ADAM ROCKS stupa na scenu

Kul i čvrst, zaobljen i fanki: ADAM ROCKS kombinuje zadovoljstvo vožnje pod otvorenim nebom sa zabavom mini-krosovera koji obožava avanturu. ADAM ROCKS, koji će debitovati na Sajmu automobila u Ženevi sledećeg meseca (06-16. mart), predstavlja novi dodatak ADAM porodici.

Nakon ADAM JAM, ADAM GLAM i ADAM SLAM modela, ova verzija će dodatno unaprediti ADAM-ove skoro neograničene mogućnosti podešavanja, te će učvrstiti njegovu poziciju šampiona individualizacije među automobilima. Predstavljen kao konceptni automobil u Ženevi pre samo 12 meseci, ADAM ROCK je izazvao tako entuzijastične reakcije da je novi rukovodeći tim kompanije brzo doneo odluku da ga realizuje i da najavi njegovu proizvodnju na ovogodišnjem sajmu. ADAM ROCK će stići na tržište već ovog leta.

ADAM ROCKS _1

Najnoviji model u Opelovoj urbanoj porodici je 3,74 metra kratak automobil sa ogromnim životnim žarom  – u gradu i van njega. Sa električnim Swing Top platnenim krovom koji se sklapa kao delom standardne opreme, prepoznatljivom karoserijom i 15mm podignutim podom, ADAM ROCKS otvara novi tržišni segment; ovo je prvi urbani mini-krosover sa troja vrata dužine ispod 4 metra. Kako bi dodatno individualizovali njegovu unutrašnjosti, Opelovi dizajneri su razvili nove dizajnerske elemente, ukrase i sedišta koji su jedinstveni za ADAM ROCKS. Pored mnoštva inovacija koje podižu stepen bezbednosti i komfora u ADAM modelu – kao njegov hends-fri sistem za pomoć pri parkiranju (Park Assist) koji automatski parkira automobil – ROCKS takođe donosi i Opelov multimedijalni IntelliLink sistem nove generacije. Ovaj sistem omogućava neprimetnu integraciju pametnih sistema sa Android i Apple iOS sistemima u automobil, te ga čini najbolje povezanim malim automobilom po veoma pristupačnoj ceni.

ROCKS ne donosi samo novi izgled i snagu u porodicu ADAM modela, već i pogonske tehnologije nove generacije. U njemu će se nalaziti Opelov novi trocilindrični 1.0 ECOTEC Turbo motor sa direktnim ubrizgavanjem. Ovaj džepni pogonski sistem postavlja nove standarde kada je u pitanju prefinjenost trocilindričnih motora i generiše do 115 ks, uz impresivan obrtni momenat sa malim brojem obrtaja od 166 Nm. Ovaj motor nudi nisku potrošnju goriva od samo 4,3 l/100 km (po NEDC testu).  1.0 ECOTEC Turbo motor sa direktnim ubrizgavanjem je ukombinovan sa novim, visoko efikasnim kompaktnim šestostepenim ručnim sistemom prenosa koji omogućava izvanredno nesmetano i brzo menjanje brzina.

ADAM ROCKS _2

Inspirisan podvizima agilnih „Parkour“ sportista koji koriste čitav grad kao njhovo igralište, karoserija novog ADAM ROCKS modela otvara novi segment – prostor u segmentu malih kola za urbana mini-krosover vozila sa troja vrata. Najkompaktniji model napravljen do sada sa kojim možemo da ga uporedimo je oko 40 cm duži. Robustnog izgleda, sa višim stavom i snažnim proporcijama, sa Swing Top krovom za brzu vožnju na otvorenom, privući će one koji traže ličnu slobodu “van poznatih i utabanih staza,” dalje i od urbanih sredina.

Ono što je ključno za svrsishodan stav ADAM ROCKS-a je 15 mm podignut pod, što ovom vozilu daje veći klirens i širi, moćniji izgled. Delovi šasije su modifikovani ili ponovo podešeni – uključujući i dampere, amortizere, geometriju zadnje vuče i direktno upravljanje sa brzom reakcijom. Viši i širi izgled je ukombinovan sa 17-inčnim ili 18-inčnim alu-felnama. One se mogu dodatno personalizovati novim alu-felnama u „Wild“ dizajnu i različitim bojama koje su jedinstvene za ROCKS model.

ADAM ROCKS _3

Zaštitni antracitni sloj prekriva ADAM ROCKS, dajući mu grub, mišićav izgled. Prednja trapezoidna rešetka sa hromiranom centralnom šipkom sa logom utisnuta je u taj zaštitni sloj, dok kontrastni satenski hromirani detalji u obliku bumeranga uokviruju svetla za maglu i pokazivače pravca spreda, te svetla za maglu na zadnjem delu. Integrisani zadnji krovni spojler i dnevna LED svetla su takođe deo standardne opreme. Srebrne klizne ploče spolja i otraga, te hromirani auspuh upotpunjuju dizajn spoljašnjosti.

Jednako podesiv kao i njegovi ADAM vršnjaci, novi ROCKS model se pridružuje nizu šampiona individualizacije. Kada je u pitanju podešavanje spoljnjeg izgleda, ROCKS ima isti dizajn „lebdećeg krova“ kao i ADAM JAM, ADAM GLAM i ADAM SLAM modeli, nudeći mogućnost kombinovanja različitih boja karoserije i krova. Nove boje karoserije, poput živahne žute „Goldbusters“, će biti predstavljene sa ADAM ROCKS modelom. Paleta boja će tada sadržati 18 boja za karoseriju i 6 specijalnih boja krova  za dvobojne kombinacije.

ADAM ROCKS _4

ROCKS kombinuje njegovu robustnu individualnost sa zabavom na otvorenom. Standardan platneni krov Swing Top pruža nesmetan pogled ka nebu iznad vas. Električni krov se sklapa preko dugmeta koje se nalazi kod vozača, skroz unazad sve do C-stubova za samo 5 sekundi. Otvarajući se ka nebu, ovaj stilizovan sistem nema negativan uticaj na krutost karoserije niti na funkcionalnost auta: prtljažnik zadržava kompletan raspon otvaranja kao kod hečbeka a zapremina prtljažnika ostaje nepromenjena.

 Kompletan modul krova je akustički podešen da obezbedi dobru izolaciju buke unutar kabine, a robustna troslojna tkanina ima srednji sloj od neoprena kao zaštitu od lošeg vremena i za izdržljivost. Swing Top krov je ponuđen u tri boje eksterijera – crna, tamno braon (Sweet Coffee) ili bledo braon (Light Oak) – i one se kombinuju sa različitim bojama krova modela ROCKS.