53. MEĐUNARODNI SALON AUTOMOBILA I 11. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, DELOVA I OPREME “MOTOPASSION”

53. MEĐUNARODNI SALON AUTOMOBILA I 11. MEĐUNARODNI SAJAM MOTOCIKALA, DELOVA I OPREME “MOTOPASSION”

17/03/2017 Off By admin@mobilpublic

Međunarodni salon automobila predstavlja najreprezentativniju, najekskluzivniju i najstariju regionalnu smotru automobilske industrije, a zajedno sa Međunarodnim sajmom motocikala, delova i opreme “Motopassion” jedinstvenu sajamsku manifestaciju i svakako najznačajniji i najveći događaj u sektoru auto i moto industrije u celini u ovom delu Evrope.

KO, ŠTA I KOLIKO. Pod sloganom “Godine prolaze, strast ne prestaje” posetioce će dočekati više od 410 izlagača iz tridesetak zemalja, 34 automobilska brenda i 10 brendova proizvođača lakih privrednih vozila u okviru Salona, te 36 brendova motocikala, ATV i ostalih motornih vozila i šest brendova bicikala na sajmu “Motopassion”. Svi oni smestiće se u čak 10 hala Beogradskog sajma, na više od 41.000 kvm izložbenog prostora, a očekivani broj posetilaca premašuje 140.000.

KAKO JE POČELO. Međunarodni salon automobila suštinski je začet na Prvom beogradskom sajmu 1937. godine, na kojem je segment automobilske industrije imao zapaženo mesto. Već (1-15) marta 1938. organizovan je, kao samostalna manifestacija, Prvi međunarodni salon automobila, na 10.000 kvm izložbenog prostora, a 107 izlagača prikazalo je 375 modela putničkih i teretnih automobila, autobusa, motocikala, bicikala, traktora, pa čak i jedan motorni bager. Već sledeće godine Salon je bio proširen Izložbom puteva i turizma…

DOKLE SE STIGLO. U godini u kojoj Beogradski sajam obeležava 80. godišnjicu svog prvog izdanja (1937) i 60. godišnjicu svog novog početka (1957), Salon automobila je član OICA – Međunarodne asocijacije proizvođača motornih vozila – a već desetak godina ima bijenalni ritam (održava se naizmenično sa sajmom BG Car Show) i to, po pravilu, neposredno posle elitnog Ženevskog salona automobila. Ta činjenica daje mu posebnu draž iščekivanja ali i odgovornosti u vezi sa “nasleđivanjem” vrhunskih ekskluziviteta i noviteta. Uz najavu rekordnog broja automobilskih brendova, najveću pažnju posetilaca ali i stručne javnosti zato već tradicionalno privlače iznenađenja u uvek najatraktivnijem premium segmentu.

MISIJA. Cilj je organizatora, Beogradskog sajma, da u saradnji sa svojim strateškim partnerima – Udruženjem proizvođača drumskih vozila Srbije, Srpskom asocijacijom uvoznika vozila i delova i kompanijom DDOR Novi Sad, generalnim sponzorom ove manifestacije – predstavi najnovija dostignuća kompletne auto-moto industrije i najraznovrsniju moguću paletu performansi, dizajnerskih i tehničko-tehnoloških inovativnih rešenja u svim sektorima ove industrije. Ipak, programski akcenat je na novim konceptima u oblasti alternativnih te hibridnih i elektro pogona, ali i bezbednosnih rešenja novih modela, koji za potencijalne kupce postaju jedan od ključnih faktora prilikom izbora novog vozila.

AUTOMOBILSKI NOVITETI I PREMIJERE. Svi vodeći svetski proizvođači, odnosno brendovi automobila i lakih privrednih vozila, koji posluju na domaćem tržištu, biće posetiocima na raspolaganju u halama 1, 2A, 3, 4 i 5 Beogradskog sajma. Premium brendove će sa svojom aktuelnom ponudom predvoditi Rolls Royce, Mercedes, BMW, Audi, Jaguar…
U kategoriji automobila i lakih privrednih vozila uvoznici i distributeri predstaviće čak 67 noviteta, među kojima – 32 premijere. Tako će jednoj “vanvremenskoj” mašini poput modela ROLLS ROYCE “Ghost Black Badge” ili “nadrealnog” MERCEDESOVOG “S-maibacha”, posetiocima zastajati dah i pred drugim čudima automobilske industrije.

