Nova generacija Opel Astre dolazi sa IntelliLux LED Matrix Light osvetljenjem

Inteligentni sistem osvetljenja budućnosti će svoju premijeru imati na novoj generaciji Opel Astre, na Međunarodnom salonu automobila u Frankfurtu (od 17. do 27. septembra 2015.). U novoj Astri, revolucionarno, potpuno LED IntelliLux osvetljenje, koje obezbeđuje vožnju sa dugim svetlosnim snopovima bez bleska, biće po prvi put dostupno u klasi kompaktnih automobila, što će vrhunsku svetlosnu tehnologiju iz luksuznog segmenta, učiniti dostupnom za najširu publiku ikada. Nakon uvođenja bi-ksenon adaptivnog osvetljenja u aktuelnu generaciji Astre, Opel ponovo igra pionirsku ulogu u tehnologiji osvetljenja, sa novim kompaktnim bestselerom.Astra IntelliLux  Matrix svetla

„Mi tehnologiju činimo široko dostupnom čineći inovacije priuštivim i uvodeći ih u velikoserijska vozila. Naše novo IntelliLux LED Matrix osvetljenje je perfektan primer. Sa uvođenjem ove svetlosne tehnologije u klasu kompaktnih vozila, Opel je prvi proizvođač automobila, koji u ponudu stavlja ovaj efikasan i visokoperformantan sistem osvetljenja, i to u ovaj segment vozila. Naša integracija LED tehnologije obezbeđuje vrhunske performanse prilikom noćne vožnje, poboljšavajući bezbednost, kako vozača, tako i ostalih učesnika u saobraćaju“, kaže Čarli Klajn (Charlie Klein), potpredsednik Sektora za inženjering vozila u Opelu.

Poput dnevnog svetla: Snopovi dugih svetala funkcionišu bez ometanja ostalih učesnika u saobraćaju

Nakon što su učinili bi-ksenosko adaptivno osvetljenje dostupnijim i priuštivijim u većini svojih modela, uključujući i aktuelnu Astru, kojih je više od 200.000 prodato sa tim sistemom, inženjeri u Opelovom međunarodnom centru za tehnološki razvoj u Riselshajmu, svoj fokus su postavili na razvoj, poboljšavanje i fino podešavanje svetala nove generacije. Nakon višegodišnjih priprema, Opelov novopatentirani, u potpunoj LED tehnologiji, IntelliLux sistem, spreman je za ulazak u serijsku proizvodnju. Do danas je ovaj tip svetlosnog sistema bio rezervisan za više pozicionirana, luksuzna vozila. Opel će ga uvesti u novu generaciju Astre, a premijera je zakazana za Međunarodni salon automobila (IAA) u Frankfurtu, u septembru. Ovo je omogućeno inteligentnim rešenjima i upotrebom nove generacije LED tehnologije, koja obezbeđuje intenzivno osvetljenje, blisko dnevnom svetlu.

Sastojeći se od 16 LED segmenata (osam sa svake strane vozila), novi LED matriks sistem automatski i konstantno se adaptira na dužinu i distribuciju svetlosnog snopa u svakoj mogućoj situaciji u saobraćaju. Tokom tog procesa, sistem funkcioniše u sinergiji sa Opel Eye prednjom kamerom, koja primera radi, detektuje prisustvo drugih vozila u pokretu, tako da se individualni LED segmenti, koji bi inače zaslepili dolazeće vozače, automatski gase, odnosno pale.

Onog momenta kada vozilo izađe iz urbanog okruženja, duga svetla se automatski aktiviraju, i neprestano su u funkciji. Ovo donosi značajan napredak na planu bezbednosti, što je i potvrđeno u studiji, koju je sproveo Tehnički univerzitet u Darmštatu i Evropska inicijativa za bezbedno osvetljenje i vidljivost (European LightSightSafety Initiative). Studija pokazuje da pri brzinama od 80 km/h, vozači detektuju objekte kraj puta 30 do 40 metara ranije nego što je to slučaj sa konvencionalnim halogenim ili ksenonskim farovima (prilikom upotrebe kratkih svetala). To vozačima daje 1,5 sekundu više za eventualnu reakciju, kada na primer neka životinja nepredviđeno izleti na put.IntelliLux  LED

Neće samo vozači Astre izvući koristi iz ove tehnologije – dok uživaju u sjajnim uslovima osvetljenja i vidljivosti, oni neće ometati ostale učesnike u saobraćaju. Kada kamera detektuje svetlosni izvor iz odlazećeg ili dolazećeg saobraćaja, indivudalne LED diode iz relevantne zone se deaktiviraju, jednostavno „iskrojivši“ pojas oko vozila. Ostatak puta i njegovo okruženje ostaju intenzivno osvetljeni. Sa ovim stepenom preciznosti i prilagodljivosti, LED matriks osvetljenje podiže svetlosnu tehnologiju na viši nivo.

Opelovi inženjeri u oblasti osvetljenja, ne samo da su inteligentni, potpuni LED sistem učinili dostupnijim, oni su ga podigli na novi, viši nivo, kada je inteligencija u pitanju. Pošto neće svi kupci Astre da se odluče za integralni navigacioni sistem, sistem osvetljenja treba da bude kadar da nezavisno prepozna da li se vozilo nalazi u urbanom okruženju ili na autoputu. IntelliLux sistem u Astri će biti prvi matriks svetlosni sistem koji je kontinuirano optimizovan u serijskom automobilu, a da nije povezan na navigacioni sistem. Pored mnogobrojnih varijacija automatskog kratkog ili dugog svetlosnog snopa, IntelliLux LED takođe obezbeđuje poseban svetlosni režim za autoput, koji dodatno poboljšava bezbednost prilikom noćne vožnje. Posebna funkcija svetla za dobrodošlicu, čini ulazak i izlazak iz Astre mnogo komfornijim kada je mrak.

Intenzivniji, dugovečniji, efikasniji: Opelov IntelliLux LED predstavlja trostruki dobitak

Visoka efikasnost LED matriks svetala donosi bolju bezbednost i komfor. Ne samo da ovaj sistem osvetljava okruženje intenzivnije u odnosu na konvencionalne sisteme osvetljenja, već ima značajno duži životni vek u odnosu na halogene ili ksenonske sijalice. Još jedna prednost leži u tome da više nije potrebno mehaničko kretanje unutar kućišta svetala – individualni LED segmenti se pale ili gase u odnosu na situaciju, što takođe doprinosi trajnosti, koja daleko nadmašuje životni vek samog automobila.

Na kraju, ali ne manje važno, novi sistem osvetljenja je takođe učinio dizajnere veoma srećnim. Ranije, veličina kućišta svetala je u velikoj meri zavisila od najskuplje tehnologije koju je štitila, ali sada osnovna jedinica određuje vidljivi deo fara. Zahvaljujući malim LED diodama koje se koriste u matriks svetlima, u budućnosti će farovi biti dizajnirani mnogo prefinjenije i delikatnije; mehaničke, komplikovane kontrolne jedinice, koje zahtevaju mnogo prostora i optički preuveličana kućišta su na taj način zastarele.