ПОЧЕЛА НАЦИОНАЛНА КАМПАЊА ЗА БЕЗБЕДНОСТ МЛАДИХ У САОБРАЋАЈУ #MladostNeLudost

Агенција за безбедност саобраћаја данас је представила интерактиву кампању #MladostNeLudost, коју заједнички организује са Министарством омладине и спорта, и уз подршку Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Управе саобраћајне полиције МУП-а. #MNEL и EXIT за безбедну авантуру!2014-07-03 11.16.48

Конференцијом на којој су промовисани спотови и мултимедијалне платформе, званично је представљена прва домаћа интерактивна кампања за безбедност младих у саобраћају – #MladostNeLudost. План је јасан, генерацији која тагује и шерује треба се обратити онлајн, како због грешака у саобраћају не би постала заувек офлајн. Кампања се појачаним интезитетом спроводи током летњих месеци, са акцентом на радионице у оквиру фестивала EXIT и Lovefest.

Говорећи о самој кампањи, Стојадин Јовановић, директор Агенције за безбедност саобраћаја истакао је да је њен општи циљ смањење страдања младих у саобраћају, и додао како је за то неопходно пажњу јавности усмерити на проблем страдања младих, младе мотивисати на промену негативних ставова и ризичних понашања кроз разне видове комуникације и мобилисати све капацитете који имају утицај на безбедност младих у саобраћају.

„Агенција за безбедност саобраћаја већ другу годину за редом спроводи активности које имају за циљ смањење страдања младих у саобраћају. Ова кампања се, поред медија, реализује и на интернету, друштвеним мрежама, радионицама, трибинама и радом на терену. Наш циљ као Агенције је да се у годинама које долазе успостави адекватан систем саобраћајног образовања и васпитања младих у Србији као основни предуслов за позитивну промену њиховог понашања“, закључио је Јовановић.10344836_1499596440258809_2257667689052532203_n

Вања Удовичић, министар омладине и спорта истакао је да је безбедност младих, уз запошљавање, кључан проблем нашег друштва и подржао идеју о системском решењу за едукацију младих о безбедности у саобраћају.

„Безбедност младих је, поред запошљавања, кључан проблем нашег друштва. И једно и друго захтевају мултисекторски приступ и Министарство омладине и спорта ће кроз све расположиве ресурсе радити на томе да победимо ове поразне статистике. Код безбедности у саобраћају су битне две димензије – едукација и санкције. Санкције морају бити оштрије, а едукација свакодневна и константна – од вртића до факултета“, предлаже Удовичић.

Први #MladostNeLudost догађај биће Безбедна зона на предстојећем EXIT фестивалу.

“У оквиру State of EXIT зоне промовисаћемо Безбедну зону која ће на креативни начин позитивно утицати на понашање посетиоца у саобраћају. Такође, приказиваћемо спот на видео бимовима, а путем наших расположивих канала комуникације промовисаћемо ову акцију код свих љубитеља фестивала, чији се број мери стотинама хиљада, и тако апеловати на њих да обрате додатну пажњу кад је у питању безбедно понашање у саобраћају”, нагласио је Душан Ковачевић, директор EXIT фестивала, и изразио уверење да је то почетак дугорочне стратешке сарадње.10422425_1499610386924081_5027266989999552059_n

Кампању #MladostNeLudost чине по два радио и ТВ спота, спољашње (outdoor) оглашавање (билборди широм Србије), интернет страница и профили на друштвеним мрежама, штампана брошура и теренски рад кроз трибине.

Као партнери Агенције за безбедност саобраћаја у реализацију кампање укључили су се Министарство омладине и спорта, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Управа саобраћајне полиције МУП-а, EXIT фондација, Lovefest и портал Половни аутомобили. У склопу припремних активности спроведена је анкета међу младима кроз коју је испитано којим знањима располажу и одржана пилот радионица за средњошколце у Крагујевцу.