da digitalno upravljaju svojim ključevima za vozila. Oni mogu pomoću aplikacije na pametnom telefonu u svakom trenutku da odluče ko ima pristup automobilima ili kamionima i kada. Zahvaljujući domišljatosti ovog Bosch sistema, veza između pametnog telefona i vozila sigurnija je nego ikad.

Sistemi pomoći, koji se zasnivaju na radaru i sprečavaju motociklističke nezgode: Otkrivanje u mrtvom uglu, upozorenje na sudar i adaptivni tempomat: postavljanje radarskog sistema na motocikle kao čulnog organa, omogućava novu pomoć i bezbednosne funkcije za motocikle, a pritom pruža tačnu sliku okruženja vozila.

Aplikacija za povezivanje električnih skutera: Novom aplikacijom električni skuteri se pretvaraju u stručnjake za povezivanje. Osim što prikazuje ključne informacije, kao što su trenutni nivo baterije električnog skutera, ona omogućava i komunikaciju između vozača i vozila, kao i opciju povezivanja s drugim korisnicima putem društvenih mreža.

Nadogradnja za efikasnije mašine i domaćinstva: Bosch je razvio algoritam Phantom kao pomoć za mala i srednja preduzeća u proceni i znatnom poboljšanju energetske efikasnosti njihovih mašina. Ta nadogradnja, za koju je potrebno samo nekoliko minuta, koristi senzore za merenje opterećenja na svakom uređaju u mreži potrošnje energije te tako pruža vredne informacije o upotrebi i mogućim kvarovima. Zahvaljujući tome, korisnici mogu da poboljšaju rad i efikasnost mašina. I u domaćinstvu, Bosch Phantom može vam pomoći da utvrdite koliko energije troši svaki uređaj. Ta transparentnost omogućava uštedu električne energije.