14/06/2024

CEO Lohscheller na IAA najavio prvi Opelov „plug-in“ hibrid

CEO Opela, Mihael Lošeler, otvorio je Opelov štand (D09 u hali 8.0) na 67. Međunarodnom salonu automobila u Frankfurtu (otvoren svakodnevno do 24. septembra). Sa prisutnim novinarima i šefom PSA grupe, Karlosom Tavarezom, Opelov izvršni direktor je predstavio tri svetske premijere. Automobilski proizvođač iz Riselshajma nastoji da napravi pravu ofanzivu na rastući SUV segment svojim kompaktnim Grandland X modelom. Lošeler je takođe najavio dolazak novajlije, koji će uskoro biti dostupan sa novom perjanicom među dizel motorima i osmostepenom automatskom transmisijom. Pored toga, Grandland X će biti prvi Opel koji će u ponudu ući i kao „plug-in“ hibrid.

„Naš novi Grandland X kao „plug-in“ hibrid, sledeći je veliki primer mogućnosti koje nas očekuju kao člana PSA grupe“, rekao je Lošeler na pres konferenciji. „Mi ćemo verno pratiti ovaj put.“

S druge strane, nova perjanica među Opel Insignia modelima, takođe zauzima centralno mesto na štandu. Dinamičan GSi nastavlja dugu Opelovu tradiciju sportskih limuzina sa izraženim karakterom, dok je pogon na sve točkove Country Tourera pravi izbor za avanturiste.

„Sa ove tri premijere, mi nastavljamo najveću ofanzivu modela u Opelovoj istoriji. Napravili smo odlučujuće akvizicije našem portfoliju ove godine sa šampionom u oblasti električne autonomije, Amperom-e, Crossland X krosoverom, Vivaro Life rekreacionim vozilom i Grandland X SUV-om.“, elaborirao je Lošeler u Frankfurtu. „Mi u Opelu smo ponosni što smo sada deo PSA grupe. Zajedničkim snagama, kreiraćemo evropskog šampiona. To ćemo uraditi na taj način što ćemo nastaviti da stvaramo „Made in Germany“ tehnologiju, dostupnu što je većem broju kupaca, i na taj način ostati verni sloganu naše marke da budućnost pripada svima.“

Kompletnu pres konferenciju možete pronaći i na Facebook stranici i YouTube kanalu. Video sekvence sa ključnim porukama takođe mogu da se vide na Twitteru pod @OpelNewsroom.

Opel Grandland X: Dinamičan kompaktni SUV za tržište u usponu

Moderne, dinamične linije, „kul“ off-road izgled i povišena pozicija sedenja sa dobrom opštom preglednošću, tipičnom za SUV, uz čitav niz vrhunskih tehnologija, kao i obiljem prostora i komfora za do pet putnika – to je novi Opel Grandland X. Portfolio ultramodernih sistema asisencije i komponenti zaduženih za komfor u Grandlandu X su prvoklasni: automatski tempomat sa detekcijom pešaka i automatskim kočenjem u slučaju nužde, upozorenje na pospanost vozača, napredna asistencija pri parkiranju i kamera od 360°, samo su neki od najatraktivnijih primera. Opel ponovo dokazuje i pokazuje svoje posvećenje liderskoj poziciji u tehnologiji osvetljenja, opremivši Grandland X adaptivnim prednjim LED farovima (AFL). Novajlija takođe pruža uživanje u vožnji tokom cele godine i na bilo kojoj podlozi. Ovo takođe može da se zahvali opcionom elektronskom IntelliGrip sistemu kontrole trakcije, koji obezbeđuje najbolje moguće prijanjanje i stabilnu upravljivost, bez obzira da li se Grandland X kreće po snegu, blatu ili vlažnim površinama.

AGR sertifikovana prednja ergonomska sedišta (Kampanja za zdravija leđa), grejanje obruča volana, kao i grejanje prednjih i zadnjih sedišta, obezbeđuju vrhunski komfor. Zadnja vrata, koja se otvaraju i zatvaraju prostim pokretom stopala, pružaju lak pristup prtljažniku. U tipičnom Opelovom maniru, vozači i putnici Grandlanda X, mogu da uživaju u vrhunskoj konektivnosti sa najnovijom generacijom Android Auto i Apple CarPlay funkcija, kompatibilnih sa IntelliLink sistemima, kao i Opel OnStar servisnim asistentom zaduženim za personalnu konektivnost, uključujući i Wi-Fi pristupnu tačku¹ i nove usluge poput rezervisanja hoelske sobe² i pronalaženja odgovarajućeg parking mesta³.