MERCEDES-BENZ će, na primer, pored drugih noviteta, u “svojoj” hali 3 Beogradskog sajma, premijerno predstaviti modele E-klase “coupe” i “all-terrain” te model GLA. BMW će se pohvaliti i svojim modelima električnih automobila “i3” i “i8”. OPEL premijerno predstavlja novu “insigniu”, PEUGEOT model “5008”, NISSAN “micru”, VOLVO “V90”, VOLKSWAGEN “golf” i “e-golf”, ŠKODA “kodiaq”, SUZUKI “ignis” i “swift”, a MAZDA “MX-5 RF”. LAND ROVER će na Salonu premijerno preporučiti svoj “discovery”, LADA “vestu”, KIA modele “niro”, “rio”, “optima sportwagon” i “optima plug-in”, RENAULT svoj “koleos”, JEEP “compass”, a ISUZU “D-max”. Premijerno će biti prikazan i “civic” i “NSX” (supersportski automobil sa čak četiri motora – tri elektromotora i jedan benzinski) na HONDINOM štandu, “ekosport” i “Ka+” na FORDOVOM, SUV “stelvio” na ALFINOM, “124 spider” na ABARTOVOM, te “talento” i “fullback” na FIATOVOM.
Nisu sajamske premijere, ali su tek nekoliko meseci na srpskom tržištu stari noviteti AUDIJEVI modeli “A5 coupe / A5 sportback”, “Q2” i “Q5”, CITROENOVI “C3”, “spacetourer”, “jumpy furgon” i “C-elysee”, GAZ-ov ”next”, HJUNDAIEV “ioniq”, JAGUAROVI “F-pace”, “XE” i “XF”, DAČIJINI “sandero”, “sandero stepway” i “dokker”, SEATOV SUV “ateca”, TOJOTINI “C-HR”, “hilux”, “proace verso”, MINIJEVI “clubman” i “countryman” i brojni drugi.

MOTOCIKLISTIČKI I ATV NOVITETI I PREMIJERE. Sajam motocikala “Motopassion”, sa čak 39 premijera u kategorijama motocikala, skutera i kvadova, adrenalinom opskrbljene ozbiljne vozače, ali i “samo” zaljubljenike u dvotočkaše, dočekaće u halama 7, 8 i 9. Tamo će se predstaviti svi koji su odavno orijentiri u ovom segmentu auto-moto industrije, kao što su BMW, HONDA, HARLEY DAVIDSON, YAMAHA, KAWASAKI, SUZUKI, APRILIA, DUCATI, MOTO GUZZI, SYM, VESPA, TOMOS, PEUGEOT, KYMCO i drugi.

Tako APRILIA premijerno predstavlja modele “dorsoduro 900” i “shiver 900”, KAWASAKI “ninja 650”, “Z650” i “Z900”, BMW “R ninet scrambler”, DUCATI modele “monster 797”, “multistrada 950”, “scrambler desert sled” i “supersport S”, MOTOGUZZI “MGX 21”, “V 7 III stone” i “V9 roamer bober”, YAMAHA “X-max 300”, “T-max”, “R6” i “MT-09”, KYMCO “Downtown 350”, “super8” i “X town 300”, LONGJIA modele “digta”, “eagle” i “formula”, PIAGGIO “medley 125/150”, GOES “125 GT”, HONDA “X ADV”, VESPA “946 red”, TORI “master P” i “master X”, TOMOS modele “classic”, “roadie” i “racing TT”, SYM “crox 50”, E-PRIME bicikle u varijantama “efecta/effecto” i “experience” itd.

U kategoriji ATV-a PEDA premijerno predstavlja model “X road”, ARCTIC CAT “alterru TRV 700 XT”, POLARIS “RZR XP turbo EPS” i “sportsman touring XP 1000”, STELS “800G guepard touring EPS” itd.

LAKA PRIVREDNA VOZILA. Iznenađenjima, međutim, tu nije kraj, jer će se domaćoj javnosti i potencijalnim kupcima predstaviti i kompletna ponuda u segmentu lakih privrednih vozila čak deset velikih svetskih proizvođača koji posluju na domaćem tržištu, kao što su FIAT, FORD, GAZ, VW, RENAULT, MERCEDES, PEUGEOT, CITROEN, OPEL…

PRATEĆA INDUSTRIJA. Svečani sajamski ugođaj dodatno će podgrejati i prateća automobilska industrija, koja će se predstaviti bogatom ponudom rezervnih delova, derivata naftne industrije, auto-galanterije i kozmetike, tuning opreme i naročito sadržajnom izložbom garažno-servisne opreme, sve u halama 2, 1A i 3A.

