BORKOVIĆ PRELAZI U ETCC

Najbolji srpski automobilista Dušan Borković sa svojim NIS Petrol Racing timom doneo je odluku da prekine sezonu u Svetskom šampionatu turing automobila i preusmeri se na FIA Evropsko prvenstvo (ETCC) već od trke na Hungaroringu 2. i 3. maja, koja je i prva trka ETCC sezone. Tešku odluku Dušan je doneo, jer je mimo ranije postignutog dogovora dobio automobil starije evolucije i pre svega što posle dva trkačka vikenda nisu uspeli da mu srede bezbednu poziciju sedenja.Dusan Borkovic 3
Srpski as, koji je u sezonu ušao s dogovorom da mu automobil bude isti kao i fabrički, još od Argentine dobija znatno lošiji automobil u odnosu na ostale vozače Honde. Kao privatnik Dušan je, mimo dogovora, dobio automobil koji je za dve evolucije amortizera, kočnica i motora slabiji od fabričkih Hondi. Na sve to srpski as je od samog početka imao ogromnih problema sa sedištem koji su se pokazali kao nepremostivi, a Dušanovu vožnju činili apsolutno nebezbednom.

“Osećam se izdato, i razočarano i to je najmanje što mogu da kažem u ovom trenutku. Prošla godina je bila prilika koja se otvara jednom u životu, da posle samo jedne godine u evropskom prvenstvu dobijem šansu da uđem u svetski šampionat u automobilizmu. Prošle godine sam mnogo naučio i napredovao što se pokazalo i sa podijumom u Japanu na kraju 2014. godine. Hteo bih da naglasim i da sam nečijom odlukom ove godine dobio određene delove automobila starije evolucije, čime sam se našao u neravnopravnom položaju. Nisam potpisao takav ugovor, jer tako nikada ne bih nastavio u WTCC-u. Prošle godine sam debitovao na stazi u Maroku i ušao u Q3 među top pet vozača, a ove godine znam da sam vozio još bolje i na samom limitu, a nisam bio konkurentan. Samo sam želeo ravnopravan i fer tretman. Sigurno je da u međuvremenu nisam zaboravio da vozim“, rekao je ogorčeni Borković.Dusan Borkovic 1

ETCC je  Evropsko prvenstvo u automobilizmu i nalazi se pod okriljem FIA, kao i WTCC. Dušan je 2013. godine debitovao u ovom prvenstvu i bio treći u ukupnom plasmanu na kraju sezone.

“Drago mi je da ostajem u Eurosport/WTCC familiji sa ETCC koji će mi poslužiti da nastavim sezonu i dosta testiram. Nadam se što boljem rezultatu i želim da se još jednom zahvalim svojim sponzorima i Gradu Pančevu koji me uvek podržavaju u svemu.  Nastaviću sa ponosom da promovišem državu, sponzore i Grad Pančevo pri svakom nastupu”, dodao je Borković.

Dušan će u ETCC voziti Seat Leon Racer najnovije specifikacije pod okriljem njegovog NIS Petrol Racing tima. Trke će se kao i WTCC prenositi na Eurosport kanalima kod nas kao i na RTS-u, a i širom sveta putem TV distribucije Eurposport mreže.