Završen Međunarodni sajam automobila u Šangaju 2015. godine

16-ti Međunarodni sajam automobila u Šangaju održan je od 22. do 29. aprila u šangajskom Nacionalnom centru za izložbe i konvencije. Izlagači na šangajskom sajamu predstavili su tehnološke inovacije u atomobilskom svetu, ali i omogućili posetiocima da se upoznaju sa rezultatima konstantnog razvoja autoindustrije u skladu sa potrebama kupaca.Autoshanghai2015_4

Organizatori Međunarodnog sajma automobila u Šangaju su Kineski savez proizvođača automobila, Kineski savet za promociju međunarodne trgovine, Šangajski pod-savet i Atomobilski pod-savet.

U skladu sa rasporedom dešvanja na sajmu, 20. i 21. april održani su novinarski dani za kineske i strane medije. Od 22. do 24. aprila tekli su profesionalni dani, dok je sajam za posetioce bio otvoren od 25. do 29. aprila.

Međunarodni sajam automobila u Šangaju je održan na površini od preko 350,000 kvadratnih metara u okviru 13 hala Nacionalnog centra za izložbe i konvencije. Putnička vozila su predstavljena u 8 hala, jedna hala je određena za komercijalna vozila, proizvođači autodelova izlažu u okviru 3 hale, dok je jedna cela hala namenjena medijima.Autoshanghai2015_13

Na Međunarodnom sajmu automobila u Šangaju učestvovalo je oko 2,000 poznatih kineskih i međunarodnih izlagača iz 18 zemalja i regiona. Na sajmu je bilo izloženo 1, 343 vozila, što uključuje 109 premijerno prikazanih automobila, kao i 103 nova energetska vozila od kojih je 51 kineske proizvodnje, dok su 52 vozila proizvedena u inostranstvu. Atraktivnosti sajma doprinelo je  i predstavljanje 47 konceptualnih automobila, kao i 44 premijere azijskih modela.

Kineski brendovi su se na ovogodišnjem sajmu udružili da zajedničkim snagama budu konkurentni protiv međunarodnih automobilskih marki. 6 Najvećih kineskih auto grupa – SAIC grupa, Dongfeng Motor, FAW, Changan Automobile, GAC grupa i BAIC Motor zajedničkim nastupom samouvereno predstavljaju težnju kineske automobilske industrije da njeni brendovi postanu deo svetske klase zahvaljujući njihovoj inovativnosti i naprednoj tehnologiji. Chery grupa, Geely groupa, Great Wall, Brilliance Auto, BYD, JAC, Hawtai, ZOTYE, Soueast, Haima, Lifan, Leopaard i Landwind na ovogodišnjem sajmu predstavljaju svoje nove modele.Autoshanghao2015_11

Na dugoočekivanom sajmu u Šangaju 2015. međunarodni brendovi prestavili su brojne premijere. Nemački brendovi poput Mercedes-Benza, Smarta, BMW i Minija prikazali su premijerno nove modele. Folksvagen grupa, Folskvagen, Audi, Škoda, Bentley, Porše i Lamborgini takođe su imali premijere u Šangaju. U okviru Nacionalnog centra za izložbe i konvencije izlagali su i japanski brendovi Tojota, Honda i Nisan. Nastupali su i lideri sa američkog tržišta poput General Motors-a, Forda i Krajslera i njihovi partneri. Potrebno je istići i da su Linkoln, Lexus, Infiniti, Cadilac i Acra samostalno nastupili na sajmu, a da je njihov izložbeni prostor bio u blizini njihovih najvećih konkurenata Mercedes-Benza, BMW-a, Jaguara & Land Rover-a, kao i Volvoa, što je  doprinelo promociji, ali konkuretnosti pomenutih brendova.

Na sajmu u Šangaju svoje modele predstavili su i Porše, Ferari, Maserati, Aston Martin, Lamborgini, Bentley, Rolls-Royce, McLaren, WMGTA i Tesla, a izlagači na 16-tom šangajskom sajmu bili su i Citroёn, Peugeot, Renault, DS, Hyundai, KIA, Mazda, Mitsubishi, Suzuki, Subaru i ZINORO.

Komercijalna vozila su predstavljena u 3 hale, a modele su prezentovali Dongfeng Motor, SAIC grupa, FAW, Changan komercijalna vozila, kao i SINOTRUK, BEIQI FOTON, Mercedes-Benz Vans, JAC i ISUZU. U okviru ovog izložbenog prostora predstavljeni su i brojni redizajnirani modeli komercijalnih vozila.

Na sajmu u Šangaju svoju paletu proizvoda predstavili su i proizvođači rezervnih delova za vozila poput BorgWarner-a, Johnson Controls-a, Bosch-a, Continental-a, WEICHAI-a, Brose-a, Valeo-a, NSK-a, ZF-a, Faurecia i drugih.  Nastupali su i proizvođači pneumatika Bridgestone i Dunlop, kao i Bose, brend za ozvučenje vozila.