14/06/2024

Zamislite da imate svog ličnog asistenta ili anđela čuvara u svakodnevnom životu. Nekoga ko uvek zna jeste li ostavili rernu uključenu – čak i kad ste već krenuli nekuda automobilom ili dok već sedite u svojoj kancelariji. Na sajmu „CES 2017“, Bosch predstavlja svoja povezana rešenja koja su ovu viziju već pretvorila u stvarnost. Na najvećoj svetskoj izložbi elektronskih uređaja za potrošače, ovaj svetski dobavljač tehnologije i usluga fokusira se na sledeće oblasti: pametni domovi (engl. „smart homes“), pametni gradovi (engl. „smart cities“), povezana mobilnost i platforma Industry 4.0.

Sa sve većom personalizacijom proizvoda i usluga, povezivost sada ulazi u novu fazu razvoja: „Povezani svet sada ima i osećanja. Uređaji postaju inteligentni asistenti koji svakodnevni život čine lakšim i bezbednijim kod kuće, u gradu, automobilu i na poslu. „Nedavno sprovedena studija je pokazala da više od 60 odsto ispitanika veruje da inteligentni asistenti imaju smisla. „Bosch oblikuje sve oblasti povezanog sveta. Naš sklop znači da smo dobro pripremljeni da preuzmemo vodeću ulogu u personalizaciji povezivosti,“ rekao je Struth. Malo industrijskih preduzeća ima takav stručan kadar na sva tri nivoa internet stvari (skr. IoT): Bosch ima veliko iskustvo sa senzornom tehnologijom, softverom i uslugama, a ima i svoj sopstveni cloud/oblak za internet stvari („IoT cloud“).

Tako ova kompanija nudi sve kada je reč o internet stvarima (IoT). Bezbednost podataka u tome igra centralnu ulogu. „Potrošačima i korisnicima je omogućena potpuna transparentnost tako da sami mogu da odluče na koji način se podaci koriste.“

Osim toga, Bosch ima za cilj da umreži 100 odsto svojih električnih proizvoda i ponudi povezan paket usluga za svaki proizvod. Korisnik je ovde u centru fokusa: „Povezane tehnologije moraju uvek da pružaju prednost,“ kaže Struth. „Postaje sve važnije da se ponude pametne dodatne funkcije i usluge koje su prilagođene u skladu sa pojedinačnim potrebama i navikama korisnika,“ rekao je Struth. Zahvaljujući personalizaciji proizvoda i rešenja putem povezivanja, ovo sve više postaje moguće.

Automobil postaje lični asistent

Do 2022. godine, predviđa se da će globalno tržište za povezanu mobilnost rasti skoro 25 odsto na godišnjem nivou. Za samo nekoliko godina, automobil će postati aktivan deo internet stvari (IoT) i moći će da komunicira sa drugim prevoznim sredstvima, kao i sa pametnim domom. Na sajmu „CES 2017“, Bosch predstavlja novi konceptualni automobil koji pokazuje kako će različite oblasti života u budućnosti biti međusobno jednostavno isprepletene. „Automobil će igrati centralnu ulogu u komunikaciji između domena,“ rekao je Struth. Personalizovana komunikacija između automobila i njegovog vozača će se takođe proširiti: nove funkcije povezuju automobil sa njegovim okruženjem, pametnim domom i radionicom za servis. Ove funkcije će omogućiti visoko automatizovanu vožnju. „Bosch predano radi da bi osigurao da mobilnost i pametne usluge postanu jedno“, Struth je rekao. „Ako je automobil povezan sa pametnim domom (engl. „smart home“) ili pametnim gradom (engl. „smart city“) putem oblaka (engl. „cloud“), to će biti merljive prednosti. Povezivost pretvara automobil u asistenta na četiri točka.“

