23/05/2024

BORKOVIĆ NA DEOBI PRVOG MESTA UPRKOS VELIKOM MALERU U HOLANDIJI

Najbolji srpski automobilista Dušan Borković nakon drugog vikenda TCR Evropa šampionata nalazi se na deobi prvog mesta u generalnom plasmanu sa Špancem Askonom i osvojenih 66 bodova. Vozač NIS Petrol tima u saradnji sa Target competition timom u automobilu Hyundai i30 N sa brojem 62 na stazi Zandvort u Holandiji, doživeo je veliki peh, pošto mu se na startu druge trke otkačilo crevo turba, zbog čega nije imao boost, kao ni snagu motora, pa je odmah posle neuspešnog starta morao odmah u pit.

Tu su odmah uočili problem i nakačili crevo, pa je Borković izašao na stazu da proveri da li je sve u redu. I, zaista, sve je bilo savršeno sa automobilom, ali nažalost prekasno za borbu za bodove. Podsetimo, Dušan i ostali vozači Hjundaija i bez ovog malera, bili su prilično hendikepirani u odnosu na konkurenciju zbog prevelikih restrikcija, koje su uvedene od ove trke.

Nakon petog mesta ostvarenog u kvalifikacijama, a potom i u prvoj trci, Borković je u ponedeljak startovao iz trećeg reda, sa petog mesta. Razlog boljeg plasmana (trebalo da startuje kao šesti zbog obrnutog poretka plasmana u kvalifikacijama na drugoj trci) je taj što je njegov klupski kolega Ris Bar u nedelju imao udes na startu i nije mogao da osposobi auto za ovu trku.

Duca je bio skeptičan pred start s obzirom na to da mu se dan ranije auto pušio prilikom prolaska kroz cilj, kad je ustanovljeno da je pukla poluosovina, kao i da mu je otkazao servo volana. Strahovi su bili opravdani, jer mu se na startu druge trke u Zandvortu desila nepredviđena tehnička greška na startu. Nakon odlaska u boks gde je izgubio mnogo vremena, Borković se vratio na stazu i pokazao da je sportista koji nikad ne odustaje.

Iako nije imao nikakvih izgleda da se plasira među prvih 10 i dođe do novih bodova, Pančevac je vozio do samog kraja i završio kao 18. od 26 vozača, koliko ih se ove sezone takmiči u šampionatu TCR Evropa.

„Nisam baš raspoložen. Još u formacijskom krugu sam video da nemam turbo, pustio sam sve na startu da me prestignu jer mi je spalo crevo turbine. Mislim da je neko u timu zaboravio da ga stegne. Imao sam brzinu za prva tri kad sam se vratio, ali šta je tu je. Izgubio sam mnogo bodova, ali sam ostao na prvom mestu. Na sledeći vikend idemo na pobedu, ali ako organizatori takmičenja ostave ovako spor auto, biće jako teško. Zanimljivo je da pravim bolje performanse čak i od vozača Hyundai koji se takmiče u Svetskoj TCR seriji. Ljudi iz Hjundaija su presrećni, ne mogu da veruju u moje nastupe. Nažalost, nemam ništa od toga ove trke i to ne sme da se ponovi. Istražićemo ko je odgovoran. Juče sam imao problem sa servom i kad su radili na motoru, desila im se greška. Sutra je novi dan, nadam se da će ubuduće biti bolje i da će auto biti konkurentniji. Hvala svima na podršci, navijačima, sponzorima i timu“, rekao je Borković nakon druge trke.

Posle četvrte trke u šampionatu Borković je na deobi prvog mesta u generalnom plasmanu sa 66 bodova. Naredni, treći po redu trkački vikend ove sezone, biće vožen 9. i 10. juna u belgijskom Spa Frankoršampu, uz direktne prenose na programu RTS.