02/05/2024

ОДРЖАН ЈАВНИ ЧАС О БЕЗБЕДНОСТИ МЛАДИХ У САОБРАЋАЈУ У ОКВИРУ ПОЧЕТКА КАМПАЊЕ „БИРАМ ЖИВОТ“

У Србији постоји два и по пута већа вероватноћа да ће неко настрадати у саобраћају, а у претходних пет година само у Београду повређено је 8.226 младих и погинула  je 161 млада особа, речено је данас на почетку кампање “Бирам живот”, коју је представила потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић.Biram ZivotH

Михајловић је на јавном часу са средњошколцима у општини Нови Београд поручила младима да буду одговорни и да у тој поражавајућој статистици сваки број има име и презиме.

Према њеним речима, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре заједно са Агенцијом за безбедност саобраћаја ће у оквиру акције од града до града организовати јавне часове, у циљу разговора са младим људима, али и разговарати са представницима локалних самопурава о томе шта може да се уради да се повећа безбедност у саобраћају.

Она је рекла да ће те активности бити обављане у наредних неколико месеци, са циљем да у наредним годинама више не говоримо о младима као потенцијално проблематичним возачима.Biram ZivotI

Михајловић верује да може да буде направљен помак када младима буде представљено шта све може да им се догоди у саобраћају и тако да буде смањена поражавајућа статистика.

“Данас као потпредседница владе и министарка саобраћаја знам да на сваких сат времена, свакога дана, 145 људи буде повређено у саобраћају. Да би вама било ближе, сваког секунда двоје људи буде повређено у саобраћају у свету”, рекла је Михајловић.

Вршилац дужности директора Агенције за безбедност саобраћаја Милан Божовић је рекао да је од укупног броја погинулих у Србији сваки четврти млад човек. Mлади учествују 27 одсто у укупном броју погинулих и 35 одсто у укупном броју повређених.

„У овом тренутку се завршава и Министарству ће бити достављен Предлог програма рада са родитељима и пратиоцима младих возача, што до сада нисмо имали“, најавио је Божовић.Biram Zivot n

Млади у 42 одсто склучајева гину као возачи, а 36 одсто као путници, навео је Божовић и додао да млади у Београду у 45 одсто случајева гину тако што слете са пута, 27 одсто у чеоном судару и 13 одсто у бочном судару возила.

Узроци саобраћајних незгода су најчешће неприлагођена брзина и вожња у алкохолисаном стању, навео је Божовић и додао да млади у саобраћају најчешће гину ноћу – у 71 одсто случајева.

Председник Општине Нови Београд Александар Шапић је рекао да је та Општина пре неколикио дана отворила први полигон у Србији за учење деце како да се понашају у саобраћају и поручио да ће Нови Београд за пар месеци бити најбезбеднија Општина у Србији у саобраћају, с обзиром да ће видео – надзором битри покривени вртићи и школе.

На јавном часу о безбедности младих у саобраћају, који је организован за ученике средњих школа, приказан је и ТВ спот у коме своје искуство износи Милица Јокић, једна од преживелих у тешкој саобраћајној несрећи на Ади Хуји, у којој је новембра 2014. године погинуло троје младих људи. Ученицима се обратио и Иван Михаиловић, глумац и један од амбасадора кампање „Бирам живот“, а своје лично искуство младима је пренео Душко Антељ, жртва саобраћајне незгоде.Biram ZivotJ

Слични јавни часови током ове недеље одржавају се у Новом Саду, Нишу и Крагујевцу. Јавни час је почетак кампање „Бирам живот“, која ће се у наредном периоду обраћати младима, специјалним активностима путем интернета, а пратиће је и низ састанака Министарства и надлежних органа за безбедност у саобраћају на локалном нивоу.