Sistem City Brake Control osvojio nagradu “Euro NCAP Advanced”

Od 2010. godine, “Euro NCAP Advanced” nagrađuje proizvođače koji opremaju svoje automobile najnovijim sigurnosnim sistemima koji vozačima garantuju stvarne prednosti. Ove inovacije obuhvataju novu funkciju “City Brake Control” (kontrola kočenja u gradskoj vožnji) koja je osvojila prestižnu nagradu “Euro NCAP Advanced” (nagrada za napredne sigurnosne tehnologije Evropskog programa za ocenjivanje novih automobila) za 2013. godinu.

fiat-bezbednost-01

Inovativni i aktivni sigurnosni sistem, kao opcija na modelima Fiat Panda i 500L, opaža vozila ili prepreke ispred automobila i automatski aktivira kočnice ako vozač to ne uradi, radi izbegavanja sudara ili radi ublažavanja njegovih posledica.

Sistem “City Brake Control” je kreiran kako bi vozačima pružio podršku u gradskoj vožnji i uvek je uključen kada se automobil kreće brzinama od 5 do 30 km/h. Aktivirajući se kad god se upali motor, sistem može biti isključen i ponovo uključen po želji vozača.

Konkretno, sistem “City Brake Control” koristi laserski senzor tipa LIDAR (opažanje svetlosti i određivanje daljine) koji se nalazi na gornjem delu vetrobrana,  radi komunikacije sa sistemom ESC (Elektronska kontrola stabilnosti). Zavisno od određenih parametara (kao što su stanje puta, dinamika i putanja kretanja vozila, pozicija prepreka i stanje guma, itd.)

fiat-bezbednost-02

Share Button