CES 2016. – Las Vegas – Bosch povezane automobile pretvara u lične asistente

CES 2016. – Las Vegas – Bosch povezane automobile pretvara u lične asistente

19/01/2016 Off By admin@mobilpublic

Za vozače, imati internet u automobilu je više od praktičnog dodatka. On čini vožnju još sigurnijom i efikasnijom. Bosch je to pokazao na sajmu potrošačke elektronike CES 2016 u Las Vegasu nizom povezanih funkcija i sistema pomoći. Organizatori CES sajma su kompaniji Bosch dodelili nagradu za njegovo poslednje dostignuće, ekran osetljiv na dodir koji stvara osećaj realnih
tastera korišćenjem „haptic“ povratne informacije. U Bosch izložbenom prostoru, u Las Vegasu, takođe je uživo prikazana praktična demonstracija automatizovane vožnje i pametne povezanosti vozila.

!cid_5C2502339CCE8740A585DF8200A52B2D@bosch

Automobil: pravi lični asistent vozača

Bosch pruža pogled na automobil budućnosti. Posetioci Bosch izložbenog prostora su mogli da dožive novu vrstu interakcije između ljudi i tehnologije. „Ometanje vozača možemo svesti na minimum tako što ćemo pružiti prave informacije u pravo vreme”, rekao je glavni izvršni direktor kompanije Bosch Dr Volkmar Dener na konferenciji za štampu u sklopu sajma CES 2016. u Las
Vegasu. U izložbenom automobilu instrument tabla i srednja konzola su pretvorene u elektronski displej. Informacije prikazane na ovom velikom displeju se menjaju u zavisnosti od trenutnog okruženja vozila. Ako se pešak približava sa desne strane, uključuje se svetlosna sekvenca koja upozorava vozača. Vozačeve odluke, kao i njegovi sastanci se takođe uzimaju u obzir. Na primer, ako je sastanak otkazan, automobil budućnosti će automatski pokazati put do sledećeg sastanka iz rasporeda. Vozači će moći da aktiviraju autopilot za još više slobodnog vremena i opušteniju vožnju.

Ali povezani automobili sutrašnjice će moći da urade mnogo više od toga. Kada se povežu sa pametnom kućom, omogućiće upravljanje kućnim funkcijama, poput grejanja ili sigurnosnih sistema u bilo kom trenutku. Na primer, ako dostavljač pokuša da dostavi paket kada nema nikoga kod kuće, biće potreban samo dodir prsta na ekranu vozila, čime će se dostavljaču omogućiti da ostavi paket u kući i da se potvrdi prijem. Interakcija s tehnologijom će se zaista pojavljivati u raznim oblicima i nuditi sigurnost i praktičnost. Povezana infozabava omogućiće vozačima da upravljaju ne samo kroz saobraćaj, već i kroz ceo svoj dan. Moći će da je koriste za pristup internet uslugama i aplikacijama na pametnom telefonu, a njima će moći da upravljaju korišćenjem pokreta i govora, kao da razgovaraju sa suvozačem. To će zaista pretvoriti automobil u vozačevog ličnog asistenta.

!cid_1AEED1054372E044A722DDA69F3ADE36@bosch

Ekran osetljiv na dodir koji stvara osećaj realnih tastera

Pre sajma Bosch je primio nagradu za inovaciju sajma CES 2016. u kategoriji „Audio i video oprema u vozilu“ za novi ekran osetljiv na dodir. Taj uređaj može da stvara različite teksture na svojoj površini, omogućavajući da se elementi bukvalno osete na ekranu. „Haptic“ povratna informacija olakšava upravljanje aplikacijama za infozabavu poput navigacije, radija i raznih funkcija pametnih telefona. Vozači često neće morati ni da gledaju informacije na ekranu da bi njima upravljali – umesto toga pogled mogu zadržati na putu. Ekran stvara osećaj grubih i glatkih površina, kao i površina sa obrascem za naznačavanje različitih tastera i funkcija; za odabir funkcije potrebno je snažnije pritisnuti taster. Ono zbog čega je to posebno je da se ekran osetljiv na dodir izgledom ne razlikuje od običnog ekrana – a ipak korisnicima stvara osećaj da pritiskaju prave tastere.

