Dolazi i to vreme, da se i automobili, poput pametnih telefona, kompjutera, posebnih vrata, otvora, pretinaca, otvaraju i pale pomoću očitavanja otiska prsta. Ova pametna tehnologija je već ugrađena u Hyundai Santa Fe, koji će uskoro početi da se prodaje na kineskom tržištu. Korejski proizvođač predstavio je novi sistem u Kini, gde će se prvo i naći u upotrebi, da bi se zatim postepeno proširio i na druga tržišta širom sveta. 

Tehnologija očitavanja otiska prsta omogućiće vozaču ne samo da otključa svoje vozilo, već i da startuje motor, s obzirom da je Huyndai biometrijski senzor osim u kvaku ugradio i u dugme za pokretanje pogonskog agregata. Sistem će takođe omogućiti da kompjuter identifikuje vozača i da, u slučaju da isti automobil koristi više osoba, izvrši podešavanja vozila prema ranije definisanim i sačuvanim preferencijama onog koji je u tom trenutku za volanom. 

Tako će se nakon očitavanja otiska prsta automatski podesiti pozicija vozača, retrovizori, sadržaji i funkcije multimedijalnog sistema i sl. Korejski proizvođač navodi i da je sistem opremljen bezbednosnom tehnologijom koja će sprečiti falsifikovanje (simuliranje) otiska prsta vozača. 

Iako tehnologija omogućava povećanje sigurnosti i funkcionalnosti i prilagođavanje svih vozačkih sistema potrebama vozača javljaju se problemi. Naime, uzimanje otiska i uključivanje u upravljački sistem automobila, povezan s centralnim sistemom proizvođača, što je neophodno radi povećanja sigurnosti I  unapređenja sistema upravljanja i servisiranja, ova tehnologija je suprotna bitnim zahtevima o zaštiti ličnih podataka. Zbog toga ćemo, kako stvari stoje,  još pričekati do uvođenja na evropsko tržište.