Idealno opremljen, 4,48 metara dugačak Grandland X, kao treći član Opelove „X“ porodice, istinski je izazivač u cvetajućoj SUV klasi, doprinoseći ujedno revitalizaciji ovog segmenta. Samo u C segmentu, tržišni udeo SUV modela se povećao sa sedam odsto 2010. na gotovo 20 odsto trenutno. U isto vreme, Grandland X širi obiman Opelov portfolio u veoma popularnom C segmentu.

Opel Insignia GSi: Oštra sportska mašina za uživanje u vožnji i moći predviđanja

Oštrija, preciznija i čak još efikasnija. Nova Opel Insignia GSi je sportska mašina u limuzinskoj formi, a u budućnosti i kao karavan, za sve one koji su u potrazi za nečim posebnim. Vozački automobil za maksimalnu zabavu na svim vrstama puteva. Standardna FlexRide šasija sa izraženom dinamičkom postavkom, prilagođava se preovlađujućem stilu vožnje i uslovima na putu u deliću sekunde, dok u isto vreme novi opcioni Michelin Pilot Sport 4 S pneumatici na naplacima od 20 cola obezbeđuju ekstremno visok nivo prijanjanja. Inteligentni pogon na sva četiri točka sa vektorisanjem obrtnog momenta, jedinstven je u ovom segmentu – sa ovom tehnologijom, nova Opel Insignia GSi uzvraća direktnije i preciznije na komande na volanu, obezbeđujući vrhunsko lateralno prijanjanje u cilju ostvarivanja maksimalne stabilnosti, odlikujući se trakcijom za primer.

Novim osmostepenim automatskim menjačem se može upravljati preko polugica na volanu, u cilju još aktivnijeg vozačkog doživljaja. Tipično za novu generaciju Insignije je kombinacija dizajna koji podrazumeva malu masu, nisku tačku težišta i 2,0-litarski turbo motor. Sve ovo rezultira izvanrednim balansom i veoma dobrim odnosom snage i mase, što su vrline koje se takođe ogledaju i na štoperici. „Nova Insignia GSi je krug na Nirburgring Nordšlajfeu prošla jasno brže u odnosu na snažniju Insigniju OPC prethodne generacije“, zaključio je direktor Performance Cars & Motorsport divizije, Folker Štricek (Volker Strycek), tokom testiranja.Jedan od razloga za to je što je GSi limuzina 160 kilograma lakša u odnosu na OPC 2.8 V6 Turbo. Baš poput vitkog atlete.

Ovakve interne vrednosti zaslužuju i posebnu spoljašnjost. Sa velikim, hromiranim usisnim otvorima napred i skladnom pozadinom koju krasi spojler za ostarivanje neophodnog vertikalnog aerodinamičkog pritiska na zadnju osovinu, izgled GSi je u savršenom skladu sa svojim performansama. AGR sertifikovana, kožom presvučena, integrisana sportska sedišta (posebno razvijena za GSi), volan obložen kožom i aluminijumske papučice zaokružuju sjajan finiš.

Opel Insignia Country Tourer: Robusna školjka, komforan enterijer

Nova Opel Insignia Country Tourer zaokružuje Insignijino prisustvo na IAA. Još jedna vrhunska verzija iz Insignijine porodice očarava svojim sopstvenim, robusnim šarmom, takođe zahvaljujući stilski izražajnoj pojavi. Srebrno obojena zaštitna oplata doprinosi nižem vizuelnom utisku, što naglašava čvrst stav vozila.

Crna zaštitna obloga, skladno usklađena sa linijama automobila, pruža se oko donje sekcije Insignije Country Tourer i preko ivica lukova točkova, naglašavajući robusnu pojavu. Zadnji deo takođe krase avanturistički detalji poput srebrno obojene zaštitne oplate i dvostrukih završetaka izduvnih cevi, koji doprinose utisku širine.

Oni koji žele da siđu s asfalta, sa radošću će dočekati 20 milimetara dodatnog klirensa, kao i pogon na sve točkove sa Twinster vektorisanjem obrtnog momenta i novim multilink ogibljenjem u pet tačaka. Moćni turbo motori obezbeđuju živahne performanse.

U skladu sa karakterom jednog robusnog univerzalca, nova Insignia Country Tourer je iznad svega ekstremno praktična, takođe zahvaljujući opcionim, elektronski kontrolisanim zadnjim vratima, standardnim krovnim nosačima, kao i obimnim portfoliom ultramodernih sistema asistencije, mogućnostima povezivanja i atributima vezanim za komfor.