Паркинг сервис и АБС – Налог за безбедно понашање у саобраћају

У намери да се искористе све могућности у области унапређења безбедности саобраћаја, Агенција за безбедност саобраћаја у сарадњи са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, локалним самоуправама и Паркинг сервисима организује акцију под називом „Налог за безбедно понашање у саобраћају“. Заједничка акција има за циљ скретање пажње младим возачима на штетне последице вожње под дејством алкохола.Nalog 1. Stara Pazova

Акција је већ реализована у Београду у сарадњи са Градом Београдом и ЈКП Паркинг Сервис града Београда и том приликом је подељено 50.000 флајера. С обзиром да је акција била примећена и да је изазвала позитивне коментаре и похвале, припремили смо акцију за територију целе Републике Србије, односно за локалне самоуправе где постоји организована наплата паркирања.

Од укупно 61 локалне самоуправе у Републици Србији где је успостављен систем контроле и наплате паркирања, њих 56 (92%) ће учествовати у заједничкој акцији која ће се одржати у среду 1. априла 2015. године у времену од 09,00 до 15,00 часова.

Локалне самоуправе које ће учествовати у заједничкој акцији која ће се спровести 1. априла су: Александровац, Аранђеловац, Алексинац, Ариље, Бачка Паланка, Бечеј, Бујановац, Чачак, Ћуприја, Инђија, Ивањица, Јагодина, Кикинда, Књажевац, Крагујевац, Крушевац, Лазаревац, Лесковац, Лозница, Младеновац, Неготин, Ниш, Нови Пазар, Нови Сад (који обухвата и општине Сремски Карловци и Темерин), Обреновац, Панчево, Параћин, Петровац на Млави, Пирот, Пожаревац, Пожега, Прокупље, Рума, Шид, Шабац, Сента, Смедерево, Смедеревска Паланка, Сокобања, Сомбор, Сремска Митровица, Стара Пазова, Суботица, Темерин, Топола, Трстеник, Ужице, Ваљево, Врање, Врњачка Бања, Вршац, Зајечар, Златибор и Зрењанин.nalog za bezbedno ponašanje

У последњих десет година, број саобраћајних незгода и страдалих лица због управљања возилом под дејством алкохола је у сталном порасту, посебно у категорији младих возача. Само у периоду од 2010. до 2014. године због управљања возилом под дејством алкохола погинуло је 249 људи.

Подсећамо, да након пет минута од конзумирања у крви се налази довољна количина алкохола која се може измерити. Алкохол различито утиче на жене и мушкарце. Погрешна је претпоставка да кофеин може да помогне да се алкохол елиминише из организма и да се особа брже отрезни. У елиминацији алкохола не помажу ни кафа, ни хладан туш, вежбање, отворен прозор у аутомобилу, нити било шта друго осим времена које је организму потребно да се алкохол разгради и елиминише из организма. Током вожње под утицајем алкохола време реаговања возача је дуже. Дуже време реаговања возача означава дужи зауставни пут возила, што утиче на повећање броја саобраћајних незгода.

Према подацима МУП-а свакодневно је један од 100 возача на улицама под дејством алкохола. У првих 12 месеци 2014. године алкохол је препознат као основни узрок саобраћајних незгода у 2.660 незгода, што је за 13 одсто мање у односу на исти период 2013. године.

Ово је једна од првих координисаних акција која се спроводи у овако великом броју локалних самоуправа а из Агенције за безбедност саобраћаја најављују да ће их бити много више. Веома је значајно да сарадња Агенције и локалних самоуправа буде још интензивнија, како кроз заједничку организацију и реализацију превентивних активности, тако и кроз подршку у дефинисању стратешких циљева за будућност и формулисању мера за подизање нивоа безбедности у саобраћају.