Jedan od apsolutnih hitova poslednjih meseci na evropskom, pa i našem tržištu – nova generacija kompaktnog SUV-a Suzuki Vitara – od starta (od proleća 2015-te) mogao je da se kupi samo sa jednim benzinskim motorom, 1,6-litarskim agregatom sa 120 “konja”. Uprkos činjenici da tražnja prevazilazi mogućnosti proizvodnje (što govori o zadovoljstvu kupaca), Suzuki je zaključio da je ovom automobilu, kao odgovor tržišnim rivalima, neophodan novi motor. Predstavljen je ovog septembra na sajmu automobila u Frankfurtu: potpuno novi 1,4-litarski turbo benzinac sa direktnim ubrizgavanjem nudi 140 KS i neke od najboljih karakteristika dizel motora – izuzetan maksimalni obrtni momenat od 220 Nm i prosečnu potrošnju od samo 5,2 litra na 100 km.

Suzuki Vitara S

Kontrolisan takozvanim wastegate ventilom, koji se zatvara da se stvori što veći pritisak ubrizgavanja pri teškim opterećenjima, dok ostaje otvoren tokom normalne vožnje, novi turbo motor BOOSTERJET maksimalno smanjuje gubitke karakteristične za benzinske agregate sa klasičnim ubrizgavanjem. Time se postižu visok nivo iskorišćavanja goriva i odlične izlazne performanse. Ovaj motor se oprema brizgaljkama sa šest otvora, koje, zahvaljujući visokom pritisku, izuzetno fino atomiziraju smešu goriva i vazduha. To, pak, omogućava bolje sagorevanje, manju potrošnju goriva i doprinosi nižoj emisiji štetnih materija u izduvnim gasovima.

Novi Suzukijkev BOOSTERJET motor se nudi sa dve radne zapremine – od 1,0 i 1,4 litra. Obe verzije su kompaktnih dimenzija, a s lakom konstrukcijom je postignuta mala masa što doprinosi ekonomičnosti vozila u koja se ugrađuju. Opremaju sa po dva bregasta vratila i varijabilnim otvaranjem 16 ventila. Slabiji agregat (82 kW/111 KS i 170 Nm maksimalnog obrtnog momenta) pokreće sasvim novu generaciju modela Baleno (takođe debitovao na sajmu u Frankfurtu), dok se snažnijim motorom od 1,4 litra (1.373 cm3) za sada oprema samo nova Vitara S, kojoj nova „mašina“ omogućava da postigne maksimalnu brzinu od 200 km/h, a ubrzanje od 0 do 100 km/h za 9,5 sekundi.

Suzuki BoosetrJet 1.4

Poput ostalih u Evropi, i kupci u Srbiji imaju priliku da naruče ovu verziju Vitare – kod ovdašnjeg uvoznika, beogradske kompanije Euro Sumar. Mogu da biraju između šestostepenog ručnog ili automatskog menjača i pogona na dva ili četiri točka. Sport S paket opreme, između ostalog, podrazumeva vazdušne jastuke, vazdušne zavese, bočne i vazdušne jastuke za kolena, ASB sa EBD funkcijom, ESP sistem za kontrolu stabilnosti, Hill hold (pomoć pri pokretanju vozila na uzbrdici), TPMS (sistem kontrole pritiska u pneumaticima), BAS (sistem pomoći pri naglom kočenju), dnevno svetlo, imobilajzer, alarm, blokadu motora, sistem uvlačenja pedala prilikom sudara, pametan ključ, start-stop dugme za pokretanje motora, navigaciju, kruz kontrol (tempomat), automatski klima uređaj, audio i hends fri komande na upravljaču, putni računar…

Najprestižnija verzija nove Vitare u standarnom paketu oprema ima još i svetla LED tehnologije, presvlake sedišta od antilop kože, sistem pomoći pri kočenju RBS (Radar Brake Support). S verzija je dostupna u sedam boja, uključujući i dve verzije sa lakiranjem spoljašnjosti u dve nijanse.

Zavisno od pogona i menjača, cene ove verzije Vitare u nemetalik (akrilnoj) boji kreću se od 16.999 do 20.599 evra sa PDV-om, dok je doplata za metalik boju 450, a za dvobojnu SO COLOR metalik kombinaciju 850 evra.