Alfa Romeo Stelvio – Prvo SUV vozilo u istoriji italijanskog brenda

Prvo Alfa Romeo SUV vozilo je rođeno i donosi uzbudljiv osećaj vožnje, izvanredne performanse i sportski stil. Po prvi put u istoriji dužoj od jednog veka, ove karakteristične crte pravog “Alfa Romeo duha” su sada objedinjene u jednom SUV vozilu. Njegovo ime je Alfa Romeo Stelvio a njegov cilj je da ispiše nova pravila u segmentu premijum SUV vozila srednje veličine .

Danas je brend rešen da šokira javnost sa tri nove verzije – Stelvio, Stelvio Super i Stelvio Business – koje spremno iščekuje veliki broja oduševljenih ljubitelja koji su već doprineli uspehu ekskluzivnog prvog izdanja “First Edition”, a koje je predstavljeno pre nekoliko nedelja za tržište Evrope, Bliskog istoka i Afrike, a pre toga i verzije Quadrifoglio, čija svetska premijera se odigrala u novembru u Los Anđelesu.

Uzbudljivo upravljanje

Samo ime govori da će ovaj model pružiti uzbudljiv osećaj vožnje, pri tom zadržavajući udobnost i prilagoljivost tipične za kategoriju vozila kojoj pripada. Stelvio je najviši planinski prevoj u Italiji a autoput br. 38, koji prelazi preko njega, u dužini od 20 km, sa preko 75 oštrih krivina, ima status legendarnog. Radi uživanja, za koje je ovaj prevoj stvoren, samostalno ili u društvu prijatelja i porodice, sada je tu SUV vozilo koje je u stanju da ponudi jedinstvenu kombinaciju zadovoljstva u vožnji, italijanskog stila i prilagodljivosti: Alfa Romeo Stelvio.

Novo SUV vozilo, sledeći istinsku Alfa Romeo tradiciju, omogućava besprekorno upravljanje, dostojno pravog sportskog automobila, što nalazi potvrdu u skladnoj raspodeli težine, najdirektnijem odnosu upravljanja u svom segmentu vozila i vrhunskom vešanju sa ekskluzivnom AlfalinkTM tehnologijom. Da ne pominjemo obimnu upotrebu ultra-lakih haj-tek materijala uključujući primenu karbonskih vlakana na pogonskoj osovini, kao i aluminijuma na motorima, sistemima vešanja, haubi, bočnim stranicama, vratima i poklopcu prtljažnika. Pored toga, radi savršenog držanja na putu, Stelvio SUV nudi sistem pogona na sve točkove Alfa Romeo Q4, a  na zahtev se može opremiti samoblokirajućim mehaničkim diferencijalom. Ne svodi se sve na performanse i upravljanje, pošto automobil nudi mnoštvo prostora za putnike, za zajedničko uživanje u putovanju, bez obzira na odredište.

 100% Alfa Romeo sportski dizajn

Proporcije modela Stelvio, sa dužinom od 468 cm, visinom od 167 cm i širinom od 216 cm, izraz su snage, dinamičnosti i kompaktnosti. Spolja, atraktivne linije ovog modela predstavljaju savršen spoj tradicije, dizajna i performansi, što čini integralni deo istorije brenda duge preko jednog veka. Ova kombinacija danas, kao što je bio slučaj i u prošlosti, zahteva spoj tri sastojka Alfa Romeo dizajna: skladnih proporcija, jednostavnosti i spoljnih površina visokog kvaliteta. Isti ovi sastojci sadržani su u modelu Giulia – vozilu koje postavlja nove Alfa Romeo standarde, i koje  najavljuje budućnost brenda – i sveobuhvatno su prerađeni radi prilagođavanja potpuno drugačijem karakteru SUV vozila. Radi isticanja njegovih prelepih linija, kupac ima mogućnost izbora između 13 boja karoserije i 13 različitih alu-felni, koje naglašavaju elegantnu siluetu vozila.

