Bosch čini parkiranje jednostavnijim i praktičnijim

Bosch čini parkiranje jednostavnijim i praktičnijim

21/02/2015 Off By admin@mobilpublic

Stuttgart – Potraga za slobodnim mestom za parkiranje u gradskim središtima i javnim garažama svakodnevna je obaveza vozača koja kida živce i troši vreme. No, ubrzo to možda više neće biti tako. Bosch je razvio rešenja za izradu karata sa slobodnim parking mestima u stvarnom vremenu uz pomoć bežičnih senzora ugrađenih u trotoar. Ti senzori prepoznaju da li je parking mesto zauzeto ili ne, i dele te informacije putem interneta.1-RB-19722-e

U budućnosti će čak i automobili koji prolaze pored slobodnih parking mesta moći o njima da izveštavaju. Ultrazvučni senzori ugrađeni u mnoge savremene automobile kao podrška funkcijama za pomoć pri parkiranju prepoznaju slobodna mesta duž puta. Budući da su mnoga vozila sada umrežena, ta se informacija može i preneti putem interneta i prikazati na karti u stvarnom vremenu. Prenošenje ovih informacija u stvarnom vremenu na pametne telefone korisnika ili direktno na uređaje za navigaciju u njihovim automobilima može skratiti potragu za parking mestima koja vozačima često zadaje muke.

“Ovim rešenjima Bosch pokazuje kako senzori i internet povezanost mogu izuzetno olakšati svakodnevne živote mnogih ljudi, čak i kada je parkiranje u pitanju. Naše rešenje vozačima nudi više praktičnosti i štedi im vreme”, kaže dr. Dirk Hoheisel, član Bosch Upravnog odbora. Rešenje je predstavljeno na Boschovoj konferenciji ConnectedWorld u Berlinu. Međunarodni sastanak na nivou branše odvijao se u Berlinu 17. i 18. februara 2015, a na njemu su predstavljena rešenja za povezani svet.

Potraga za parking mestima: frustrirajuća, skupa i štetna za okolinu

Prema anketi među vozačima koju je sproveo evropski lider na tržištu na području upravljanja parkiranjem, u Nemačkoj prosečna potraga za parking mestom traje deset minuta. Anketa otkriva da Nemci voze 4,5 kilometara kada traže mesto za parkiranje, što rezultira troškovima vozila od 1,35 evra po potrazi. Ukratko, što brže ljudi nađu parking mesto, to će iskustvo biti manje frustrirajuće, skupo i štetno za okolinu. Rešenje koje je razvio Bosch moglo bi znatno da doprinese toj promeni. Bežični senzori postavljeni u trotoar ugrađeni su u stabilna, polukružna plastična kućišta slična onima koja se koriste za označavanje traka na putevima. Bežični senzor može da prepozna da li je nad njim parkiran automobil. Sitni energetski štedljiv radijski odašiljač u senzoru prenosi te informacije na prijemnik (slično kućnom wi-fi ruteru) koji može da prikuplja podatke sa stotinu senzora. „Informacije o statusu tada se prenose putem interneta u bazu podataka. Softverski program stvara kartu za parkiranje određenog područja praktično u stvarnom vremenu”, napominje dr. Rolf Nicodemus, vođa projekta Connected Parking u Boschu. „Zaisno od primene, možemo da razgovaramo o nivou u javnoj garaži, ulici ili celom gradskom središtu.”1-BST-20778

Energetski štedljiva bežična tehnologija

Još je jedna prednost novog razvoja je što senzori mogu da ostanu na istom mestu nekoliko godina, čime se eliminišu vreme i trošak koji su potrebni za promenu baterija ili senzora. Napajanje traje toliko dugo jer senzori zahtevaju izuzetno malo energije za prenos podataka i sadrže i napredni sistem upravljanja energijom, što zamenjuje komplikovane kablove sklone kvarovima. „Povezano parkiranje demonstrira kako će Bosch aktivno da oblikuje povezani svet. Senzori, softver i usluge – to je naš program ‘3S’(Sensors, software, and services) za poslovno područje umrežavanja. Koristimo senzore za beleženje podataka o okolini, a softver za pretvaranje informacija u iskoristive podatke. Usluga koja nastaje kao rezultat korisnicima nudi jasne prednosti”, kaže Dirk Hoheisel.

Prepoznavanje mesta pri vožnji u prolazu

Još jedno Bosch rešenje omogućava automobilima da prepoznaju parking mesta dok prolaze pored njih. „Mnogi automobili već imaju funkcije za pomoć pri parkiranju, što znači da su opremljeni i Bosch ultrazvučnim senzorima”, naglašava Nicodemus.

„Dok vozila prolaze, ti senzori prepoznaju mesta između automobila parkiranih duž puta. Budući da je i sve više automobila online, ta informacija može da se prenese u bazu podataka pri velikoj brzini.” Što više automobila učestvuje u ovom sistemu, karta je detaljnija i ažuriranija.