FIAT 500L stiže u Sjedinjene Američke Države

Brod sa prvih 3.000 automobila FIAT 500L za severnoameričko tržište uplovio je danas u luku u Baltimoru u Sjedinjenim Američkim Državama, a nakon istovara prvog dela kontigenta, nastaviće put ka luci u Halifaksu (Kanada) gde treba da stigne sa preostalim vozilima – 26. maja.

Kontigent od 3.000 vozila je prvo vozom stigao iz kragujevačke fabrike u Srbiji do luke u Baru u Crnoj Gori, gde je utovaren na brod 10. maja, spreman za put do obala Amerike. Masovna proizvodnja modela 500L za severnoameričko tržište počela je u martu u Kragujevcu, u najvećoj fabrici automobila u jugoistočnoj Evropi.

Elegantan, inovativan i ekološki, FIAT 500L je predodređen za uspeh. Kompaktne spoljašnosti, prostran iznutra, izuzetno raznovrstan i sa kompletnom zaštitom, dobio je 5 zvezdica na prestižnom EuroNCAP testu. Jedini je model u svom segmentu sa konstantnim porastom prodaje u Evropi, uprkos nepovoljnoj ekonomskoj situaciji. Do sada je pristiglo oko 43.000 porudžbina ovih automobil sa evropskog tržišta.

fiat-amerika-01

Ovi podaci potvrđuju ogroman potencijal modela 500L. FIATov “City Lounge” model savršeno kombinuje osobine koje obično ne idu zajedno: kompaktne spoljašnje dimenzije tipične za B segment sa performansama, prostranim enterijerom i bogatom opremom tipičnim za C segment. I sve to po povoljnoj ceni za gradski automobil uz dodatnu vrednost koja se ne može naći na drugom mestu: izražen karakter modela FIAT 500, istinske ikone italijanskog dizajna.

Model 500L se ističe smanjenom emisijom izduvnih gasova i potrošnjom goriva, širokim izborom konfiguracije prostora za putnike i izuzetnom fleksibilnošću rešenja prostora za prtljag. Odlikuje se najboljim indeksom prostora za putnike u svojoj klasi a panoramski prozori garantuju najbolju vidljivost u ovom segmentu. I po troškovima održavanja i performansama je najbolji u svojoj klasi. Ponuda je nedavno proširena sa dve nove opcije motora: 1,6 MultiJet II od 105 KS i 0,9 TwinAir Turbo od 105 KS.

Planiranih 3.000 automobila FIAT 500L sa Severnu Ameriku opremljeni su potpuno novim motorom 1,4 MultiAir Turbo od 160 KS. Ovaj motor je posebno dizajniran za severnoameričko tržište i odlikuje se najvećom specifičnom snagom, najvećom apsolutnom snagom (160 KS) i najvećim obrtnim momentom (250 Nm) u svojoj klasi. Dostupan je sa manuelnim, šestostepenim menjačem ili šestostepenom transmisijom sa duplim kvačilom – po čemu je jedinstven u ovoj klasi motora – za izuzetne performanse i uživanje u vožnji.

 

Novi model FIAT 500L Trekking u junu

U junu će u Evropi biti predstavljen i model FIAT 500L Trekking, sportska verzija za ljubitelje aktivnosti na otvorenom. Ova nova verzija naglašenog off-road izgleda ima izdignuto vešanje za vožnju po neravnom terenu, kao i “Traction+”, FIAT-ov inovativni i inteligentni sistem za kontrolu prednje vuče. M+S gume kao standardna oprema takođe olakšavaju kontrolu pri vožnji po klizavim površinama. Sve ovo je postignuto bez pravljenja kompromisa u odnosu na prostor i funkcionalnost osnovnog modela 500L, FIAT-ovog “City Lounge” automobila koji je dizajniran da pruža mala životna  zadovoljstva i emocije vezane za decu, prijatelje, putovanja, muziku i zajednicu.

FIAT Automobili Srbija (FAS) planira da proizvede između 110.000 i 150.000 vozila u 2013. godini kako bi zadovoljio potražnju na više od 100 tržišta širom sveta, uključujući Severnu Ameriku, Aziju i region Pacifika, gde će model FIAT 500L biti predstavljen. Zbog povećane proizvodnje i ambicioznih izvoznih planova za FIAT 500L, fabrika u Srbiji je angažovala dodatnih 600 radnika. Trenutno zapošljava preko 3.000 ljudi, kao i dodatnih 1.200 u kompanijama dobavljačima.

U februaru 2012, FIAT je osvojio prestižnu nagradu za najbolju kompaniju koju dodeljuje Autobest, organizacija automobilske industrije na evropskim tržištima u razvoju, za investiciju u rekonstrukciju fabrike u Srbiji, koja je sada jedna od najmodernijih u Evropi.

fiat-amerika-02

Share Button