Агенција за безбедност саобраћаја – U Srbiji 7.885 automobila koncerna VW sa spornim sistemom izduvnih gasova

У Републици Србији има укупно 7.885 аутомобила, концерна Volkswagen, са спорним системом издувних гасова, од чега су 5.610 возила марке Volkswagen, 2.113 возила марке Аudi и 162 Seat-a.

vw_logo

 

Овај број би могао бити и већи, будући да произвођач тек ради на утврђивању свих могућих комбинација модела, типова и варијанти у којима је уграђен проблематични софтвер. Једини начин да се утврди да ли неки аутомобил има софтвер „са грешком“, могуће је установити само преко броја шасије сваког аутомобила посебно.

Компаније Volkswagen, Seat и Audi, најавиле су да ће власници аутомобила то моћи да провере на њиховим националним сајтовима. Како је произвођач објавио, ова возила су технички безбедна и у возном стању, али је утврђено да емитују више штетних издувних гасова од онога што је објављено након тестирања. У питању је софтвер који приказује мање вредности од стварних, па ће власнике ових возила у Србији, овлашћени дистрибутер позивати на замену софтвера у аутомобилима и то се неће наплаћивати.

vw_golf

Власници тих аутомобила неће имати никаквих трошкова за замену софтвера, која ће почети у јануару следеће године. Потребно је само да се одазову позиву представника произвођача са чиме ће се кренути ускоро. У питању су модели аутомобила произведени после 2008. године и то дизел мотори прве генерације, запремине 1.198 кубика са три цилиндра, 1.598 кубика са четири цилиндра и 1.968 кубика са четири цилиндра.

У ову серију не спадају дизел мотори друге генерације запремине 1.198 кубика са три цилиндра, 1.598 кубика са четири цилиндра и 1.968 кубика са четири цилиндра, В мотори са шест или осам цилиндара, дизел мотори са системом убризгавања пумпа – бризгач, као ни сви бензински мотори.

vw_gplf_1

Модели нових возила са дизел моторима из Volkswagen концерна који су у понуди у Европској Унији, урађени су по „Еуро 6“ стандарду и испуњавају све еколошке стандарде. Спорнe софтвере немају ни актуелни модели Golf 7, као ни Passat BB, Tiguan, Audi A3, A4 и А6 и Seat Leon, у које су уграђени искључиво мотори новије генерације.