KIA dostigla novu evropsku proizvodnu prelomnicu – dva miliona vozila

Iz Kia Motors Europe javljaju da su nedavno proizveli dvomilionito vozilo u Evropi od 2006. godine, kada su sagradili fabriku u Evropi. Kijina slovačka fabrika, njihova jedina evropska i istovremeno jedna od najmodernijih na svetu, ima čak 56-odstotni udeo u Kijinoj evropski prodaji.KME 2,000,000 European production 2 (Medium) U ovoj fabrici proizvode sve tri varijante porodice cee’d (cee’d hatchback, kupe pro_cee’d i karavanski Sportswagon), model Sportage, koji je njihov najprodavaniji model u Evropi, monovolumen Venga i sportski nastrojene cee’d GT i pro_cee’d GT, Kijine prve modele visokih performansi.
Jubilarno dvomilionito vozilo, koje je izašlo iz fabrike u Žilini, bio je sportski Kia pro_cee’d GT metalik bele boje ‘Deluxe White’. Kako vozilo tako i motor (1.6 T-GDI snage 204 KS) proizvedeni su u toj fabrici – vozilo je namenjeno belgijskom kupcu, koji će vozilo dobiti za nekoliko dana.KME 2,000,000 European production 1 (Medium)
Kia je prošle godine u slovačkoj fabrici proizvela više od 323.000 vozila i 493.000 motora (Kia proizvodi i motore za bratski Hyundai), što predstavlja novi proizvodni godišnji rekord ovog korejskog giganta. Od 2006., kada je pokrenuta proizvodnja u Žilini, porodica cee’d predstavlja polovinu svih proizvedenih vozila, a slede Sportage i Venga. Kije iz ove fabrike prodaju se na čak 76 tržišta – veliku većinu predstavljaju Evropa i Rusija.
Sva Kijina vozila u Evropi dolaze sa 7-godišnjom fabričkom garancijom / 150.000 kilometara.