Bosch lambda sonde: supervizori izduvnih gasova napunili 40 godina

Bosch lambda sonde: supervizori izduvnih gasova napunili 40 godina

18/08/2016 Off By admin@mobilpublic

Lambda sonde su davači koncentracije kiseonika u izduvnim gasovima, smeštene u izduvnom bloku vozila. Ta tehnologija je po prvi put omogućila precizno doziranje količine ubrizganog goriva, a time i vrlo efikasan i ekološki rad motora. No, to nije sve. U benzinskim motorima, na primer, redukcija dotoka goriva u slučaju pojave suviše bogate radne smeše ne bi bila moguća bez modernih lambda sondi, niti bi bila moguća obrada izduvnih gasova u savremenim dizel motorima.

1-AA-22297

Do sada je već prošlo 40 godina otkako je Bosch po prvi put započeo sa serijskom proizvodnjom ovog izuma. Nedavno je sa proizvodne linije izašla milijardita Bosch lambda sonda. „Lambda sonde jesu i ostaće ključni element osiguravanja ekološkog i efikasnog rada motora s unutrašnjim sagorevanjem”, rekao je dr. Uve Tomas, predsednik sektora Automotiv Aftermarket, kompanije Bosch. Proizveden broj jedinica u kompaniji Bosch takođe jasno pokazuje značajno povećanje potražnje tokom poslednjih 40 godina. Bile su potrebne 32 godine, od 1976. do 2008., da bi se dostigao rekord u proizvodnji od 500 miliona komada, a samo osam godina, od 2008. do 2016., da bi se taj broj udvostručio na 1 milijardu sondi.

benzin-lambdasonde_vorteile-gb_734x350

Uspešan početak proizvodnje u SAD

Priča o uspehu započeta je 1976. godine u Sjedinjenim Američkim Državama: Volvo 240/260 je bila prva serija automobila sa ugrađenim Bosch lambda sondama. Već tada su propisi o emisiji izduvnih gasova u SAD bili relativno strogi. Istovremeno, Bosch sonda je bila dokaz efikasnosti koju moderna tehnologija motora može pružiti. Često su vrednosti emisije izduvnih gasova bile i mnogo niže od dozvoljenih ograničenja, zahvaljujući preciznoj lambda regulaciji. Danas, lambda sonde su postale sastavni deo svih modernih automobila. Iz tehničkih razloga, sve više i više vozila sa benzinskim motorima koriste dve lambda sonde po sistemu izduvnih gasova. Ali i moderna dizel vozila je sve teže zamisliti bez lambda sondi. Taj trend će se nastaviti, budući da se sve stroža zakonska ograničenja emisija izduvnih gasova za nova vozila sa benzinskim i dizel motorima mogu zadovoljiti samo uz pomoć visoko-efikasne obrade izduvnih gasova.

703

Asortiman rezervnih delova profitira zahvaljujući 40 godina znanja i iskustva u proizvodnji

Kao vodeći dobavljač opreme za prvu ugradnju, Bosch takođe nudi asortiman rezervnih delova za auto-servise, uključujući odgovarajuće lambda sonde za gotovo svako vozilo opremljeno benzinskim ili dizel motorom. To čini Bosch svetskim liderom na tržištu rezervnih delova sa zastupljenošću od 85 odsto samo u Evropi. Asortiman proizvoda obuhvata veliki broj modela i tipova na stanju u magacinima, pa ih je tako moguće brzo isporučiti.

Dijagnostika i zamena lambda sonda

U slučaju neispravne lambda sonde vozači automobila bi trebalo da je zamene u najkraćem mogućem roku. Bez tačno izmerenih vrednosti koje pruža sonda, radne performanse motora se bitno menjaju, a potrošnja goriva se povećava. „On-Board-Diagnosis“ (OBD) test u auto-servisu može da pruži pouzdane informacije o tome da li je potrebna zamena lambda sonde. Uz pomoć KTS uređaja i najnovijih uređaja za ispitivanje emisija izduvnih gasova, Bosch pruža najsofisticiraniju opremu za dijagnostiku koja omogućava brzu i pouzdanu procenu trenutnog stanja lambda sonde. U većini slučaja, auto-servisi će pronaći odgovarajuću lambda sondu kvaliteta prve ugradnje u Bosch asortimanu rezervnih delova, koji uključuje više od 1.200 brojeva artikala samo za lambda sonde. Kao kompetentan partner za auto-servise, Bosch nudi dijagnostičku opremu, delove i usluge iz jednog izvora.