• Novi Vivaro sa efikasnim turbo-dizel motorima i elegantnim dizajnom

• Movano sa novim motorima: Smanjenje potrošnje i emisije CO2 za do 1,5 l/100km, odnosno 39 g/km

• Bezbednost na prvom mestu: Najnoviji ESC i retrovizor za mrtav ugao na Vivaru i Movanu

• Pojačanje segmenta lakih dostavnih vozila: Štefan Rašig, novi direktor Opelovog odeljenja lakih dostavnih vozila

opel-vivaro-movano-01

Prvo javno pojavljivanje novih modela Opelovih lakih dostavnihvozila u  Birmingemu: nova generacija Vivara ostvaruje svoj debi dok Opel Movano predstavlja svoje potpuno nove, veoma štedljive motore na “Izložbi dostavnih vozila” (29. april – 1. maj).

Novi Opel Vivaro je praktičniji, efikasniji i dopadljiviji nego ikada pre. Druga generacija ovog modela kombinuje fukcionalnost lakog dostavnog vozila i prednosti kancelarije na točkovima, sa udobnošću i dopadljivošću dizajna putničkih automobila. On poseduje sve što je potrebno za uspeh: njegov raznolike varijante su sada duže, čime je omogućen veći tovarni kapacitet i prostraniji enterijer. Njegova kabina poseduje najsavremeniju IntelliLink info-zabavnu tehnologiju sa lakom navigacijom, kao funkcije koje je brzo i lako pretvaraju u pokretnu kancelariju. Novi Vivaro je ujedno i krajnje ekonomičan: pod njegovom haubom se nalaze potpuno novi dizel motori sa smanjenom potrošnjom goriva od tek 5,7 litara na 100 kilometara, te sa emisijom CO2 sniženom na 149g/km – što su vrednosti koje su najbolje u klasi i koje povoljno utiču i na standard vozača.

Modelu Vivaro, kao delu velike strategije rasta DRIVE! 2022 je garantovan uspeh u Opelovom portfoliju dostavnih vozila. Za potrebe izbacivanja na tržište novog Vivara, Opel je uložio 95 miliona evra u svoj pogon u Lutonu u Velikoj Britaniji i izvršio promenu strukture organizacije odeljenja dostavnih vozila. Novi direktor Opelovog odeljenja lakih dostavnih vozila je Štefan Rašig. On je podjednako upoznat sa prednostima novog Vivara, koliko i sa moćnim motorima modela Movano. A Movano sada poseduje i najsavremeniju BiTurbo dizel tehnologiju koja značajno smanjuje potrošnju goriva i emisiju izduvnih gasova – a, samim tim, i troškove upotrebe. Poput Vivara, Movano je unapređen i po pitanju sigurnosti. Ovo poboljšanje, na primer, podrazumeva ESC kao standardnu funkciju, zajedno sa nizom pomoćnih funkcija za vožnju, kao i retrovizor za mrtav ugao na štitniku za sunce ispred suvozača, radi bolje ukupne vidljivosti.

“Movano može da se pohvali smanjenjem potrošnje goriva za do 1,5 litara na 100 kilometara, u spoju sa većom snagom, što ga čini ekonomičnijim, snažnijim i ekološki prihvatljivijim nego ikad pre”, navodi Štefan Rašig. “Pored toga, on poseduje niz funkcija bezbednosti i udobnosti koje su, ranije, bile ili nedostupne, ili dostupne samo kao opcioni dodaci. Movano koji je predstavljen na izložbi, a koji se može naručivati počev od juna, poseduje najveći deo ovih prednosti i nudi bolje vrednosti nego ikad pre”.

 

Najbolji motori: BiTurbo dizel motori sa do 120 kW/163ks, smanjuju potrošnju

Novi portfolio motora modela Movano sada obuhvata pet turbo dizel motora, uključujući i dva najsavremenija, potpuno nova 2,3 litarska BiTurbo motora. Posedujući dvostruke turbo-punjače, oni objedinjuju izvrsne performanse sa vrhunski ekonomičnom potrošnjom goriva i niskom emisijom CO2. BiTurbo motor sa 100 kW/136ks i obrtnim momentom od 340 Nm smanjuje emisiju za do 8% (15 grama) na 180 grama CO2 po kilometru, zahvaljujući Start/Stop tehnologiji, koja predstavlja standardan deo opreme. Najjača BiTurbo varijanta, sa120 kW/163ksi obrtnim momentom od 360 Nm, podiže snagu Movana za13 ks i daje mu 10 Nm obrtnog momenta više nego što je imao ikad pre. Sa Start/Stop tehnologijom kao standardnom funkcijom, omogućeno je i smanjenje emisije ugljendiksida na 100 km od čak 39. To predstavlja smanjenje od 1,5 litara dizela na100 kilometara, ili 18 odsto – što su vrednosti koje povoljno utiču na standard korisnika, kao i na životnu sredinu.