Šta više, konceptualni automobila kompanije Bosch podrazumeva širok spektar inovativnih tehnologija: od trenutka kada vozač sedne, tehnologija prepoznavanja lica podešava upravljač, retrovizore, unutrašnju temperaturu i radio-stanicu u skladu sa vozačevim ličnim željama. Sistemom se upravlja putem ekrana osetljivog na dodir (engl. „haptic touch display“) i inovativnog sistema upravljanja pokretima, a oba daju opipljive povratne informacije prilikom korišćenja. Ako je automobil visoko automatizovan, usluge koje su zasnovane na tehnologiji oblaka omogućuju video-konferencije ili dozvoljavaju vozačima i putnicima da planiraju šoping putovanja za vikend ili gledaju najnovije video spotove. Do 2025. godine visoko automatizovana vožnja uštedeće prosečnim vozačima u Sjedinjenim Američkim Državama, Nemačkoj ili Kini gotovo 100 sati godišnje, pokazalo je istraživanje koje je Bosch nedavno naručio. U tehničkom smislu, jedinice za upravljanje komunikacijom kao što su Bosch „Central Gateway“ omogućuju povezivost. Prolaz je čvorište koje omogućava komunikaciju sa svim domenima na svim magistralama podataka (engl. „data bus“). Rešenja za prenos i enkripciju omogućuju ETAS i ESCRYPT, koji su članovi Bosch Grupe. Time se omogućava sigurno ažuriranje softvera vozila koje je zasnovano na tehnologiji oblaka/klauda tokom celog veka korišćenja vozila. Ako automobil komunicira sa svojim okruženjem, moraju se vršiti redovna sigurnosna ažuriranja.

Prilikom komunikacije sa svojim okruženjem, automobil takođe preuzima važne zadatke u povezanom gradu. Na primer, kod parkiranja zasnovanog na zajednici (engl. „community-based parking“), automobil postaje detektor parkirng mesta. Tokom vožnje ulicom, automobil detektuje prazna mesta između parkiranih vozila. Prikupljeni podaci se zatim prenose na digitalnu mapu ulice. Bosch-ovi algoritmi visokih performansi procenjuju prihvatljivost podataka i predviđaju situaciju na parking mestu. Usluga zasnovana na tehnologiji oblaka/klauda koja koristi te podatke za izradu mape parkirališta u realnom vremenu štedi vozačima mnogo vremena i novca, a smanjuje im i stres. Probni projekti u Sjedinjenim Američkim Državama su planirani za 2017. godinu. U saradnji sa kompanijom Mercedes-Benz, Bosch trenutno ispituje koncept parkiranja koji je zasnovan na zajednici u gradskoj zoni Štutgarta.

Proizvodi osmišljeni kao inteligentni asistenti od samog početka

Personalizacijom povezanih rešenja, tehnologije i usluge nisu samo prilagođene pojedinačnim potrebama; Bosch razvija i proizvode koji su posebno osmišljeni kao personalni asistenti. Oni takođe mogu i da komuniciraju sa svojim korisnicima. Jedan primer je „Moj kuhinjski patuljak” (engl. „My kitchen elf“), ili skraćeno Mykie. Pomoću tog koncepta, kompanija BSH Hausgeräte GmbH je zakoračila u svet personalnih asistenata. Mykie-jem se upravlja pomoću glasa korisnika. On sluša korisnike, odgovara na njihova pitanja i pomaže u različitim svakodnevnim poslovima. Na primer, Mykie odmah zna šta se nalazi u frižideru, koliko se još dugo kolač treba peći u rerni ili hoće li ovo poslepodne biti sunčano. Kad je Mykie povezan, korisnik može da upravlja celim asortimanom kućnih aparata serije za povezani dom – „Home Connect“. Mykie takođe može virtualno da približi svoje korisnike tako da mogu zajedno kuvati ili recimo razmenjiviti recepte.

