Borković prelazi u svetsku TCR seriju

Borković prelazi u svetsku TCR seriju

11/12/2015 Off By admin@mobilpublic

Dvostruki evropski šampion u automobilizmu Dušan Borković najavio je povratak na svetsku scenu, nastupom u TCR seriji. Srpski as voziće novog Seat Leona uz podršku mađarskog B3 racing tima. Odluka Borkovića je usledila nakon višemesečnog razmišljanja I vaganja mnogih ponuda timova iz WTCC-a I TCR-a, ali I drugih trkačkih serija, kao I pregovora sa sponzorima.

Dusan Borkovic (2)

Konačnoj odluci  srpskog asa najviše su doprineli pregovori sa B3 racing timom iz Mađarske sa kojim je Borković osvojio trofej šampiona Evrope I koji su mu tokom cele sezone bili velika podrška.

“ TCR će za mene biti veliki izazov. Presrećan sam što ću posle evropskog I u svetskom šamponatu nastaviti sa sjanim B3 racing timom. TCR čelnici su mi veoma poznati I sa njima sam u sjajnom odnosu s’ obzirom da sam još 2013. godine vozio pod njihovim rukovodstvom u ETCC šampionatu. Dugo sam vagao I odlučio da je TCR , kao svetsko takmicenje privatnih vozača uz maksimalnu podršku fabrika, ipak bolji za mene za razliku od WTCC-a gde je veći  fokus na fabričkim timovima “- objasnio je Borković svoju odluku.

Vlasnik TCR-a Marčelo Loti pre 11 godina osnovao je WTCC šampionat I iz njega izašao 2014. godine, a 2015.godine pokrenuo novi I sasvim inovativni TCR. I ovaj svetski šampionat ima 24 trke u 12 trkačkih vikenda. Takođe se voze dve kvalifikacije I dve trke. Za samo godinu dana TCR  je ostvario sjajne rezultate, a u njemu su se oprobali: Rob Huff, Đani Morbideli,Pepe Oriola I mnogi drugi. Zanimljivo je da će se tri trkačka vikenda voziti uz F1,a Marčelo Loti I Berni Ekleston uveliko rade na tome da TCR postane najvažniji turing šampionat.

mapa šampionat

” Veoma sam uzbuđen, a uskoro odlazim u Ameriku gde se obično I spremam za svaku sezonu. Od februara počinju testovi I pripreme za šampionat koji počinje 3. aprila u Bahreinu.  Moj tim I dalje radi I nastaviće pre svega pregovore sa sponzorima za 2016. godinu. Nadam se da nećemo imati problema sa budžetom kako bih mogao da pokažem šta sve mogu. Naporno ću raditi da opravdam ne samo poverenje sponzora, već i svojih fanova”-rekao je Borković.

Dušan će prvu trku voziti 3.aprila 2016.godine na stazi u Bahreinu, a šampionat se završava 20.novembra u Makau.

RASPORED TRKA:

 1. april-Bahrein sa F1
 2. april Estoril, Portugal
 3. maj SPA Francorchamps, Belgija, sa WEC
 4. 22.maj Monca, Italija
 1. jun Salzburgring, Austrija
 2. jun Oschersleben, Nemačka
 3. jul Soči, Rusija
 4. avgust Kina (tek treba da se objavi)
 5. septembar Singapur, sa F1
 6. oktobar Sepang, Malezija, sa F1
 7. oktobar Buriram, Tajland
 8. novembar Makao