Завршено 46. Државно такмичење “Шта знаш о саобраћају”

(Београд, 23.05.2015.) У организацији Ауто мото савеза Србије, у петак 22. маја, у Дому ученика Средње железничке школе, и у суботу 23. маја, у Леденој дворани хале Пионир, одржано је 46. по реду традиционално државно такмичење “Шта знаш о саобраћају”. Ово најмасовније ученичко такмичење уједно је и званично такмичење Министарства просвете, науке и технолошког развоја, које се и ове године одржало уз подршку Друштва наставника техничког образовања Србије, Министарства унутрашњих послова, школа и спонзора.Mirko Butulija i učesnici projekta Šta znaš o saobraćaju

Првог дана, основци који су остварили најбољи пласман на недавно одржаном градском и окружним такмичењима, показали су своје знање такмичећи се у теоријском делу, решавањем саобраћајних тестова, док су другог дана показали своје умеће у вожњи бицикла на полигону спретности, као и на полигону практичног понашања који симулира саобраћане ситуације са којима се сусрећу у свакодневном животу. Државно такмичење својим присуством увеличали су заменик начелника Управе саобраћајне полиције, Слободан Малешић, председник АМСС, Мирко Бутулија, као и генерални сектретар АМСС, Предраг Ђурђев, који су најуспешнијим учесницима доделили вредне награде и признања. Два дечака и две девојчице, узраста 10-12 година, који су однели највише бодова на овом такмичењу, обезбедили су пласман на предстојеће Европско ФИА првенство, које се ове године одржава у Бечу.Takmičari projekta Šta znaš o saobraćaju

Након што је доделио награде најуспешнијим малишанима, председник АМСС Мирко Бутулија истакао је да је пројекат “Шта знаш о саобраћају” један од оних на које је највише поносан, јер представља континуирани облик саобраћајне едукације деце, због којег милиони деце имају развијенију свест о саобраћајној култури.  Он је нагласио ова акција већ скоро пола века доказује исправност стратегије усмерене према најмлађима, онима који тек треба да преузму одговорност за функционисање и развој саобраћајног и свих осталих система у савременом човечанству.

“Као и претходних деценија и данас АМСС организује манифестацију чији је циљ, поред безбедносног и спортског дела, да најбољи учесници оду на Европско првенство. Изузетно сам поносан на то да су наша деца актуелни европски прваци, јер су по други пут за редом освојили прво место на Европском ФИА такмичењу. Ми старији би требало да учимо од ових малишана, јер су нам показали како се на прави начин бране боје Србије. Ученицима који су данашњим невероватним знањем и способностима обезбедили пласман на предстојеће Европско првенство желим да се и ове године врате као прваци”, рекао је Мирко Бутулија.

Након овог успешно реализованог националног финала уследиће Европско такмичење, које ће се одржати од 03. до 05. септембра, у главном граду Аустрије, Бечу. Екипа од два дечака, Вук Голубовић (Јужно банатски округ), Александар Харди (Западно бачки округ) као и две девојчице Александра Пантовић (Екипа Београд 1), Миња Миловановић ( Рашки округ), који су се данас показали као најуспешнији, представљаће Србију на овом такмичењу, где ће у јакој конкуренцији вршњака из читаве Европе, по други пут узастопно бранити титулу шампиона.