Volvo noviteti na sajmu automobila u Zenevi

Volvo Car Group (Volvo automobili) u 2014. godini očekuje rast prodaje od pet odsto u odnosu na 427.840 prodatih vozila u 2013. godini, zahvaljujući stabilnom rastu na ključnim tržištima i poboljšanoj ponudi modela. Najavu tih novosti Volvo je ponudio nastupom na ovogodišnjem Sajmu automobila u Ženevi, prikazavši najbitnije novitete za ovu godinu.Volvo Concept Estate_139401_1_5

“Godina 2014. će biti godina rasta. Započet je naš transformacijski put, a prvi rezultati značajnih investicija već pristižu. Profitabilni smo, stižu nam prvi automobili postavljeni na novu SPA arhitekturu pa s pravom očekujemo rast prodaje“, izjavio je Hakan Samuelsson, predsednik Volvo Cars Cars kompanije.

Dva najveća tržišta za Volvo su SAD i Kina. U Kini će Volvo nastaviti jake rezultate iz 2013. godine kada je prodaja rasla 45,6 odsto – na 61.146 prodatih automobila. Novi modeli kao što je S60L i početak prodaje modela V40 Cross Country, kao i dalja ekspanzija mreže koncesionara doprineće konstantnom rastu Volvoa u Kini.

U SAD Volvo će imati poboljšanu ponudu modela s osveženim S60, XC60, XC70 i S80 modelima, početkom prodaje modela V60 i te ponudom novih Drive-E motora. Globalna prodaja Volvoa u prva dva meseca 2014. godine porasla je za 3,6 posto. Volvo Concept Estate_140119_1_5

Volvo Concept Estate

Volvo je na Sajmu automobila u Ženevi predstavio trećeg predstavnika poslednje serije konceptnih automobila – Concept Estate – koji dodatno naglašava novi dizajnerski jezik Volvoa, ali istovremeno prikazuje izgled i funkcionalnost enterijera dolazećih Volvo modela.

Najveća snaga atraktivne unutrašnjosti novog Volvoa Concept Estate jeste njegova jednostavnost. Tradicionalni prekidači i kontrole zamenjeni su velikim kontrolnim panelom u centralnoj konzoli, odnosno velikim ekranom osetljivim na dodir po uzoru na tablet, koji na taj način Volvo unutrašnjost uvodi u 21. vek.

Volvo je na pobedničkom putu sa svojim konceptnim automobilima – Concept Coupé je imenovan najboljim automobilom Sajma automobila u Frankfurtu, dok je Concept XC Coupé osvojio prestižnu „Eyes ON Design“ nagradu na Sajmu automobila u Detroitu.

Globalna pažnja prema Volvo konceptnim automobilima sve je jača, s obzirom na to da oni najavljuju dugo očekivanu novu generaciju SUV modela XC90 koji stiže ove godine.

Volvo uvodi Apple CarPlay u potpuno novi Volvo XC90

Kompanije Volvo Car Group (Volvo Cars) i Apple Inc. (Apple) objavile su u Ženevi udruživanje snaga kako bi vozačima Volvo automobila omogućili korišćenje Appleovog operativnog sistema omiljenog velikom broju korisnika. Time se konačno u zajednički projekt udružuju jedna od najprogresivnijih automobilskih i jedna od najpoznatijih tehnoloških kompanija.

Novi servis nazvan Apple CarPlay objedinjuje sve funkcije koje poseduju iPad, iPhone i iPod, omogućavajući njihovo direktno korišćenje u automobilu uz pomoć ekrana na dodir na velikoj centralnoj konzoli smeštenoj u Volvo automobilu. Prvi automobil, koji će ponuditi Apple CarPlay, biće potpuno novi XC90 koji će biti predstavljen ove godine.Volvo XC60 Ocean Race_138672_1_5_1

Inovativni Drive-E motori dostupni u modelu V40

Novi Volvo Drive-E pogonski motor, koji nudi vrhuski spoj mogućnosti i efikasnosti, sada je dostupan i u modelima V40 i V40 Cross Country. Ponuda će u početku uključivati dva motora iz Drive-E familije četvorocilindarskih agregata – T5 turbobenzinac snage 245 KS i D4 turbodizelaš od 190 KS. Rafiniranoj vožnji doprinosi i osmostepeni automatski menjač. Nivo emisije ugljen-dioksida 190 KS snažnog Volvoa V40 D4 sa ručnim menjačem iznosi neverovatnih 85 g/km, što je zasad nedostižno za konkurenciju. Od maja 2014. godine svi novi Volvo modeli, osim modela XC90, biće dostupni s predstavnicima ove nove familije motora.

Od ostalih premijera u Ženevi vredi izdvojiti Volvo V70 i XC70 Edition i petu generaciju Volvo Ocean Race Edition modela. Volvo Ocean Race paket, nadahnut svetom jedrenja, dostupan je u modelima V60, V40, V40 Cross Country i XC60 i podrazumeva posebne boje, točkove i detalje u enterijeru. V70 i XC70 Edition modeli namenjeni su kupcima koji žele dinamičniji izgled i vozne osobine uz brojne posebne dizajnerske detalje.