28/05/2024

AUTOMOBILSKI GRAD “AUTOSTADT” U VOLFSBURGU

“Ljudi, automobili i šta ih pokreće” – to je slogan Autostadta – Auto-grada u Volfsburgu, još od zvaničnog otvaranja 2000. godine. Šta inspiriše više od dva miliona ljudi svake godine da posete ovu komunikacionu platformu Volkswagen Grupe?

Automobilski tematski park ne privlači samo ljude sa strašću za automobile, već i one koji uživaju u umetnosti i kulturi, finoj blagotvornosti, arhitekturi i dizajnu. Porodični izleti na Mittelland Canal su vrhunac zadovoljstva, bilo da ste za druženje odvojili jedan nezaboravni dan ili ceo vikend. Autostadt nudi mnogo više od samih automobila. Otvoren je 363 dana svake godine, a gosti su pozvani da dođu ovde i otkriju svet mobilnosti.

CustomerCenter: Srce Autostadta

Kao najveći svetski “delivery center” –  isporučilac novih automobila, Autostadt upravlja dnevnim obimom isporuke do 500 vozila. Svaki dan ispunjava san za novim automobilom stotinama gostiju u CustomerCentru. Osoblje Autostadta objašnjava sve karakteristike vozila kako bi isporuka novog Volkswagenovog automobila za novopečene vlasnike predstavljala jedinstveno iskustvo. Novi automobili dolaze direktno iz staklene automobilske kule –  CarTowers. Ova nesvakidašnja zgrada u okviru Autostadta, visoka 48 metara, navedena je u Ginisovoj knjizi rekorda kao najbrži automatski sistem za parkiranje na svetu.  Istraživački obilazak CarTowers Discovery posetiocima nudi detaljan pogled na unutrašnje funkcionisanje spektakularnog skladišta unutar staklene kule. Kupci mogu da se provozaju svojim novim automobilom na testnom poligonu “Ausfahrt” gde se mogu upoznati sa tehničkim karakteristikama, isprobati sisteme za pomoć vozaču i pripremiti se za vožnju kući.

ZeitHaus: Muzej automobila sa više marki automobila

Dan u Autostadtu nudi najrazličitijee aktivnosti za koje se možete odlućiti po sopstvenom izboru. Jedno od najpopularnijih mesta u automobilskom tematskom parku je ZeitHaus.  Zbirka ovog muzeja automobila obuhvata više od 260 vozila od preko 60 različitih brendova: od Benz Patent-Motorvagen Broj 1 i Ford Model T do BugattiAtlantic i Volkswagenove  Bube. Na izložbama je prikazano oko 100 vozila koja su značajno uticala na razvoj automobilizma. Pošto popularni old-tajmeri i neo-klasika često učestvuju na raznim reli-takmičenjima, skupovima i putovanjima, ZeitHaus redovno obnavlja postavke. Sva izložena vozila predstavljaju automobilske prekretnice u smislu tehnologije, koncepta, proizvodnje i dizajna.

Osam brendova paviljona: filozofija Volkswagen grupe i vrednosti

Posetioci Autostadta naći će najnovije modele u osam paviljona različitih brendova. Filozofija i vrednosti svakog brenda – Volkswagen, Volkswagen komercijalna vozila, Audi, SEAT, Škoda, Lamborghini i Porsche – predstavljeni su na jedinstven način: od funkcionalnog do zabavnog, duhovitog ili umetničkog. Izložbe i instalacije u zgradama su raznovrsne kao i brendovi vozila. U Premijum klubu – osmom paviljonu – gosti doživljavaju segment najviše klase Volkswagen grupe. Ovaj maštovito dizajnirani izložbeni prostor trenutno krasi najnoviji Bugatti Veiron 16.4.