19/05/2024

BORKOVIĆ SAČUVAO PRVO MESTO U HOLANDIJI

Najbolji srpski automobilista Dušan Borković i posle treće trke TCR Evropa šampionata zadržao je prvo mesto u generalnom plasmanu. Vozač NIS Petrol tima u saradnji sa Target competition timom u automobilu Hyundai i30 N sa brojem 62 na stazi Zandvort u Holandiji, osvojio je peto mesto u prvoj trci i novih 10 bodova. Uspeh je tim veći što je Dušan, kao i ostali vozači Hjundaija, bio prilično hendikepiran u odnosu na konkurenciju zbog prevelikih restrikcija na automobilu, koje su stupile na snagu ovog vikenda.

Nakon petog mesta ostvarenog u kvalifikacijama Dušan je startovao četvrti jer je njegov timski kolega Kris Rihard morao da menja motor i, po pravilima, startuje s poslednje pozicije. Zbog toga je Borković trku počeo kao četvrti, iz drugog reda.

Već u prvim metrima stvorila se ogromna gužva u kojoj su Borkovićev klupski kolega Ris Bar i Makedonac Stefanovski oštetili svoje automobile i okončali trku. Borković je sjajno startovao i u prvoj krivini je skoro izbio na drugu poziciju, kada ga je Britanac Džoš Fajls udario. Duca je uprkos tome zadržao četvrto mesto pre žute zastave i izlaska sigurnosnog automobila na stazu.

Punih 10 minuta vozači su bili na stazi pod sigurnosnim vozilom, pa je u preostalih 15 minuta počela prava borba. Pančevački as, čiji je automobil ubedljivo najviše odignut od staze (10cm), ali i najteži (1.325kg) i s najvećom restrikcijom snage motora (97.5%) izgubio je četvrto mesto od Holanđanina Japa van Lagena, najbržeg iz kvalifikacija i znatno olakšanog automobila.

Da su mnogobrojne restrikcije dovele vozače Hjundaija u prilično nepovoljan položaj pokazao je i nastavak trke gde Borković nikako nije mogao da priđe Džošu Fajlsu, a istovremeno je morao da bude na oprezu jer ga je sa šestog mesta konstantno ugrožavao Paulsen.

Bez obzira na sve. Borković je bio ubedljivo najbrži vozač Hjundaija što mu je i donelo novih deset bodova u šampionatu i održalo ga na čelu poretka 26 vozača, koliko ih se ove sezone bori za titulu.

Nisam oduševljen. Dobro sam startovao i mogao sam na drugu poziciju, ali sam na samom startu dobio udarac otpozadi i imam sreće što sam uopšte spasao auto. Ono što je dobro je da sam bio najbolji od svih sedam Hjundaija. Niko od njih nije mogao da prati moj ritam. Sa ovim balansom performansi auto je mnogo sporiji i ima manje snage, što se osetilo na ovih 97.5 odsto. Čak 3 santimetra razlike se osetilo u svim krivinama. Nadam se da će se ovo promeniti za sledeću trku. Na kraju ove trke nešto se pušilo iz motora, nadam se da nije ništa ozbiljno. Ono što znam sigurno je da mi je pukla poluosovina, što sam osetio i sa čime sam uspeo da završim trku. Neka ovaj vikend prođe ovako sa sakupljanjem bodova, nadam se da će se za sledeći ove restrikcije normalizovati. Hvala timu, sponzorima i svim navijačima iz moje Srbije koji su uz mene. Verujem da ću i sutra moći da ih obradujem”, rekao je Borković nakon prve trke.

Posle treće trke u šampionatu Borković vodi u generalnom plasmanu sa 66 bodova, osam više od drugoplasiranog Askone. Naredna trka biće vožena u ponedeljak, 21. maja od 14.55 uz direktan prenos na RTS 2.