16/06/2024

Bosch sistem za uštedu 10 odsto goriva

Nova Bosch start/stop “coasting” funkcija (funkcija za gašenje motora na nizbridici)vozačima automobila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem omogućava da jednu trećinu puta pređu bez emisije izduvnih gasova, buke i sa manjim otporom. Ova inovativna tehnologija zaustavlja motor tokom vožnje, te  on više ne troši gorivo. Ako vozilo kretanjem po inerciji može da održi brzinu, motor se gasi – npr. na blagoj nizbrdici. Čim vozač dodirne pedalu gasa ili kočnice, motor se ponovo aktivira.  

Testovi, koje je sproveo Bosch, pokazali su da motori rade bespotrebno 30 posto vremena, što znači da trećinu svake deonice vozilo može da pređe sa ugašenim motorom. Iako u novom evropskom ciklusu vožnje ove faze nisu uzete u obzir, vozači u realnim saobraćajnim uslovima, zahvaljujući ovoj funkciji, štede do deset posto goriva.

1-AA-19656

Ova inovacija se velikim delom bazira na unapređenom  softveru, koji koristi postojeće informacije senzora. Osim toga, start/stop-starter je konstruisan za veća opterećenja i brži start. On takođe zahteva dodatne komponente i može se integrisati u skoro svako vozilo, bilo da je reč o dizel vozilu u Evropi, benzincu u Severnoj Americi ili vozilu na zemni gas u Aziji. Najveću korist od ovog sistema imaju vozači, ali i životna sredina jer redukovana potrošnja goriva istovremeno znači i smanjenu emisiju CO2. U Nemačkoj je 2012. god. prodato otprilike tri miliona novih vozila. Prema statistici jedno vozilo u proseku pređe otprilike 11 500 kilometara godišnje. Ako bi svaki novi automobil bio opremljen sistemom za gašenje motora na nizbrdici i po kilometru emitovao samo deset grama manje CO2, emisija CO2 bi se godišnje smanjila za preko 30 000 tona.

1-GS-19700-e

Zahvaljujući prenosniku s duplom spojnicom, neki automobili već imaju „light“ verziju ovog sistema. Čim vozač podigne  nogu sa pedale za gas, sistem automatski prebacuje motor u prazan hod. To znači da se automobil kreće, ali ipak zbog režima praznog hoda i dalje troši gorivo. Bosch start/stop sistemi potpuno zaustavljaju rad motora. Prva generacija ovih sistema gasi motor tek kada vozilo stane, a unapređena verzija start/stop sistema prekida rad motora već pri zaustavljanju vozila npr. na crvenom svetlu. Nasuprot tome, vozila sa start/stop „coasting“ funkcijom zaustavljaju motor dok je vozilo u pokretu, čim vozač podigne stopalo sa pedale gasa ili kočnice što doprinosi još većoj uštedi goriva. A pošto je motor ugašen, vozilo može da se kreće duže nego što bi mogao sa sistemom za prekid ubrizgavanja goriva.

Bosch u mnoge inovativne proizvode integriše funkciju za štednju goriva. Primer za to je elektronska spojnica eClutch koja omogućava korišćenje ove funkcije i kod vozila s ručnim prenosnikom. U fazi gašenja motora na nizbrdici, eClutch se automatski odvaja i motor se zaustavlja. U cilju veće uštede goriva, ova funkcija kao dodatna komponenta može da se integriše i u novi Bosch ulazni hibrid, Boost Recuperation sistem.

1-AA-19748

48-voltni hibrid, opremljen snažnijim generatorom i kompletnim litijum-jonskim akumulatorom, štedi oko 15 posto goriva zahvaljujući elektrifikaciji pogona. U realnim saobraćajnim uslovima i opremljen „coasting“ funkcijom, koja zaustavlja motor, ovaj hibrid može da uštedi još deset posto – dakle, ukupno 25 posto. Nova, ekonomična Bosch start/stop-funkcija za gašenje motora na nizbrdici, funkcioniše u svakom motoru s unutrašnjim sagorevanjem ili hibridnom motoru, te ima različite mogućnosti primene. Zato je na svečanosti „Dinner for Winners“, koju je organizovao nemački časpis „Automobil Produktion“, izabrana za “Najinovativniju tehnologiju” u kategoriji “Green”.