Трећа Глобална УН недеља безбедности саобраћаја

Трећа  Глобална УН  недеља безбедности саобраћаја обележава се ове године од 04. до 10. маја и посвећена је безбедности деце у саобраћају. Агенција за безбедност саобраћаја је узела учешће у глобалној кампањи Уједињених нација под називом #SaveKidsLives („Спасимо дечије животе“) која има за циљ да путеве учини безбедним за децу. Сваког дана више од 500 деце изгуби живот широм света у саобраћајним незгодама, док десетине хиљада бива повређено.ПУ Др Сима Милошевић Земун

Безбедност деце у саобраћају  представља један од приоритета рада Агенције што је у складу са  стратешким циљем Тела за координацију безбедности саобраћаја а то је  да 2020. године ни једно дете у Србији не погине у саобраћају. У складу с тим Агенције је припремила пакет активности и проследила  локалним  самоуправама, позвавши их том приликом да се прикључе и подрже акцију. Агенција је доставила свим локалним самоуправама и  декларацију коју су Уједињене нације креирале заједно са децом, све са циљем што гласнијег указивања на страдање малишана.

Пре него што је УН декларација креирана, спроведено је опсежно истраживање међу најмлађима, током којег су деца широм света питана за ставове о безбедности на путевима. Светски експерти су потом сумирали резултате и дошли до предлога активности које се морају предузети, а које ће имати за циљ:

  • креирање безбедних путева од куће до школе;
  • промовисање коришћења заштитних кацига;
  • промовисање правилне употребе сигурносног појаса и дечијег седишта, што би требало да представља наш приоритет, не само током кампање, већ и током целе године.

У Републици Србији је у периоду од 2010. до 2014. године у саобраћајним незгодама повреде задобило чак 7.783 деце узраста до 14 година, а смртно је страдало 82 деце. Посматрано на годишњем нивоу, од 2010. до 2014. године забележена је тенденција смањења броја погинуле деце у саобраћајним незгодама ( 2010 – 25; 2011 – 20; 2012 – 16; 2013 – 11; 2014 – 10). Ови подаци говоре да су одређене активности у претходном временском периоду дале резултате, и треба их схватити као подстрек за подизање нивоа безбедности деце у саобраћају на још виши ниво.download

Агенција за безбедност саобраћаја је спровела детаљну анализу најтежих саобраћајних незгода у којима су учествовала деца узраста до 14 година. Анализа је спроведена на основу саобраћајних незгода са погинулом децом, које су се догодиле у периоду од 2012 до 2014. године, када је погинуло укупно 37-оро деце. Добијени резултати указују да деца у саобраћајним незгодама најчешће смртно страдају као путници у возилу и као пешаци. 46,9% деце је страдало у својству путника, 40,6% деце је страдало у својству пешака и 12,5% деце у својству возача бицикла.  Да ли када погледамо бројке дођемо до закључка да у периоду од 3 године у Републици Србији цело одељење ђака не дочека да упише следећи разред?

Када се погледа статистика долази се до закључка да деца бивају смртно повређена из разлога јер се не посвећује довољна пажња превенцији и едукацији деце од најранијег узраста. Како је од раног дечијег узраста улога родитеља пресудна за усвајање образаца безбедног понашања у саобраћају, потребно је посебну пажњу посветити информацијама усмереним ка њима са циљем да родитељи постану свеснији одговорности своје улоге, као најважнијег и најзначајнијег „учитеља“ безбедног понашања свог детета у саобраћају. Зато је потребно пружити информације родитељима које ће им помоћи да боље разумеју проблеме безбедности деце у саобраћају, као и обезбедити практичне савете како да своју децу ефикасно подучавају безбедном понашању у саобраћају.

Агенција ће наставити са активностима поводом светске недеље безбедности, која се одржава од 4. до 10. маја 2015. године, а прва у низу је посета ПУ Др Сима Милошевић у Земуну где ће се одржати представа за децу „Пажљивко“ за све предшколце а будуће ђаке праваке. Као и сваки пут Пажљивко ће малишанима причати о правилном понашању у саобраћају из угла наших најмлађих.

Агенција за безбедност саобраћаја у оквиру кампање „Пажљивко“, трећу годину за редом припрема књигу „Пажљивкова правила у саобраћају“ коју штампа у тиражу од 70.000 примерака и дистрибуира свим локалним самоуправама на територији Републике Србије. Циљ је да сваки ђак првак приликом поласка у школу добије један примерак књиге у којој  је сликовито описана важност правилног понашања у саобраћају у ситуацијама у којима се деца свакодневно могу наћи.

Агенција ће за школску 2015/16. годину поред  књиге, припремити и нови анимирани филм под називом „Пажљивко“ и интерактивну едукативну веб игрицу за децу. У сарадњи са локалним самоуправама ти образовни материјали биће достављени основним школама у целој Србији. Такође, школама ће бити достављени и штампани материјали са саветима и упутствима о елементима безбедног учествовања деце у саобраћају, намењени родитељима и просветним радницима.

На основу датих резултата истраживања, реализоваће се кампање посвећене повећању безбедности деце у саобраћају и смањењу броја најтежих саобраћајних незгода са учешћем деце.