FINANSIJSKA POMOĆ I USLUGE. Na spisku najviđenijih i najpoželjnijih sajamskih učesnika nalaze se i finansijske institucije i osiguravajuća društva, strukovne organizacije, klubovi, udruženja i specijalizovani mediji, koji treba da olakšaju ili razreše svaku nedoumicu kupca u vezi sa izborom. To se posebno odnosi na banke, lizing i osiguravajuće kompanije, ali i sektore finansiranja u samim auto-moto kućama, prodavcima i distributerima, koji pripremaju povoljne sajamske finansijske konstrukcije, kako bi kupac za isti novac dobio što povoljnije uslove kreditiranja, povlastice u dodatnoj opremi vozila, produženoj garanciji i uslovima servisiranja. Ovaj sajamski segment smešten je u halama 1 i 4 Beogradskog sajma.

PRATEĆI PROGRAM. Ono što Salon ne uspe da kaže širokom paletom putničkih automobila i motocikala vodećih svetskih proizvođača, izložbama prateće industrije, delova i opreme, ili atraktivnim promocijama svetskih noviteteta i ekskluziviteta, posetiocima će biti ponuđeno u izuzetno sadržajnom pratećem stručnom programu, koji obiluje informativnim, obrazovno-edukativnim i zabavnim sadržajima, takmičarskim aktivnostima, test vožnjama i drugim (ne)očekivanim zadovoljstvima.

NAJBOLJI… Tako će već u predsajamskom periodu, u petak 17. marta, biti tradicionalno proglašenje “Automobila godine” u četiri kategorije, u organizaciji Asocijacije automobilskih novinara Srbije, Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova i Beogradskog sajma. To se dešava u Svečanoj sali upravne zgrade. Već u subotu, 18. marta, biće organizovan “Press slalom Srbija 2017” u organizaciji Udruženja novinara Srbije i Beogradskog sajma, a start je ispred Beogradskog sajma. Nestrpljivo iščekivani izbor za “Miss Salona automobila i Motopassiona”, desiće se 27. marta, u hali 1 Beogradskog sajma. Već sledećeg dana, 28. marta, sledi, proglašenje najboljih u auto industriji, u organizaciji Automobilskog foruma, u Svečanoj sali upravne zgrade Beogradskog sajma. U sredu, 29. marta na redu je proglašenje automobila sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu i dodela nagrade stručnog žirija “Eko auto 2017. u Srbiji”, u Svečanoj sali upravne zgrade Beogradskog sajma. U četvrtak 30. marta Beogradski sajam dodeljuje priznanja GRAND PRIX najuspešnijim učesnicima u kategorijama putnički automobili, laka privredna vozila i prateća industrija. Tom prilikom nagrade i priznanja najuspešnijim učesnicima dodeliće i UEPS. U subotu, 1. aprila, ispred upravne zgrade Beogradskog sajma, biće održana Međunarodna smotra i parada oldtajmera “Memorijal princa Tomislava Karađorđevića”, u organizaciji AMK Diplomat Classic i Oldtajmer kluba Beograd.

… I STRUČNO. Iz brojnih dešavanja u okviru pratećeg programa za ovu priliku vredi izdvojiti, na primer, informativni seminar na temu “Primena zakona o prevozu tereta u drumskom saobraćaju”, u organizaciji PU Međunarodni transport; okrugli sto na temu “Postprodaja i održavanje” u organizaciji Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u saradnji sa SAUVD, DOTS, JUMV i UPDV; radionicu o pravcima razvoja delatnosti tehničkog pregleda vozila u Srbiji, pod nazivom “Izazovi i perspektive delatnosti tehničkog pregleda u Srbiji”, u organizaciji NATEP-a (Nacionalna asocijacija tehničkih pregleda); potom informativni seminar na temu “Vođenje evidencija radnog vremena vozača – osnov i alati”, u organizaciji PU “Međunarodni transport”; a kao šlag na sve to će Nacionalna vozačka akademija NAVAK svakodnevno demonstrirati sisteme za povećanje bezbednosti vozila, u atrijumu između hala 2 i 3, itd.

Poseban sajamski poklon vernim posetiocima je Family Day, u četvrtak 30. marta, kada će biti omogućena porodična poseta sajmovima automobila i motocikala po privilegovanoj ceni ulaznice za celu porodicu.

RADNO VREME SAJMOVA biće od 10 do 20 časova. Na dan 2. aprila 10-19 časova.

CENA POJEDINAČNE ULAZNICE je 300 dinara, grupne 200 dinara, grupne za đake i studente 150 dinara. (Grupna poseta podrazumeva posetu više od 20 osoba/učenika. Za kupovinu grupnih ulaznica potrebno je dostaviti spisak osoba sa punim imenom i prezimenom, overen pečatom firme ili škole i potpisom ovlašćenog lica). Ulaznica za Family Day, 30. marta su 500 dinara (ulaznica važi za decu do 16 godina starosti u pratnji roditelja). Parking se plaća 100 dinara po započetom satu.