Novi Jeep Grand Cherokee za 2017. godinu, koji je predstavljen javnosti na Sajmu automobila u Njujorku u martu prošle godine, kao i početkom oktobra na premijeri za područje Evrope, Bliskog istoka i Afrike na Međunarodnom salonu automobila u Parizu, unapređen je po pitanju stila, kao i standardnih vrhunskih sadržaja i nivoa opreme.

Ovogodišnji model najnagrađivanijeg SUV vozila u istoriji je osvežio svoju pojavu, izmenama koje u još većoj meri izgled prednjeg dela vozila čine vrhunskim i agresivnim, zahvaljujući redizajniranom donjem delu prednje maske, sa novim svetlima za maglu i rešetkom hladnjaka sa sedam proreza, karakterističnom za Jeep.

Modelom za 2017. godinu, Jeep uvodi potpuno novi paket opreme Trailhawk, koji će dodatno unaprediti pogon 4×4 na vodećem modelu brenda Jeep i potvrditi dosledan pristup modelima linije Jeep vozila, s obzirom na to da je isto već primenjeno na modelima Cherokee i Renegade Trailhawk. Novi nivo opreme naglasiće legendarnu sposobnost pogona 4×4 brenda Jeep, ponudom specifičnih funkcija terenske vožnje, u spoju sa vrhunskim svojstvima, kvalitetom izrade, i naprednim tehnološkim rešenjima modela Grand Cherokee. Istovremeno, obnovljena verzija Summit će unaprediti rafiniranost perjanice brenda Jeep, dodavanjem ekskluzivnih funkcija u kabini i u paketu standardne opreme vozila.

Legendarna sposobnost brenda Jeep proizvod je tri dostupna sistema pogona 4×4 (Quadra-Trac II, Quadra-Drive II i  sistem Quadra-Trac, koji je dostupan isključivo na verziji SRT), Jeep-ovog sistema vazdušnog vešanja Quadra-Lift i sistema upravljanja vučom Select-Terrain i Select-Track.  Sa sistemima pogona 4×4 Quadra-Trac II i Quadra-Drive II, model 2017. Grand Cherokee može se pohvaliti najnižim prenosnim odnosom od 44,1:1.  Sistem Selec-Speed Control, sa sistemima za kontrolu kretanja uzbrdo i nizbrdo (Hill-ascent i Hill-descent Control), vozačima omogućava da kontrolišu brzinu modela Grand Cherokee kako uz, tako i niz strme i neravne nagibe, pomoću ručica na upravljaču – bez korišćenja gasa ili kočnice.

Jeep Grand Cherokee poseduje preko 70 bezbednosnih funkcija, uključujući i sistem za upozoravanje na izlazak iz trake (Lane Departure Warning), sistem za pomoć pri paralelnom i normalnom parkiranju (Parallel and Perpendicular Park Assist), kameru na kuki za prikolicu (Trailer Hitch Camera View), kao i niz naprednih tehnoloških funkcija jednostavnih za korišćenje, kao što su nagrađivani 8,4-inčni Uconnect radio uređaj sa ekranom osetljivim na dodir i integrisanim upravljanjem klimom i info-zabavnim sistemom, i 7-inčna prilagodljiva instrument tabla sa višestrukim prikazom.

Jeep Grand Cherokee Trailhawk

Jeep je uveo naziv “Trailhawk” sa konceptom modela Grand Cherokee koji se prvi put pojavio na vaskršnjem Jeep safariju 2012. godine u Moabu u Juti, SAD. Ideja je bila  jedinstvena i robusnija pojava sa nizom funkcija, što je rezultiralo unapređenim terenskim sposobnostima pogona 4×4.

Početak proizvodnje verzije Trailhawk vezuje se za uvođenje potpuno novog modela Jeep Cherokee u 2013. godini, a koji je predstavljao najmoćniju verziju novog SUV vozila brenda Jeep srednje veličine. Proizvodnja je nastavljena sa modelom Renegade iz kategorije malih SUV vozila, koji se pojavio na tržištu 2014. godine. Danas naziv Trailhawk kompletira Grand Cherokee liniju, kao šesti model u istoj, pored konfiguracija Laredo, Limited, Overland, Summit i SRT.

Jeep Grand Cherokee Summit

Konfiguracija Summit predstavlja najbolji model u liniji i nudi najviši nivo sofisticranosti, što obuhvata obnovljen izgled, sa izmenjenom prednjom maskom, rešetkom hladnjaka i LED svetlima za maglu, kao i nove 20-inčne, polirane, 5-kračne alu-felne. Jedna od postavki boja u kabini nove konfiguracije Summit, jeste novi, opcioni spoj kožom presvučenog enterijera Laguna, u dvobojnoj  kombinaciji indigo plave i sive Ski Gray boje. Vredni hvale na novom enterijeru su i instrument tabla, centralna konzola i paneli vrata, svi presvučeni napa kožom, kao i sedišta presvučena Laguna kožom, sa zadebljanim ivicama.

Jeep Grand Cherokee SRT

Model Grand Cherokee SRT za 2017. godinu, izveden je sa novom, agresivnom prednjom maskom, sa funkcionalnim usisnicima, sa gornjim i donjim otvorom, koji sprovode vazduh ka modulu za hlađenje i kočnicama, svetlima za maglu i rešetki hladnjaka. U kabini, opciono je dostupan enterijer obložen crnom kožom, koji obuhvata instrument tablu, centralnu konzolu i tapacirung vrata opšivene napa kožom, kao i sedišta presvučena Laguna kožom. Vozilo brenda Jeep sa najboljim performansama koje se ikad našlo u u proizvodnji ima moćan 6.4-litarski V-8 motor sa tehnologijom za uštedu goriva, a isporučuje  468  KS i obrtni momenat od 624 Nm. Performanse su sledeće: ubrzanje od  0 do 100 km/h za manje od 5 sekundi, zatim 0-162-0 km/h za 16,3 sekundi, 400 m u srednjem rasponu od 13 sekundi i maksimalna brzina od 257km/h.

