06/05/2024

Агенција за безбедност саобраћаја Србије – Опрезно на путевима

Сваке године јули и август су месеци са најизраженијим страдањем на путевима у Републици Србији. Летње месеце прате и повишене дневне температуре које утичу на смањење концентрације и моћи опажања, посебно код старијих особа. Све су ово разлози због којих је у Србији током летњих месеци знатно већа вероватноћа учествовања у саобраћајној незгоди.dscn9166

У летњим месецима повећан је међународни, транзитни саобраћај, као и проценат дужих – ванградских путовања, што повећава ризик од незгода, посебно код неискусних возача. Такође, у овом периоду велики је број манифестација масовног карактера са великом концентрацијом саобраћаја на путевима који воде ка местима атракције („Сабор трубача“ у Гучи и бројне друге манифестације регионалног и локалног карактера). Поред сезонског повећања транзита из западне ка јужној Европи уобичајеног у летњој сезони, на гужве утиче и то што је грађевинска сезона Србији у пуном јеку, па се додатно стварају велике гужве на ауто-путу.

Повећан интензитет саобраћаја, честе грешке возача због смањене пажње услед високих температура и умора, непрописна и неприлагођена брзина, непрописно претицање и непоштовање правила саобраћаја су фактори који утичу на повећано страдање на путевима у овом периоду.

Овим поводом, као и поводом предстојећег Сабора трубача у Гучи који се одржава од 03. до 09. августа 2015. године, Агенција за безбедност саобраћаја подсећа на неопходност повећане опрезности у саобраћају, посебно на најоптерећенијим правцима са транзитним саобраћајем и правцима којима ће се кретати посетиоци Сабора.dscn9241

Све оне који сопственим возилима крећу пут Гуче, једнако као и оне који ће наредних дана кренути на годишње одморе, подсећамо да је важно да на пут крену одморни, да избегавају ноћну вожњу, да поштују ограничења брзине и остала правила саобраћаја. Последице евентуалне саобраћајне незгоде биће знатно мање уколико возач и путници у возилу буду везани сигурносним појасевима током вожње. Такође, подсећамо возаче да је у условима повећане густине и успореног саобраћаја неопходно да сви будемо максимално стрпљиви и толерантни, да не улазимо олако у ризичне ситуације и да опасности препознајемо на време, јер непромишљеним потезима, да би брже стигли до жељене дестинације, можемо угрозити свој и животе других људи.

Овом приликом апелујемо на све возаче да не управљају возилом под дејством алкохола и да нађу алтернативне начине превоза уколико су конзумирали алкохолна пића.

Да бисмо утицали на свест возача да не чине саобраћајне прекршаје, да повећају опрезност и да чешће праве паузе на својим дужим путовањима, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Агенција за безбедност саобраћаја и ЈП „Путеви Србије“, од петка 31. јула, реализује превентивну акцију поделе едукативних флајера за возаче на наплатним рампама ауто пута, који су намењени како домаћим тако и страним возачима који путују до удаљених дестинација. Поред Српског језика, флајер је урађен и на Енглеском, Немачком и Турском  језику.IMG_2314_resize

Поштовани возачи, саобраћајне незгоде се не догађају само другима. Оне се догађају нама. Свако од нас познаје неког ко је настрадао или коме је неко настрадао у саобраћајној незгоди или неког ко је унесрећио другог у саобраћајној незгоди.

Поштовани возачи, крећите на пут одморни, избегавајте ноћну вожњу, правите паузе на свака два сата, вежите појас и поштујте саобраћајне прописе!

Дајте свој допринос да зауставимо страдање на нашим путевима. Учинимо све да нам одмори и предстојећи Сабор трубача протекну безбедно и срећно.