Svetska premijera: Bosch predstavio svog kućnog robota

Mayfield Robotics, razvojna kompanija koju podržava Robert Bosch Start-up GmbH (BOSP), usmerena je na poslovno područje kućnih robota. Kompanija je specijalizovana za razvoj kućnih robota. Na sajmu „CES 2017“, kompanija predstavlja Kuri, svog prvog komercijalnog robota, čiji je plasman na tržište u Sjedinjenim Američkim Državama planiran za kraj 2017. godine. Robot je visok oko 50 centimetara i opremljen je zvučnicima, mikrofonom, kamerom i sa nekoliko senzora. Može da se kreće po prostoriji i to najkraćim mogućim putem sve vreme. Kuri komunicira sa ukućanima i reaguje drugačije kada u kući vidi majku, a drugačije kada sretne njenog mladog sina. Na primer, Kuri može da pušta muziku ili da obavesti roditelje koji su zaglavljeni u saobraćaju da su im se deca vratila kući iz škole. Više od 30 inženjera i dizajnera robotike radi u sedištu ove razvojne kompanije u Redvud Sitiju (Redwood City), u Kaliforniji. Naročito imaju prednost zahvaljujući kreativnoj slobodi i inspirativnoj kulturi razvojnih kompaniji u Silikonskoj dolini. „Za Bosch su važne ciljane investicije u kreativne razvojne kompanije, jer možemo da reagujemo na nove trendove u ranoj fazi. Na taj način obezbeđujemo sebi pristup ometajućem razvoju u industriji“, rekao je Struth.

Asistenti su takođe na raspolaganju u umreženoj proizvodnji

Asistenti imaju značajnu ulogu i u umreženoj proizvodnji. Na primer, robot APAS omogućuje fleksibilnu i efikasnu proizvodnju. On obavlja mukotrpne, opasne i monotone zadatke i osmišljen je za blisku saradnju sa ljudima. Budući da je prekriven senzorima, asistent za automatsku proizvodnju može da otkrije kada osoba priđe previše blizu i odmah se isključuje. Bosch je osmislio APAS s posebnim naglaskom na primenu na platformi Industry 4.0 ili Connected Industry (Povezana industrija). Kao vodeći dobavljač i korisnik tehnologija Industry 4.0, kompanija Bosch je organizovana kao gotovo nijedna druga.

Svojim novim rešenjem „IoT Gateway“, kompanija takođe može da ponudi prednosti povezane industrije i radnicima na starijim mašinama. „Mnoge mašine još nisu povezane sa plaftormom Industry 4.0. Između ostalog, nedostaju im potrebni senzori, softver ili veza s informatičkim sistemima kompanija, što su preduslovi za umreženu proizvodnju”, rekao je Struth. „Globalno gledano, tržište rešenja za nadogradnju kao što je Bosch-ov IoT Gateway vredan je milijarde.“ IoT Gateway objedinjuje tehnologiju senzora, softver i industrijske kontrolne sisteme koji podržavaju IoT. To omogućuje nadzor stanja mašina. Prema rečima g. Struth-a, industriji su potrebni povezane mašine kako bi obezbedila dugotrajan uspeh. Upravo to nudi Bosch-ov IoT Gateway – rešenje koje je brzo i fleksibilno.

Bosch-ov pogled na internet stvari (IoT)

„Mi verujemo da je povezanost više od same tehnologije. To je deo naših života. Njome se unapređuje mobilnost, uobličuju gradovi budućnosti, domovi postaju pametniji, industrija povezana, a zdravstvo efikasnije. U svakoj oblasti, Bosch radi u pravcu povezanog sveta. Sveta koji otvara mogućnosti koje niko nije mogao da zamisli. Izgradimo veze sa stvarnim prednostima – širom sveta, na internetu i unutar cloud-a. Povežimo osnivače sa ulagačima, inovatore sa realizatorima, delove sa celinom. Povežimo virtualno i fizičko i ostavimo dugotrajno nasleđe u našem svetu. Budimo jednostavno. Povezani.“