Ford Fiesta najprodavaniji mali automobil u Evropi u prvom kvartalu; svaka dva minuta proda se po jedna nova Fiesta

Ford Fiesta najprodavaniji mali automobil u Evropi u prvom kvartalu; svaka dva minuta proda se po jedna nova Fiesta

06/07/2013 Off By admin@mobilpublic

Nova Ford Fiesta je najprodavaniji mali automobil u Evropi u martu i prvom kvartalu 2013-te, a drugi najprodavaniji automobil u Evropi u celini, prema podacima koje je objavio JATO Dinamics. Po JATO statistici, evropski kupci su kupovali novu Fiestu na svaka dva minuta, pa je tako Ford u martu prodao više od 41.600 Fiesti, a više od 77.800 u prvom kvartalu 2013. Na 19 tradicionalnih evropskih tržišta koje prati Ford, u martu Fiestin maloprodajni tržišni udeo u segmentu malih automobila povećan za 1,2 procentnih poena. Jedna od svake četiri nove Fieste koje su prodate u ovoj godini opremljena Fordovim nagrađivanim 1.0-litarskim EcoBoost motorom; 60 odsto naručeno sa SYNC sistemom i funkcijom za pozivanje hitne pomoći.

fiesta-najprodavanija

 

KELN, Nemačka, 13. maj 2013. – Prema najnovijim podacima u svetu vodećeg provajdera i istraživača automobilskih podataka, JATO Dinamics*, Ford Fiesta je u Evropi najprodavaniji mali automobil u martu i za prva tri meseca 2013.
Po JATO statistici, u prvom kvartalu 2013. evropski kupci su kupovali Feste po dinamici jedna na svakih 100 sekundi – 41.600 u martu, a ukupno 77.800 u prva tri meseca 2013. – 14.000 jedinica više od najbližeg rivala.
Parkirane branik-u-branik, Fieste prodate tokom prvog kvartala pokrivaju ekvivalent od 770 krugova od 400 metara na olimpijskoj kružnoj stazi.

“Segment malih automobila je verovatno konkurentniji nego ikada, a nova Fiesta stiče još veće tržišno učešće i pridobija nove kupce snagom svog dizajna, tehnologijom i dinamikom vožnje“, kaže Roelant de Waard, potpredsednik za marketing, prodaju i servis u Ford Evropa.
U martu je Fiestin maloprodajni udeo – prodaja privatnim kupcima – u svom segmentu porastao za 1,2 procentna poena. U prvom kvartalu, u odnosu na isti period prošle godine, ulazne narudžbine od kupaca su takođe porasle za 8 odsto.

Novu Fiestu pokreće sedam pogonskih agregata koji nude opcije sa emisijom CO2 ispod 100 g/km, uključujući i 1,0-litarski EcoBoost pogonski agregat – “Međunarodni motor godine 2012”. Jedna četvrtina Fiesti prodatih ove godine u Evropi opremljena je 1,0-litarskim EcoBoost motorom.

Nova Fiesta takođe ima dinamičnu novu spoljašnjost i uređenje unutrašnjosti sa referentnim dizajnom, izradom i ergonomijom. Uz to, nudi Ford MyKey, koji omogućava roditeljima da postave ograničenja na mlađe vozače i time promovišu bezbednost.
Takođe, nova Fiesta je opremljena Fordovim glasom aktivirajućim sistem povezivanja u automobilu SYNC sa funkcijom automatskog pozivanja hitne pomoći, koji može upozoriti lokalne operatere hitnih službi o nesreći – na 26 jezika, koji se govori u 40 evropskih regiona. Šezdeset odsto novih Fiesti poručenih tokom prva četiri meseca ove godine opredelilo se za taj sistem koji je dobitnik Euro NCAP Advanced nagrada.

Najpopularnija boja do sada je Frozen White (smrznuto bela) – izabralo ju je 23 odsto kupaca. Za 40 odsto je porasla njena popularnost u Grčkoj. Slede Panther Black (panter crna) i Moondust Silver (srebrna poput mesečeve prašine). Pedeset pet procenata kupaca Fieste se opredelilo za Charcoal Black (ugljeno crnu) unutrašnjost, a čak 84 odsto kupaca u Velikoj Britaniji.
Fiesta je ranije ove godine, od lidera u prikupljanju automobilskih podataka i prognoziranju trendova Polk, proglašena svetski najprodavanijim automobilom u subkompakt klasi u 2012. – sa 723.130 registracija. To je takođe bio najprodavaniji mali automobil u Evropi u 2012. po JATO Dinamics – evropski kupci su kupili ukupno 306.405 automobila iz ovog modelskog niza.