Nema razloga za strah od vozača koji voze pogrešnim smerom: anđeo čuvar u „oblaku“

Povezanost čini informacije o vozaču ažurnijim nego ikada pre. To je posebno važno kada je reč o vozačima koji voze u pogrešnom smeru. Uopšteno, potrebno je nekoliko minuta da radio stanice objave upozorenja, ali trećina slučajeva vožnje u pogrešnom smeru se završi nakon samo 500 metara. Bosch trenutno razvija novo upozorenje o vožnji u pogrešom smeru, koje se temelji na tehnologiji „oblaka“ (cloud) koji će vozačima javiti svaku opasnost samo deset sekundi nakon što se ona pojavi. Kao čist softverski modul može se bez velikih troškova integrisati u aplikacije za pametne telefone poput Bosch aplikacije myDriveAssist ili postojećih sistema za infozabavu. Za otkrivanje vožnje u pogrešnom smeru funkcija temeljena na „oblaku“ upoređuje stvarno, anonimno kretanje vozila na autoputevima sa dozvoljenim smerom kretanja. Kada se otkrije neusklađenost, vozači koji voze u pogrešnom smeru, upozoravaju se u roku od nekoliko sekundi.

!cid_EEAE46E6D1843B43849826FB6E2C0854@bosch

U isto vreme automobili koji putuju u suprotnom smeru se upozore na opasnost. Od 2016. ova nova funkcija će biti dostupna kao usluga u „oblaku“. Pilot za autoput će povećati sigurnost na putu od 2020. Visoko automatizovana vožnja će još više povećati sigurnost saobraćaja na putevima. Ta novost će na autoputeve doći 2020. Prema prognozama istraživača saobraćajnih nesreća kompanije Bosch povećanje automatizacije bi moglo značajno smanjiti broj nesreća, čak za jednu trećinu samo u Nemačkoj. Na sajmu CES 2016. Bosch je u drugom testnom vozilu u centru Sands Expo predstavio sisteme i senzore koji su potrebni za automatizovana putovanja. Posetioci su takođe mogli da nauče kako radi pilot za autoputeve, visoko automatizovani sistem koji preuzima sve zadatke i odgovornosti vozača na autoputevima. Ta tehnologija se već ispituje na javnim putevima. Bosch ispituje automatizovanu vožnju na autoputevima ne samo u Nemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama, već od skoro i u Japanu.

U budućnosti će automobili moći da vide šta se nalazi iza krivine i da budu svesni mogućih opasnih tačaka, zahvaljujući stalnom protoku informacija u stvarnom vremenu sa interneta, o mestima saobraćajnih gužvi, gradilištima i nesrećama. Ti podaci će služiti kao elektronski „povezani horizont” i pružiti automobilima jasniju sliku onoga što se nalazi na njihovom putu, što će dodatno povećati sigurnost i efikasnost.

Odgovornost pronalaska mesta za parkiranje je na automobilima, a ne na vozačima

Svako putovanje se završava parkiranjem. U svrhu olakšavanja tog zadatka Bosch razvija novu funkciju koja se zove automatizovana usluga parkiranja. To rešenje ne samo da oslobađa vozača obaveze za pronalazak praznog mesta u garaži, nego i omogućava automobilima da se sami parkiraju. Vozači svoj automobil jednostavno mogu ostaviti na ulazu u garažu. Nakon toga, koristeći aplikaciju za pametne telefone, svom automobilu daju naredbu da sam pronađe mesto. Kada su spremni za polazak, na isti način automobil pozovu nazad na mesto gde su iz njega izašli. Potpuno automatizovano parkiranje zavisi od pametne infrastrukture u parking garažama i sistema senzora u vozilu, kao i povezanosti tih sistema. Senzori ugrađeni u kolovoz pružaju ažurne informacije o tome gde se nalaze slobodna parking mesta, tako da automobili znaju gde treba da se parkiraju. Bosch interno razvija ne samo funkciju potpuno automatizovanog parkiranja, nego i sve potrebne komponente.