23/05/2024

Borković bez plasmana u Kini

Najbolji srpski automobilista Dušan Borković okončao je deveti vikend TCR svetskog šampionata bez plasmana, nakon što su mu na prvoj trci u kineskom Žeđijangu oštećeni interkuler i turbo.

Vozač Alfa Romeo Đulijete TCR s brojem 62 NIS PETROL TIMA uz podršku gruzijskog tima “GE Force” i italijanskog “Romeo Ferraris”, uprkos velikim naporima da nastupi na drugoj trci nije uspeo, pa je nakon ovog vikenda i ukupno 18 održanih trka, Borković ostao bez plasmana na čak deset, a da nijednom do toga nije došlo njegovom krivicom.

Već u prvom krugu prve trke Borković je imao kontakt s Panisom, koji je prerano zakočio, što je dovelo do oštećenja interkulera i turba i momentalnog odlaska u boks. Članovi Dušanovog tima nažalost nisu uspeli da osposobe auto za drugu trku, zbog čega je publika u Kini i širom sveta putem malih ekrana ostala uskraćena za nastup jednog od najboljih vozača u šampionatu.

Podatak da čak na polovini trka nije mogao do bodova i da je svaki put razlog kvar na automobilu, govori koliko je frustracija Borković doživeo tokom ove sezone u kojoj je, uprkos svemu, u samom vrhu.

Pančevac je imao ogromnu želju da osim nastupa u sezoni uloži celog sebe, svoje vreme i talenat na razvoj Alfe. Bez obzira na veliku želju, prošao je kroz pravu psihičku agoniju i pritisak koji nijedan sportista ne bi želeo.

I pored svih svih problema koji gotovo da nisu prestajali tokom čitave sezone, kao i činjenice da ni sledeća staza u Dubaiju ne pogoduje Alfi, Borković će učiniti sve da na najbolji mogući način zaokruži sezonu i pokaže da je iz svega izašao još jači na radost velikog broja navijača zbog kojih već godinama ostavlja imresivan utisak na trkama širom sveta.

“Trke su gotove, a ja nisam umoran, pošto sam izvezao samo jedan krug. To ume da bude baš frustrirajuće. Cele sezone imam problem sa automobilom, a sad je otišla i turbina. S druge strane Golfovi su toliko dominantni da postaje već smešno šta se dešava u šampionatu. Ne želim da ispadne da kukam, ali više je nego očigledno koliki je moj potencijal i kakve sam rezultate imao tokom sezone i ovo je već previše. Poslednje trke u Dubaiju su takođe na sporoj stazi, koja ne odgovara Alfi, međutim, to me neće pokolebati da dam sve od sebe. Na kraju, želeo bih da se zahvalim sponzorima, prijateljima i svim navijačima koji me ni u jednom trenutku nisu napuštali. Zahvalan sam mojoj Srbiji koja je stala uz mene i omogućila da je reprezentujem na najbolji način”, rekao je Borković.

Poslednji ovosezonski trkački vikend biće održan u Dubaiju 17. i 18. novembra. Dušan Borković posle devet TCR vikenda zauzima osmo mesto u generalnom plasmanu sa 108 bodova.