Toyotina tehnologija gorivih ćelija je već ugledala svetlost dana

Iako ćemo morati da sačekamo sledeću godinu pre nego što sednemo za upravljač Toyotinog automobila sa pogonom na gorive ćelije – predstavljenog na prošlogodišnjem Sajmu automobila u Tokiju kao FCV koncept, to nije sprečilo japanskog proizvođača da isproba ovu tehnologiju.toyota fcv concept 2013 - 1. 

Gorive ćelije snage 1,11 megavata su postavljanje u centralu Toyotinog prodavca vozila u Los Anđelesu, kako bi proizvele jeftinu električnu energiju sa manjim emisijama ugljen-dioksida. 

One koriste membranu za razmenu protona (PEM), što je u osnovi ista tehnologija koja će se ugrađivati u budući Toyotin serijski automobil. 

Prema izjavi kompanije, jedna od osnovnih prednosti sistema sa ovom membranom je jednostavno uključivanje i isključivanje.toyota fcv concept 2013 - 2 

Osim što je pogodna za upotrebu u vozilima, Toyota veruje da ova pouzdana tehnologija može da garantuje brzu isporuku energije u prodajnim salonima u periodima kada je velika tražnja za takvim resursima. 

Ideja je stoga bila da se tehnologija prilagodi takvim zahtevima, pa je ova nova jedinica sa gorivim ćelijama sposobna da isporuči polovinu potrebne snage za šest zgrada u Los Anđelesu, tokom letnjih meseci kada je tražnja najveća.toyota fcv concept 2013 - 3 

Većina drugih tehnologija gorivih ćelija mora neprekidno da radi kako bi obezbedila snagu; objašnjava Mark Yamamuchi, menadžer programa održivog razvoja. Ovaj projekat je jedinstven i pomoći njega možemo da ispitamo karakteristike PEM tehnologije. 

Ovo je najveća instalacija tog tipa na svetu, a Toyota tvrdi da njen stacionarni generator sa gorivim ćelijama može da proizvede dovoljno snage za napajanje 765 prosečnih američkih domaćinstava.