NISSAN JUKE

IMG-20210428-WA0000

Grad, posao u gradskoj sredini, žurba, gužva…sve ovo svakako zahteva da budete svojevrsni čarobnjak u snalaženju i, u ostalom, u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Morate sebi obezbediti da u isto vreme budete i urbani i mobilni. U ovoj priči glavni akter je automobil sa kojim smo postigli upravo ono što nam je bio cilj.

IMG-20210428-WA0001

To je novi  NISSAN JUKE. Model koji smo mi vozili bio je 1 litarski DCT sa 117 konjskih snaga u najvišoj

N-  DESIGN opremi.  

IMG-20210428-WA0012

Prvo što impresionira je spoljni dizajn I oblik ovog modela. Upečatljiv je i siguran da će se za njim svi okretati. Ponovo smo se uverili u ovu činjenicu. Svi su nas primećivali u našoj gradskoj vožnji. Ovo je najbolji način da se na prvi pogled opiše Nissan Juke! Do sada još nismo primetili jedan kompaktni SUV u gradu koji izgleda nekako slično. Zaista je jedinstven.

IMG-20210428-WA0013

Nivo opreme N-Design daje tu jednistvenost, jer privlači svojim mogućnostima personalizacije…naročito sa dostupnih 15 različitih kombinacija boja karoserije. Pored ovog modela koji gledate…teška je odluka, ali i izazovna…koje varijante izabrati. Koju god boju za krov, shark antenu, za detalje završne obrade prednjeg i zadnjeg dela odaberete..nećete pogrešiti.  Zavešće vas.

Zaveo je i nas i one oko nas! Kako spolja, tako iznutra. Najviše u vožnji po gradu. Sve smo stigli, svuda smo prošli lagano, parkirali se kao profesionalci, potrošili malo i zaključili mnogo. Urbanog i mobilnog,  naravno!

IMG-20210428-WA0004

Ideja o malom terencu za grad postigla je veliki uspeh.Zapravo, bez preterivanja, možemo reći da sada to više nije samo automobil za grad, već punopravni porodični automobil. Ne zanemarujemo ni njegove vangradske sposobnosti. Jedan od razloga su, naravno, dimenzije novog Jukea, koji je duži, širi i viši od prethodnog modela. Međuosovinsko rastojanje automobila povećano je na 263,6 cm, što je čak duže od onog kod prve generacije modela Nissan Qashkhai.

IMG-20210428-WA0011

Juke druge generacije ima vrlo prostranu kabinu. Putnici ne bi trebalo da se žale na mali prostor čak i ako ih čeka dug put. Štaviše, tu je i prilično velik prtljažnik – njegova zapremina iznosi 422 litara . Ovo nije malo za urbani crossover. U praksi je ova veličina sasvim dovoljna da sa sobom ponesete porodični praznični prtljag.

UNUTRAŠNJOST JE FOKUSIRANA NA VOZAČA. Dizajn koji pruža osećaj sportskog coupéa, vozaču stavlja naprednu tehnologiju nadohvat ruke.

Jedna od zanimljivijih estetskih stavki koja nas je privukla je kontrolna tabla koja sadrži pet kružnih ventilacionih otvora.  Tri u sredini i po jedan na strani vozača I suvozača.  koji mu daju privlačan sportski dizajn, ali u retro stilu.

IMG-20210428-WA0003

Iznad tri srednja ventilaciona otvora nalazi se veliki 8 inčni ekran, u kompletu sa  Apple Carplay i    Android Auto uslugama , što je u gradskim uslovima neophodno. Ova tehnologija omogućava slanje I primanje poruka bez dodirivanja telefona što je mnogo bezbednije. Štaviše, ekran je postavljen visoko za laku preglednost i fokus na put ispred. Nissan JUKE je opremljen NissanConnect navigacionim sistemom koji koristi najsavremenije tehnologije. Nissan JUKE nudi niz dostupnih funkcija Nissanove inteligentne mobilnosti koje uskaču i preduzimaju akcije koje će vam pomoći da izbegnete probleme. On praktično ubrzava, koči i upravlja za vas. Prepoznaje pešake i bicikliste, nadzire mrtvi ugao, održava vozilo u traci, prepoznaje saobraćajne znakove, nadzire umor vozača. Uvek je dobro imati ovakvu podršku kada se dogodi nešto neočekivano.

Napred, u modelu koji smo mi vozili sa opremom  N-Design, sedišta napred su vrlo udobna, imaju integrisane naslone za glavu, u koje su, pored toga, ugrađeni i specijalni zvučnici muzičkog sistema Bose. Zadnji deo je jednako dobar. I ovde sedišta imaju integrisane naslone za glavu. Čak i ljudi viši od 180 cm mogu udobno da se smeste. Takođe ima dovoljno mesta u visini kolena jer je novi Juke porastao za do 6 cm u poređenju sa svojim prethodnikom.

IMG-20210428-WA0006

MOTOR – Nissan JUKE redefiniše performanse laganim ali snažnim jednolitarskim benzinskim motorom sa turbopunjačem. Napredno smanjenje trenja i elektronski regulisan turbopunjač daju odlične performanse, dok ECO način vožnje pruža izuzetnu efikasnost. Možete se opredeliti za 6-stepeni ručni menjač ili napredni 7-stepeni DCT menjač sa dvostrukim kvačilom koji je imao model koji smo mi vozili. Napredni 7-stepeni DCT menjač sadrži komande postavljene na upravljaču što vam omogućava promenu stepena prenosa bez sklanjanja ruku sa volana.

IMG-20210428-WA0007

Možda se pitate da li će ovaj automobil sa svojom snagom od 117 konja biti u stanju da se nosi sa dugačkim putešestvijama. Odgovor je svakako –  Da.  117 konjskih snaga možda ne deluje kao da će da pruža zapanjujuće performanse, ali verujte…sasvim je dovoljno. Naročito u gradu to nije problem. Velika brzina i njeno brzo povećanje nisu potrebni u gomili drugih automobila. S druge strane, na putu nema problema sa postizanjem brzine od 120 km / h.

IMG-20210428-WA0010

ZAKLJUČAK – Da li je Juke i dalje hit među krosoverima? Pa, stvari su se dosta promenile od 2010. Sada ovaj model više nije jedini takve vrste. Ima vrlo jaku konkurenciju i mnogo imitatora. Ipak, novi Juke je i dalje jedan od najzanimljivijih modela u svom segmentu. Pored toga, zahvaljujući izvršenim promenama stekao je veliku svestranost i funkcionalnost. Ovo je izuzetno važno… Da rezimiramo, čini se da su dizajneri I inženjeri Nissana Juke uradili domaći za krajnjeg korisnika svog proizvoda – za vozača. Ima sve što jedan vozač može da poželi. Naročito gradski vozač, jer smo u ovoj priči dali prednost mobilnosti u urbanom okruženju i kao što smo i na početku rekli…sa novim Nissanom Juke postigli smo po gradu, sa svim svakodnevnim obavezama zaista sve što smo planirali. Spojili smo korisno sa zabavnim, udobnim i ekonomičnim – baš sa svim onim što novi Juke i jeste.