Isti elegantno-sportski pečat prepoznaje se i u unutrašnjosti koja je jednostavna, otmena i uređena poput odela skrojenog po meri, sa majstorskim umećem i vrhunskim materijalima: kožom, uključujući i zrnastu kožu, drvenim elementima i tekstilom. Ovi materijali su izabrani zbog svoje vizuelne i taktilne dopadljivosti i tako su uklopljeni da daju opipljiv osećaj ljudskog umeća. Koncept unutrašnjosti podređene vozaču naglašen je dijagonalnim tunelom, blago valovitom instrument tablom i malim upravljačem sa direktnim odnosom, presvučenim kožom, koji se efikasno prilagođava svim stilovima vožnje. Vozilo je opremljeno i informativnim TFT klaster displejom u boji (sa 3,5-inčnim ili 7-inčnim ekranom) koji daje sve osnovne  podatke, dok interfejs vozač/automobil obuhvata dve kružne komande za laku, momentalnu upotrebu  Alfa DNA selektora i Alfa Connect sistema. Zavisno od verzije, Alfa Connect ima 6,5-inčni ili 8,8-inčni displej visoke rezolucije, sa integralnom funkcijom 3D navigacije, koja predstavlja najnovije dostignuće na polju info-zabavne opreme, a koja je razvijena u partnerstvu sa kompanijim Magneti Marelli.

Inovativna konstrukcija za nenadmašnu bezbednost

Alfa Romeo poseduje velik broj sofisticiranih bezbednosnih sistema, koji su, zavisno od verzije, dostupni standardno ili kao opcije. Glavni među ovim sistemima jeste integrisani kočioni sistem (Integrated Brake System – IBS), inovativni elektromehanički sistem koji objedinjuje kontrolu stabilnosti sa tradicionalnom servo kočnicom, radi postizanja trenutnog kočionog odziva i rekordno kratkih kočionih puteva. Da ne pominjemo upozorenje na čeoni sudar i funkciju autonomnog kočenja u opasnim situacijama sa prepoznavanjem pešaka, koja zvučnim signalom upozorava vozača na moguć čeoni sudar, a zatim aktivira kočioni sistem, kao i funkciju upozorenja na promenu kolovozne trake, koja upozorava vozača u slučaju nenamernog izlaska iz trake u kojoj se kreće. U ponudi je i  funkcija praćenja mrtvih uglova (Blind Spot Monitoring – BSM) sa opažanjem ukrštanja putanja iza vozila (Rear Cross-Path Detection), za kontinuirano praćenje mrtvih uglova sa obe strane iza vozila, koja upozorava vozača u slučaju mogućih rizika. I poslednje, ali ne najmanje bitno, funkcija aktivne kontrole vožnje automatski prilagođava brzinu uslovima u saobraćaju.

 Izvanredne performanse

Pored upečatljivog stila i izvrsnog upravljanja Alfa Romeo Stelvio u potpunosti prikazuje svoj karakter sa dva moćna motora – benzinskim motorom 2.0 sa 280 KS sa turbo punjenjem i 2.2 dizel motorom sa 210 KS – koji izražavaju sportsku prirodu ovog SUV vozila, koje i najiskusnijim vozačima garantuje jedinstveno uzbuđenje, posebno na mešovitim terenima. U spoju sa 8-stepenim automatskim prenosom i  pogonom na sve točkove Q4, ovi motori pripadaju novoj generaciji potpuno aluminijumskih 4-cilindarskih motora sa pogonskom osovinom od karbonskih vlakana. Inovativni i pouzdani Stelvio motori predstavljaju sam tehnološki vrh Grupe, a proizvode se u Italiji u pogonima u  Termoliju (benzinski) i Pratola Seri (dizel), u oblastima posvećenim isključivo Alfa Romeo motorima, sa vrhunskim procesima i metodama, koje ih svrstavaju u najbolje u klasi kada je reč o performansama i ekonomičnosti potrošnje. Jedna činjenica govori za sve: motor sa turbo-punjenjem Stelvio 2.0 sa 280 KS je najbolji u klasi kada je reč o ubrzanju, pošto od 0 do 100 km/h ubrzava za svega 5,7 sekundi.

Liniju kompletiraju novi motori uključujući benzinski motor 2.0 sa turbo-punjenjem sa 200 KS, i dizel motor 2.2 od 180 KS, oba sa 8-stepenim automatskim prenosom i pogonom na sve točkove Q4. Dizel motor 2.2 sa 180 KS će biti u ponudi i sa zadnjom vučom.

