НАЛОГ ЗА БЕЗБЕДНО ПОНАШАЊЕ У САОБРАЋАЈУ

За време празника када се планирају празнична славља посебно је важно  возачима скренути пажњу на последице вожње под утицајем алкохола. Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Агенција за безбедност саобраћаја, Град Београд  и ЈКП  „Паркинг сервис“ покренули су  акцију под називом „Налог за безбедно понашање у саобраћају“.

У складу с тим, на возилима у центру Београда остављани су флајери који подсећају на доплатну карту ЈКП „Паркинг сервис“ Београд, , симулирајући казне за паркирање.

Будући да је време празника време повећаног конзумирања алкохола, идеја ове акције је да се возачима скрене пажња на опасне последице вожње под утицајем алкохола.

Јер, након пет минута од конзумирања у крви се налази довољна количина алкохола која се може измерити. Алкохол различито утиче на жене и мушкарце.

Погрешна је претпоставка да кофеин може да помогне да се алкохол елиминише из организма и да се особа брже отрезни.nalog za bezbedno ponašanje

У елиминацији алкохола не помажу ни кафа, ни хладан туш, вежбање, отворен прозор у аутомобилу, нити било шта друго осим времена које је организму потребно да се алкохол разгради и елиминише из организма.

Током вожње под утицајем алкохола време реаговања возача је дуже. Дуже време реаговања возача означава дужи зауставни пут возила, што утиче на повећање броја саобраћајних незгода.

У последњих десет година, број саобраћајних незгода и страдалих лица због управљања возилом под дејством алкохола је у сталном порасту, посебно у категорији младих возача. Само у периоду од 2010. до 2013. године због управљања возилом под дејством алкохола погинуло је 198 људи.

Према подацима МУП-а свакодневно је један од 100 возача на улицама под дејством алкохола.

У односу на укупан број погинулих учесника у саобраћају око седам процената је погинуло због управљања возилом под утицајем алкохола.

У првих 11 месеци 2014. године алкохол је препознат као основни узрок саобраћајних незгода у 2.448 незгода, што је за 13 одсто мање у односу на исти период 2013. године.