ВОЗАЧИ ОПРЕЗ! ТРАКТОРИ НА ПУТУ

Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије, подсећа све учеснике у саобраћају на важност поштовања прописа и неопходну додатну опрезност на путевима којима трактори често саобраћају. Са почетком пролећа повећава се њихово учешће у саобраћају, пре свега због пролећних пољопривредних радова. Велики број жртава у саобраћајним незгодама са учешћем трактора, може се између осталог објаснити тиме што је трактор велико и тешко возило.traktor Због својих карактеристика  било да се преврне или да друго возило налети на трактор, у таквим незгодама људи најчешће гину или задобијају тешке телесне повреде.

Према подацима којима располаже Агенција за безбедност саобраћаја, у периоду од 2001. до 2013. године на територији Републике Србије догодило се укупно 15.679 саобраћајних незгода са учешћем трактора, од чега је 896 саобраћајних незгода са погинулим лицима. Само у 2013. и 2014. години у саобраћајним незгодама са тракторима погинуло је 90 људи, што чини готово 8% укупног броја погинулих у овом периоду. Највећи број саобраћајних незгода са учешћем трактора догађа се у месецима када су трактори највише присутни у саобраћају због радова у њивама (април, јул, септембар и октобар)  и у периоду дана од 17:00 до 19:00 часова, односно у условима смањене видљивости.

Велики број саобраћајних незгоде се догађа приликом укључивања трактора у саобраћај из дворишта, њивског пута, затим приликом вожње у правцу где возачи трактора непажњом нагло, непрописно и без претходне најаве мењају правац кретања, у жељи да скрену са главног пута.zlc58m

Возач трактора мора добро да познаје карактеристике и могућности трактора, с обзиром на удаљеност од другог возила, стања пута, видљивости, атмосферских прилика, стања трактора, прикључне машине, приколице и терета

Техничка неисправност трактора је веома чест разлог због којег долази до саобраћајних незгода. Вожња трактора са неисправним светлосним уређајима представља велику опасност на путевима, зато је и предвиђено Законом о безбедности саобраћаја на путевима да трактор у саобраћају на путу има укључено жуто ротационо или трепћуће светло ноћу, у условима смањене видљивости и када има прикључке за извођење радова на најистуренијој тачки тих уређаја.

Трактори се врло често користе на разним путевима (са нагибом, на асфалтним или меким и блатњавим подлогама, као и у близини канала, рупа и разних природних препрека), где често долази, због нестручног управљања до превртања трактора.137778105178_3

Због повећаног учешћа трактора у саобраћају и потенцијалне опасности које њихово учешће носи са собом апелујемо на све учеснике у саобраћају, а пре свих на возаче моторних возила да повећају опрезност због повећаног присуства трактора у саобраћају. Исто тако, апелујемо на возаче трактора да посебну пажњу обрате на учешће у саобраћају ноћу и у условима смањене видљивости, као и на техничку исправност својих возила, правилно превожење терета и путника и безбедно укључивање са споредних на главне путеве.

Агенција за безбедност саобраћаја је реализовала истраживање страдања у саобраћајним незгодама са тракторима по општинама Републике Србије, а најновији резултати и мапе ризика страдања у саобраћајним незгодама са тракторима по општинама Републике Србије су објављени на сајту Агенције www.abs.gov.rs.