28/05/2024

Alfa Romeo se vraća u Formulu 1 sa Sauber timom

Prestižni italijanski brend u vlasništvu kompanije FIAT Chrysler Automobiles (FCA) potpisao je nedavno višegodišnji sporazum o tehničkom i komercijalnom partnerstvu sa švajcarskim timom u Formuli 1 Sauber u cilju učestvovanja u svetskom šampionatu Formule 1 počevši sa sezonom 2018. godine. Bolidi će poneti prepoznatljive boje i logo brenda Alfa Romeo, glavnog sponzora tima i biće opremljeni agregatima iz kategorije Ferrari 2018.

Sporazum obuhvata stratešku, komercijalnu i tehničku saradnju u svim mogućim oblastima razvoja, uključujući i pristup inženjerskoj praksi i stručnosti tehničkog osoblja brenda Alfa Romeo. Partnerstvo će pružiti i dodatne mogućnosti dvema organizacijama i u Formuli 1 i u automobilskoj industriji uopšte. Zvanični naziv ovog partnerstva biće Alfa Romeo Sauber F1 Team.

Izvršni direktor FCA grupacije Serđo Markione (Sergio Marchionne) rekao je povodom ovoga: „Ovaj sporazum sa timom Formule 1 Sauber predstavlja značajan korak ka preoblikovanju brenda Alfa Romeo koji se vraća Formuli 1 nakon više od 30 godina pauze. Kao legendarna marka koja je pomogla u stvaranju istorije ovog sporta, brend Alfa Romeo priključiće se drugim velikim proizvođačima automobila koji učestvuju u Formuli 1. Sam brend takođe će imati koristi od razmene tehničkog i strateškog praktičnog znanja sa neosporno iskusnim partnerom kakav je tim Formule 1 Sauber.

Inženjeri i tehničari brenda Alfa Romeo koji su već pokazali svoje umeće sa modelima koji su nedavno pušteni na tržište Giulia i Stelvio, sada će imati priliku da svoje iskustvo podele sa timom Formule 1 Sauber. Istovremeno, ljubitelji brenda Alfa Romeo dobiće još jednu priliku da navijaju za proizvođača automobila koji je odlučan u ispisivanju novog, uzbudljivog poglavlja u svojoj jedinstvenoj, sportskoj istoriji“.

Predsednik kompanije Sauber Holding AG Paskal Piči (Pascal Picci), prokomentarisao je sporazum: „Veliko nam je zadovoljstvo da poželimo dobrodošlicu brendu Alfa Romeo u tim Formule 1 Sauber. Alfa Romeo ima dugu tradiciju uspeha u trkama za Velike nagrade i mi smo veoma ponosni što je ova međunarodno priznata kompanija odlučila da sarađuje sa nama na svom povratku u sam vrhunac moto-sporta. Bliska saradnja sa proizvođačem automobila odlična je prilika za grupaciju Sauber da dalje razvija svoje projekte u vezi sa tehnologijom i izradom vozila. Uvereni smo da zajedno možemo doneti veliki uspeh partnerstvu Alfa Romeo Sauber F1 Team i drago nam je što ćemo biti deo dugog i uspešnog partnerstva“.

Očekuje se da će povratak brenda Alfa Romeo, jednog od glavnih učesnika u stvaranju istorije Formule 1, značajno doprineti atraktivnosti i budućem razvoju ovog sporta. Alfa Romeo sa sobom donosi svoje tehničke stručnjake i veliki broj strastvenih ljubitelja ovog brenda, dok će učešće u šampionatu takođe imati i svoje prednosti za brend u oblastima kao što je prenos tehnologije i sigurnost na putu.

Brend Alfa Romeo poznat je širom sveta po svom trkačkom nasleđu i izvanrednim tehničkim rešenjima. Neprikosnoveni šampion predratnog takmičenja za Velike nagrade (1925. godine GP Tipo 2 dominirao je u prvom Svetskom šampionatu), brend Alfa Romeo učestvovao je u takmičenju Formule 1 od 1950. do 1988. godine i kao konstruktor i kao proizvođač motora. Odmah nakon svog debitovanja, Alfa Romeo osvaja prva dva svetska šampionata za vozače, 1950. i 1951. godine, sa vozačima Ninom Farinom (Nino Farina) i Huanom Manuelom Fanđom (Juan Manuel Fangio).

Od 1961. do 1979, Alfa Romeo učestvuje kao proizvođač motora za nekoliko timova Formule 1. Pri svom povratku ulozi konstruktora 1979. godine, Alfa Romeo beleži svoj najbolji rezultat 1983. godine, zauzimajući šesto mesto u šampionatu za konstruktore. Više od 30 godina nakon svog takmičarskog povlačenja iz Formule 1 (1985. godine), brend se vraća sa jasnom namerom da ostavi svoj trag na stazi.