Агенција за безбедност саобраћаја – Возачи, стигла је зима

Агенција за безбедност саобраћаја апелује на возаче да у периоду када је на путу снег, лед или поледица, морају имати зимске пнеуматике. Оне су препоручљиве и када су температуре ниске, јер употреба зимских гума при ниским температурама значајно доприноси безбедности саобраћаја, зато што су оне пројектоване за температуре испод седам степени целзијуса.

Opel-Insignia-289316-medium

Тада долазе до изражаја њихова својства, значајна за безбедност саобраћаја. На температурама испод седам степени летње гуме губе своја својства па знатно лакше проклизавају и имају дужи зауставни пут.
Дубина шаре зимских гума, у време када је њихова употреба обавезна, не сме бити мања од четири милиметра. На возилима не смеју бити постављене гуме са клиновима. Осим зисмких гума возачи су у обавези да возила опреме и ланцима односно другим уређајима за повећање трења за најмање два погонска точка. Употреба ове опреме није обавезна у насељима већ се она на точкове поставља на делу пута на коме се налази снег.

opel-corsa-zima-sofersajbna
У зимским условима вожње, возачима се посебно саветује да буду нарочито опрезни на мостовима, надвожњацима, као и у току вожње кроз тунеле и подвожњаке, због појаве могуће поледице услед ниских температура.
Власници аутомобила и лаких теретних возила у Републици Србији, према Закону, у обавези су да имају зимске гуме на возилима од 1. новембра до 1. априла. Ово правило важи за зимске услове на путевима, односно у случају снега, леда и поледице на путевима.