IAA 2015 – Bosch preuzima tržište rezervnih delova za automobile

Poslovanje u oblasti mobilnosti Bosch Grupe raste znatno brže od tržišta rezervnih delova za automobile na svetskom nivou. “Bosch preuzima vodeću ulogu u transformaciji koja će uskoro protutnjati kroz sektor rezervnih delova za automobile. Automatizacija, elektrifikacija i povezivanje – Bosch već uživa uspeh u sve tri oblasti”, rekao je dr Volkmar Denner, predsednik upravnog odbora kompanije Robert Bosch GmbH, na Međunarodnom sajmu automobila (IAA) u Frankfurtu.

1-BBM-21371

Poslovni sektor Mobility Solutions očekuje rast prodaje u 2015. godini od oko deset procenata, ili pet procenata nakon usklađivanja sa efektima deviznog kursa¹. U istom vremenskom periodu će se proizvodnja vozila na svetskom nivou povećati samo marginalno. Jedan od razloga za uspeh kompanije Bosch je efikasna tehnologija sagorevanja. Ove godine će dobavljač tehnologije i usluga prodati 15 procenata više sistema za direktno ubrizgavanje benzina i deset procenata više sistema za ubrizgavanje dizela pod visokim pritiskom. Prodaja ESP sistema će takođe još jednom porasti za četvrtinu. “Naša inovativna snaga u svim trendovima rasta mobilnosti nam pomaže da privučemo nove grupe kupaca i dosegnemo poslovne mogućnosti izvan automobilske industrije”, rekao je Denner.

Mobility solutions: novi kupci, nove usluge
Bez obzira da li su u pitanju putnička ili komercijalna vozila, ponude multimodalnog prevoza, upravljanje voznim parkom ili inteligentna saobraćajna infrastruktura, Bosch spaja tehnologiju vozila, podatke na jednom mestu (cloud) i usluge kako bi ponudio kompletne tehnologije mobilnosti. U budućnosti, kupci ovih tehnologija će uključivati nove igrače na tržištu kao što su Tesla, Google, proizvođači dvotočkaša i one koji pružaju usluge deljenja automobila (carsharing). Bosch takođe već radi na konkretnim projektima zajedno sa osiguravajućim kućama, lizing kompanijama i drugim operatorima voznih parkova.

1-UBK-20832

 

Proboj u tehnologiji baterija: ćelije u čvrstom stanju za električne automobile
Na ovogodišnjem IAA, Bosch predstavlja tehnologije i inovacije u rastućim oblastima povezivanja, automatizacije i elektrifikacije. Svake godine, Bosch ulaže skoro 400 miliona evra za pretvaranje elektromobilnosti u stvarnost. Da je ovo plodonosna grana, naglasio je Denner, koji je predstavio mogući proboj u tehnologiji baterija. Budući da je kupio američku „start-up“ kompaniju Seeo Inc.
(Hayward, Kalifornija), Bosch sada poseduje i suštinsko praktično znanje u oblasti inovativnih ćelija u čvrstom stanju (solid-state cells). Ova tehnologija dopunjuje razvoj koji je kompanija već postigla sa svojim japanskim partnerima GS Yuasa i Mitsubishi Corporation. Do danas, cilj je bio da se do kraja ove decenije udvostruči gustina energije i da se prepolove troškovi iste. Sa Seeo tehnologijom, Bosch uviđa potencijal da dodatno poveća energetski kapacitet litijum-jonskih ćelija. “Bosch primenjuje svoje znanje i značajan iznos finansijskih sredstava kako bi pomogao da elektromobilnost postigne proboj”, rekao je Denner.

Automatska vožnja: prodaja koja se broji u milijardama na vidiku
Naročito je trend koji ide ka automobilima koji samostalno voze uveliko glavni pokretač prodaje za Bosch. Sve više novih vozila poseduje sisteme asistencije kao što su podrška kod praćenja razdelne linije na kolovozu ili aistencija u slučaju iznenadnog kočenja. Prodaja radarskih i video senzora će se ponovo udvostručiti u 2015. godini, već drugu godinu za redom. Ovako velika potražnja znači da će prodaja Bosch sistema za asistenciju vozačima premašiti milijardu evra već 2016. godine. Kako je objasnio Denner, “Automatska vožnja će doći postepeno, procesom razvoja i rafiniranjem sistema za asistenciju vozačima.” Kompanija ima oko 2.000 inženjera koji rade samo na ovome – 700 više nego pre dve godine.

1-BBM-21513

Kompanija je sebi takođe postavila ambiciozne ciljeve u pogledu povezivanja. Bosch tehnologija čini vozila aktivnim delom interneta, ali taj razvoj će u budućnosti ići i dalje od automobila. Bosch svojim softverskim rešenjima već pruža podršku onima koji pružaju usluge deljenja automobila i bicikala kao i operaterima vozova i autobusa. To je sve u okviru uslužnog poslovanja gde svestranost kompanije Bosch ima naročitu prednost. Snabdevač tehnologijama i uslugama je u boljoj poziciji od bilo koje druge kompanije u automobilskom sektoru za povezivanje mobilnosti sa tehnologijama energetike, građevine i industrije.

¹ Od februara 2015. godine, Bosch Automotive Steering GmbH (bivši ZF Lenksysteme GmbH) je konsolidovan kao deo poslovnog sektora Mobility Solutions.