2017 Grand Cherokee – sposobnost pogona 4×4

Jeep Grand Cherokee poseduje dva sistema pogona 4×4:  Quadra-Trac II i Quadra-Drive II sa zadnjim diferencijalom sa elektronski ograničenim proklizavanjem (ELSD). Ekskluzivno svojstvo modela SRT je aktivni sistem povremenog pogona na četiri točka, takođe sa zadnjim diferencijalom sa elektronski ograničenim proklizavanjem (ELSD).

Na modelima Overland i Summit standardno je dostupan sistem vazdušnog vešanja Quadra-Lift koji na modelu Grand Cherokee omogućava podešavanje visine iznad stajne površine do maksimalnog klirensa od 28 cm.  Zahvaljujući dostupnosti ovih sistema, Grand Cherokee pruža legendarne mogućnosti brenda Jeep uz bezbednost pogona na sva četiri točka, prilikom vožnje na površinama sa slabim prianjanjem.

Sistem stalnog pogona na četiri točka Quadra-Trac II poseduje razvodnik pogona sa dve brzine koji na prednjoj i zadnjoj osovini primenjuje sistem kontrole vuče pomoću kočenja (BTCS), za najbolje terenske performanse u klasi.  Dvobrzinski razvodnik pogona koristi podatke koji dolaze od različitih senzora radi najbržeg mogućeg opažanja proklizavanja pneumatika i primene korektivnih mera.  Ovaj sistem takođe koristi predviđanje prigušenja (Throttle Anticipate) da bi osetio brze promene gasa posle mirovanja i postigao najveću moguću vuču pre nego što dođe do proklizavanja.  Kada se opazi proklizavanje točka, čak 100 odsto dostupnog obrtnog momenta momentalno se preusmerava na osovinu sa najviše prianjanja.  Sistem radi u dva opsega: u opsegu 4WD High, obrtni momenat se automatski usmerava na prednju i zadnju osovinu u promenljivom odnosu; dok prebacivanjem na opseg 4WD Low pomoću prekidača na konzoli, sistem deli obrtni momenat na prednju i zadnju osovinu u odnosu 50/50.  Sa redukcijom prenosa od 2,72, opseg 4WD Low pruža neprevaziđene vučne performanse neophodne za ekstremne uslove terenske vožnje.

Modeli Jeep Grand Cherokee Overland, novi Trailhawk i Summit opremljeni su sistemom pogona na sva četiri točka Quadra-Drive II.  Sa zadnjim diferencijalom sa elektronski ograničenim proklizavanjem (ELSD), Quadra-Drive II omogućava vodeće vučne sposobnosti i terenske performanse.  Srž ovog sistema su centralni razvodnik pogona i elektronski kontrolisano kvačilo, koji omogućavaju aktivnu raspodelu obrtnog momenta.  Na suvom kolovozu i u uslovima normalnog prianjanja, centralni razvodnik pogona dodeljuje 48 odsto dostupnog obrtnog momenta prednjoj osovini i 52 odsto zadnjoj.  Kod klizavih površina, sistem automatski vrši preraspodelu obrtnog momenta između prednje i zadnje osovine u zavisnosti od uslova vožnje u realnom vremenu, pružajući vozilu vučne performanse sa brzim odzivom.  Ovaj sistem takođe koristi elektronsku kontrolu kojom se uvećava vuča na četiri točka i izbegava gubitak prianjanja u slučaju naglog ubrzanja.  Sistem uključuje opsege 4WD High i 4WD Low.  Opseg 4WD Low ima redukciju prenosa od 2,72 za ekstremne uslove terenske vožnje.

Zahvaljujući zadnjem diferencijalu sa elektronskim ograničavanjem proklizavanja (ELSD), Quadra-Drive II momentalno opaža proklizavanje zadnjih pneumatika i vrši ravnomernu raspodelu obrtnog momenta na datoj osovini.  U nekim slučajevima, vozilo će predvideti uslove slabog prianjanja i izvršiti podešavanja u cilju proaktivnog ograničavanja ili eliminisanja proklizavanja.

Bezbednost

Pored standardne bezbednosne opreme, uključujući elektronsku kontrolu stabilnosti (ESC) sa elektronskim sistemom za sprečavanje prevrtanja (ERM), ABS sa terenskom kalibracijom, sistem kontrole vuče pomoću kočenja (BTCS) i 7 vazdušnih jastuka (višestepeni na prednjim sedištima, bočni vazdušni jastuci, bočne vazdušne zavese napred i nazad, jastuk za kolena vozača), novi model za 2017. godinu nudi niz naprednih bezbednosnih rešenja kao što su sistem za upozoravanje na izlazak iz trake, sistem za pomoć pri paralelnom i normalnom parkiranju, kamera na kuki za prikolicu, sistem za upozorenje na čeoni sudar i ublažavanje udarca, prilagodljivo ograničenje brzine sa start/stop funkcijom, zadnja pomoćna „ParkView” kamera sa dinamičkom mrežom linija i prednji i zadnji sistem za pomoć pri parkiranju.