Bez ikakve sumnje, kočnice su prvi i najbitniji deo bezbednosnih komponenti vozila. U 1920-im godinama automobilske kočnice su jedva uspevale da budu u skladu sa performansama motora i težinom vozila tog vremena. Pneumatska servo kočnica koju je Bosch predstavio 1927. značajno je poboljšala bezbednost na putevima.

Zahvaljujući ovom izumu, dužina kočenja savremenih komercijalnih vozila smanjena je za trećinu. Godinu dana kasnije, Bosch predstavlja podršku kočnicama, kompaktan sistem asistencije kočenja za putničke automobile. 1936. godine osnova modernog antiblok sistema kočnica postavljena je od strane Bosch inženjera kada je kompanija Bosch prijavila patent za „mehanizam protiv blokiranja točkova motornog vozila“.

Međutim, tek 1978. moćna digitalna tehnologija omogućila je serijsku proizvodnju ABS sistema (antiblok sistem kočenja). Do sada, inovacije kompanije Bosch, kao što su ABS, kontrola proklizavanja TCS lansirana 1986. koja je bila zasnovana na ABS sistemu, i elektronski program stabilnosti ESP® lansiran 1995. godine, su postali najbitnije komponente bezbednog kočenja.

Inovativni Bosch izumi za sve kočione komponente

Za 90 godine, Bosch inženjeri su postavili nove standarde i učinili automobile bezbednijim u smislu tehničkih inovacija, izuma i patenata za kočione sisteme. Do sada, antiblok sistem kočenja je postao standard u automobilskom inženjeringu. Elektronski program stabilnosti ESP® je zakonska obaveza u nekoliko zemalja sveta. Pored ovih elektronskih sistema, Bosch inovacije su iznova unapredile performanse bezbednosti ostalih kočionih komponenti.

Na primer, 1983. godine kočioni diskovi od ugljeničnih vlakana su značajno unapredili performasne kočenja snažnih vozila. Između 2001. i 2002. godine nekoliko inovacija je imalo uticaj na razvoj kočionih čeljusti. 2016. godine Bosch je predstavio inovativne kočione tečnosti visokih performansi ENV6 i ENV4, obezbeđujući brzu reakciju i pouzdanost modernih kočnih sistema.

Sve je u mešavini: nove tehnologije trenja za kočione pločice

U smislu inovativnih proizvodnih tehnička i novih mešavina materijala, Bosch je ponovo uspeo da napravi napredak u smislu kočionih pločica. Na kraju svega, morali su da regulišu snagu kočenja na pouzdan način, čime dolazi do bezbednog kočenja vozila. Zahvaljujući razvoju kočionih pločica, saobraćajne regulative koje se dosta razlikuju od zemlje do zemlje moraju uzeti u obzir i ograničenja brzine i zaštitu životne sredine. Bosch stoga proizvodi mnogo različitih kočionih pločica kako bi zadovoljio specifične regionalne zahteve koji obično prevazilaze zakonske okvire.

Na primer, 2010. godine savezne države SAD-a Vašington i Kalifornija su izdale zakone u cilju smanjenja količine bakra koji se koristi u proizvodnji kočionih pločica. Kao posledica toga, inženjeri kompanije Bosch su razvili kočionu pločicu bez bakra koja je prva bila prva takve vrste na tržištu osam godina pre nego što je postala zakonski obavezna. Zahtev za patentiranje je prvi put podnesen 2014. godine. Čak i na tržištu Evropske Unije, Bosch uveliko nudi kočione pločice bez bakra iako još uvek nisu obavezne zakonom.