Udobnost i dobrobit vozača i putnika u vozilu

Alfa Romeo Stelvio unosi tajne italijanskog gostoprimstva u svet premijum SUV vozila srednje veličine: njegov enterijer je ekskluzivan, ukusno uređen i elegantan. Enterijer je prostran tako da putnici mogu da uživaju u zajedničkoj vožnji. Ali to nije sve. Ovaj model daje vozaču osećaj kompletne kontrole i vladanja vožnjom, zahvaljujući novom Alfa DNA selektoru, ali, iznad svega, visokom položaju u vožnji, tako da nema ni najmanjeg odstupanja od zadovoljstva kakvo se očekuje od istinskog Alfa Romeo sportskog automobila. Postignut je i visok nivo udobnosti u vozilu, sa dvozonskim sistemom upravjanja klimom, sofisticiranim Alfa Connect info-zabavnim sistemom, i odličnim audio sistemom, sa 8, 10 ili 14 zvučnika (marke Harman Kardon u ovom slučaju) u zavisnosto od paketa opreme. Na kraju, ali ne i najmanje važno, prtljažnik zapremine 525 litara stoji rame uz rame sa najboljim konkurentskim modelima i ima praktičan poklopac prtljažnika sa električnim upravljanjem, koji se može podesiti na osam različitih nivoa otvaranja, direktno preko kružnog Alfa Rotary selektora. Stelvio SUV je u svim aspektima dizajniran tako da pruža italijansku druželjubivost, udobnost i ukus.

 Zaokružena linija zadovoljava sve potrebe, od pojedinaca do voznih parkova

Zavisno od tržišta, linija sadrži tri verzije (Stelvio, Super i Business). U vreme pojavljivanja na tržištu, kupci imaju mogućnost izbora između 13 boja karoserije i 13 alu-felni (od 17 do 20 inča). Verzija Stelvio ima bogat paket opreme koji uključuje, na primer, 17-inčne alu-felne, 6,5-inčni Alfa Connect sistem, Alfa Rotary selektor, audio sistem sa 8 zvučnika, sedišta presvučena crnim tekstilom (prednja sedišta sa podešavanjem kliznog dela, naslona i visine), integrisan kočioni sistem (IBS), upozorenje na promenu kolovozne trake (LDW), i upozorenje na čeoni sudar (FCW) sa autonomnim kočenjem u hitnim slučajevima (AEB) i funkcijom prepoznavanja pešaka. Izvedba ove verzije obuhvata i senzore za parkiranje, kontrolu vožnje, poklopac prtljažnika sa električnim upravljanjem i senzore za sumrak i kišu.

Verzija Super je još kompletnija, sa ekskluzivnim funkcijama u enterijeru i eksterijeru: 18-inčne alu-felne, sedišta presvučena tehno-kožom i tekstilom u tri boje  (crna, i u kombinacijama crna/smeđa i crna/crvena), i tri opcije (crna, crna/smeđa i crna/crvena) za instrument tablu i panele vrata, kao i prag sa čeličnim umetkom. Da zaključimo, Stelvio Super se može naručiti sa opcionim Luxury paketom – koji obuhvata sedišta presvučena kožom pune zrnaste strukture (u crnoj, smeđoj, crvenoj ili bež boji) sa električnim podešavanjem i grejanjem, kao i sa umecima od pravog drveta – i Sport paketom, sa zagrevanim sportskim upravljačem sa posebnim hvatom i kožnom oblogom, sedišta kao u trkačkim automobilima u crnoj, crvenoj ili smeđoj boji, sa električnim podešavanjem i zagrevanjem, aluminijumskim umecima i čeličnom pedalom.

Stavljen je snažan akcenat na flotno, korporativno i profesionalno tržište razvojem posebne verzije za ovu kategoriju kupaca: Stelvio Business. Vozilo koje je u ponudi samo sa dizel motorom poseduje 6,5-inčni Alfa Connect 2D Nav sistem, 35 W B-Xenon farove sa AFS funkcijom i električne preklopive retrovizore. Drugim rečima, vozilo opremljeno svim potrebnim sadržajima za uživanje u vožnji, namenjeno korisnicima koji Alfa Stelvio koriste i za poslovne i za privatne potrebe.

 Nova generacija Alfa Romeo modela proizvodi se u fabrici u Kasinu

Stelvio SUV se proizvodi u čuvenoj FCA fabrici u Kasinu  (Frosinone), koja je jedna od najfuturističkijih lokacija Grupe, na proizvodnoj traci na kojoj se sklapaju isključivo novi Alfa Romeo modeli, poput glamuroznog modela Giulia, sa revolucionarnim stilom, sportskim performansama i tehnološkim kriterijumima koji su brend 2015. godine uveli u novu eru.  Danas se isti sastojci, prilagođeni novoj kategoriji vozila, nalaze u originalnom Stelvio SUV modelu.  Fabrika u Kasinu, osnovana 1972. godine u blizini istorijske benediktinske opatije, opremljena je najnovijim tehnološkim sadržajima za proizvodnju automobila, bezbednost na radu i zaštitu životne sredine prema vrhunskim standardima.