Osnovna verzija Movana opremljena je 2,3-litarskim turbo dizel motorom, koji sada isporučuje 81 kW/110 ks, što predstavlja uvećanje za 10 ks. Kao i druga varijanta 2.3 CDTI sa 92 kW/125 ks, ova verzija zadržava trenutne vrednosti potrošnje goriva i emisije izduvnih gasova, uz značajno poboljšane voznih performansi. Movanu sa 125 ks je potrebno oko 3,5 sekunde manje za ubrzanje od 80 do 120 km/h u šestoj brzini. Dok osnovna verziji sa 110ks skraćuje ovo vreme za impresivnih 5 sekundi. Upotreba manjeg opsega šeste brzine takođe značajno doprinosi ovim poboljšanjima.

Produžena verzija L4 Movano panel van, koja je prethodno bila na rasplaganju samo sa duplim točkovima na zadnjoj osovini, sada se nudi sa jednim parom zadnjih točkova, sa različitim visinama krova vozila. Jedan par točkova pruža čitav niz prednosti. Tovarni prostor između kućišta zadnjih točkova je širi za 300 millimetara, što dodatno olakšava prevoz kabastog tereta. Vozilo je takođe i lakše, tako da troši manje goriva. Pored toga, ukupni operativni troškovi su smanjeni, pošto je manji broj guma za zamenu. Još jedna prednost novog Movana jeste produženje servisnih intervala na dve godine.

opel-vivaro-movano-02

 

Standardna bezbednost: Vrhunske tehologije i najbolja ukupna vidljivost

Osim izuzetne ekonomičnosti, bezbednost je podjednako važna kod modela Opel Movano koliko i kod novog Vivara.Unapređena verzija sada kao standardnu funkciju uključuje i poslednju generaciju Elektronske kontrole stabilnosti (ESC) – i, samim tim, niz tehnologija koje pružaju podršku vozaču i čine vožnju Movanom još bezbednijom. To su podrška pri kretanju na usponu, koja vrši funkciju kočenja u trajanju od oko dve sekunde nakon što vozač spusti nogu sa pedale kočnice, čime se sprečava vraćanje unazad pri kretanju uzbrdo. Program stabilnosti prikolice meri zanošenjeu vuči i, u slučaju kritične vrednosti, sistem automatski koči relevantne točkove na Movanu, radi stabilizovanja vučne kuke i sprečavanja moguće nezgode. Poboljšano upravljanje vučom takođe omogućava bolje oslanjanje, čak i na neasfaltiranim putevima, čime se sprečava proklizavanje točkova.

U unutrašnjosti modela Movano, potpuno novi, veliki, konveksan retrovizor u štitniku za sunce ispred suvozača, poboljšava ukupnu vidljivost.Može se podesiti u položaj koji omogućava vozaču da vidi mrtav ugao na desnoj strani vozila, tako da potencijalno opasne situacije mogu biti blagovremeno primećene. Vozači modela Movano takođe uživaju u prednostima poboljšane udobnosti, upotrebljavajući kabinu kao mobilno radno mesto, sa info-zabavnim sistemima CD 16 BT USB, sa Bluetooth i dvostrukom USB vezom kao standardnim funkcijama i CD 16 BT USB DAB sa digitalnim prijemom radio signala  (Digitalno emitovanje audio signala).

Opel Movano sa novim motorima, kao i dodatnim sigurnosnim i info-zabavnim funkcijama naći će se na tržištu krajem leta 2014. godine.

Osnovna verzija Movana opremljena je 2,3-litarskim turbo dizel motorom, koji sada

isporučuje 81 kW/110 ks, što predstavlja uvećanje za 10 ks. Kao i druga varijanta 2.3

CDTI sa 92 kW/125 ks, ova verzija zadržava trenutne vrednosti potrošnje goriva i emisije

izduvnih gasova, uz značajno poboljšane voznih performansi. Movanu sa 125 ks je